Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε μεγαλύτερη από ό,τι αναμένετο αύξηση των θέσεων εργασίας, τονώνοντας την ανησυχία, ότι, η Federal Reserve ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, το συντομότερο μέσα στον επόμενο μήνα. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics, οδηγούσαν τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών χαμηλότερα.

«Η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα των εταιρειών και τα κέρδη των μετοχών θα περιοριστούν», ανέφερε ο Hans Goetti, ο οποίος διαχειρίζεται 463 εκατ. δολ. σε μετοχές διεθνώς με την Citigroup Asset Management, στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας : «Η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση το συντομότερο μέσα στον Ιούνιο».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στις 86,43 μονάδες στις 10:45' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο σημείωνε απώλειες για έκτη ημέρα και το μεγαλύτερο συνεχόμενο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2003, τη στιγμή που ο Topix όδευε προς τη μεγαλύτερη πτώση του μέσα στο έτος.

Οι μετοχές της NTT DoCoMo Inc., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, σημείωναν απώλειες, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα λειτουργικά της κέρδη ενδέχεται να υποχωρήσουν σε ποσοστό της τάξης του 25% φέτος, καθώς ο ανταγωνισμός στις τιμές για ασύρματες συνδέσεις στο Internet, αυξάνεται.

Οι μετοχές της Sony, της υπ'αριθμόν δύο εταιρείας ηλεκτρονικών στον κόσμο, έχανε 1,9%, φθάνοντας στα 4.100 γιέν η μία. Η εταιρεία, πραγματοποιεί περισσότερο από το 1/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγών την Ν. Κορέας, έχαναν ποσοστό 3%, φθάνοντας στις 524.000 γιέν η μία.

Απώλειες 1,9% σημείωναν οι μετοχές της Matsushita Electric Industrial Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών στον κόσμο, φθάνοντας στα 1.536 γιέν η μία. Η εταιρεία εξαγάγει το 35% των προϊόντων που παράγει.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip στον κόσμο - κατόπιν παραγγελίας - έχαναν ποσοστό 2,6%.

Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας σημείωνε απώλειες 2%, φθάνοντας στις 822.04 μονάδες. Οι μετοχές της Koomkin Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, έχαναν ποσοστό 3,7%, φθάνοντας στα 40.450 γουόν η μία. Απώλειες 2,9% σημείωναν οι μετοχές της μεγαλύτερης βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα της χώρας, Posco, φθάνοντας στα 136.500 γουόν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα