Απώλειες και στα blue chips

Μετά τις εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου
Σάββατο, 08 Μαΐου 2004 00:01

ΠΤΩΣΗ των blue chips και σταθεροποίηση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας σημειώθηκε χθες στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να τηρούν αμυντική θέση μετά τις εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου οι οποίες αναζωπύρωσαν το φόβο ότι η απειλή του πληθωρισμού θα οδηγήσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο.

Η νέα αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την ανακοίνωση στοιχείων ισχυρότερων των προσδοκιών για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων και άσκησαν πιέσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Τα blue chips ακολούθησαν πτωτική τροχιά αλλά οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κινήθηκαν ανοδικά.

Οι ευαίσθητοι στην προοπτική των επιτοκίων κλάδοι όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και του χρηματοοικονομικού τομέα υποχώρησαν ραγδαία αλλά η ανακοίνωση εταιρικών κερδοφοριών όπως της Intel και της Cisco βοήθησαν στην άνοδο του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq και ανέκοψαν το ρυθμό υποχώρησης του δείκτη S&P 500 συμβάλλοντας στον περιορισμό των απωλειών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Οι ανησυχίες για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό μετά τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου επέδρασαν αρνητικά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ανακοίνωση στοιχείων καλύτερων των προσδοκιών για την αγορά απασχόλησης μπορεί να σημαίνει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα.

Η αύξηση των στοιχημάτων των επενδυτών αντικατοπτρίσθηκε στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών οι οποίοι κινήθηκαν πτωτικά σημειώνοντας ελάχιστες μεταβολές.

Ο τόνος της αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αμυντικός με τις μετοχές του τομέα υγειονομικής φροντίδας, τροφίμων και ζυθοποιίας να κινούνται σε υψηλότερα, αλλά και οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν ικανοποιητική απόδοση.

Η μετοχή του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total η οποία ανέφερε πτώση των κερδών μικρότερη του αναμενόμενου ενισχύθηκε κατά 0,80% ενώ η ασφαλιστική ING υποχώρησε κατά 3%.

Η μετοχή της Alitalia ενισχύθηκε σχεδόν κατά το 1/5 μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει το διοικητικό συμβούλιο της ζημιογόνου αεροπορικής εταιρείας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα στις 995,12 μονάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,30% στις 2.756,85 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,45% στις 11.519,74 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα