Αισιοδοξία για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2004 21:00

Οι οικονομικές συναλλαγές των 1,3 δισ. δολαρίων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες, παρατήρησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί.

Εκτίμησε πως υπάρχει πεδίο βελτίωσης στο χώρο της ενέργειας, μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας για την κατάργηση της διπλής φορολόγησης και την ενεργοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας επ' αυτού την αξία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ο ίδιος προώθησε και που έχει μειώσει εντυπωσιακά το γραφειοκρατικό χρόνο για την έναρξη λειτουργίας επιχείρησης.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Καραμανλής πρότεινε με κοινή συμφωνία οι δυο χώρες να καταστούν ενεργειακός κόμβος προς την Ευρώπη, ενώ επίσης υπογράμμισε το ευρύ πεδίο συνεργασίας που παρέχει ο τουρισμός.

Μπορούμε σύντομα να ανεβάσουμε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 5 δισ. δολ., εκτίμησε ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε το Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ σε κεντρικό ξενοδοχείο. «Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 77 ελληνικές επιχειρήσεις και οι επενδύσεις μας αντιστοιχούν στο 3,2% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δυναμική ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι μεταφορές. Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης -Κωνσταντινούπολης, σε συνδυασμό με τη Δυτική Εγνατία και το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG III) μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το διαμετακομιστικό εμπόριο. Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και οι άλλοι ομιλητές επεσήμαναν επίσης την ανάγκη προώθησης του τουρισμού. Με κοινό μάρκετινγκ και με την εικόνα ότι οι δύο λαοί του Αιγαίου συμβιώνουν αρμονικά, «μπορούμε να "κλέψουμε" τουλάχιστον ένα 5% από τον τουρισμό που επισκέπτεται τη Μεσόγειο», επεσήμανε και ο πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ Παναγιώτης Κουτσίκος.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης ευρύτερων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, στη Βαλκανική, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μέση Ανατολή.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ένωσης τουρκικών επιμελητηρίων και χρηματιστηρίων Ζαφέρ Τσαλέαν μίλησε για την προοπτική στενής εμπορικής συνεργασίας σε Αιγαίο και Θράκη, και ζήτησε να μένει ανοικτό το τελωνείο των Κήπων σε 24ωρη βάση.

Στο γεύμα παρακάθησαν ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο προεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιάννης Κωστόπουλος και ο πρόεδρος της Intracom Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο κ. Ερντογάν κάποια στιγμή ξέφυγε από το στενό πλαίσιο της ομιλίας του και είπε: «έχουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, γιατί δεν φτιάχνουμε χαλβά; Ολοι οι χαλβατζήδες (οι επιχειρηματίες) είναι εδώ και μπορούμε επιτέλους να τον φτιάξουμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα