Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 19:25
UPD:19:48
EPA/STR

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με τις δικές της δυνάμεις από τις αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος (φωτ. αρχείου).

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εφόσον συνεχισθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του και τόνισε πως «βιώσιμη και συνετή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης θα μπορούσε να σημαίνει ένα προληπτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ρέγκλινγ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ αναφέρθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας λέγοντας πως υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα να έχει «μία βιώσιμη, αξιόπιστη και συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα.

«Βιώσιμη και συνετή έξοδος», όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα μπορούσε να σημαίνει ένα προληπτικό πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει στην Ευρωζώνη αρκετή συμπάθεια για την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μία προληπτική συμφωνία που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Αυτή μπορεί να αποτελέσει μία χρήσιμη ασφάλεια στην περίπτωση που χρειασθεί (η Ελλάδα) περισσότερα χρήματα».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με τις δικές της δυνάμεις από τις αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.

«Θα δούμε και τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού (των τραπεζών) και των ασκήσεων αντοχής (σ.σ.: που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο). Με τα αποτελέσματα αυτά, θα είναι πιο εύκολο να πούμε τι είναι λογικό, τι είναι δυνατό και τι δεν είναι δυνατό».

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

EURONEWS

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως αυτό θα εξεταστεί όταν θα υπάρχουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

Ωστόσο σημείωσε πως τα περιθώρια θα είναι μάλλον περιορισμένα.

«Η ανάγκη είναι επίσης περιορισμένη. Το έχω πει αυτό πολλές φορές. Δεν υπάρχει κενό χρέους στην Ελλάδα. Ξέρω ότι πολλοί κοιτούν μόνο τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν), αλλά αυτό είναι κάπως πολύ περιοριστικό. Διότι, με το πλαίσιο που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη, παρέχουμε χρηματοδότηση με τόσο χαμηλά επιτόκια, περίπου 1,5%, που οι ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ χαμηλές, παρά το γεγονός ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλός».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αν η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να παραταθεί από τα 32 χρόνια που είναι σήμερα στα 50 χρόνια, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Θεωρητικά, ναι. Αλλά είναι αναγκαία μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους; Υπάρχει ήδη αρκετή».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα