Market Beat: Ψήγματα αισιοδοξίας αναζητούνται στο εξωτερικό και την στατιστική

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 10:31
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Είναι πια κατανοητό το πώς έγινε αυτή η ραγδαία αποεπένδυση στις ελληνικές αξίες το ΧΑ και τα ομόλογα. Η παγκόσμια αγορά βρέθηκε σε φάση αναγνώρισης των προβλημάτων που διακρίνουν την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος. Οι μετοχικές αξίες το ότι θα υποχωρούσαν άλλωστε τον Οκτώβριο, που θα σταματούσαν εντελώς οι ενέσεις φθηνής ρευστότητας από τη Fed στην Wall Street, ήταν από τους αναλυτές αναμενόμενη. Ωστόσο η εικόνα της ευρωζώνης και η προσγείωση της ανάπτυξης στην Κίνα λειτούργησαν προσθετικά στην αρνητική διάθεση για ανάληψη κινδύνων. Τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά στοιχείων από την Γερμανία επιβάρυνε την ατμόσφαιρα. Έτσι η παγκόσμια αναγνώριση του τρικλίσματος της ανάπτυξης πέρασε και στις αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος. Άρα το διεθνές κλίμα ήταν υπέρ της αποστροφής του ρίσκου και η ελληνική αγορά μετοχών δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί αρνητικά όταν σε παγκόσμια κλίμακα οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή λιμάνια για τα κεφάλαιά τους. Κυνήγησαν λοιπόν τα Γερμανικά ομόλογα και τα αμερικανικά.

Πολλά αρνητικά ρεκόρ για τις ελληνικές αξίες

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το φαινόμενο να εμφανίζουν άνοδο ρεκόρ οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων και πτώση ρεκόρ οι βασικοί δείκτες σε επίπεδο μήνα είναι αποτέλεσμα της κακής, της κάκιστης εικόνας που εμφανίζει η χώρα στα μάτια των εμπορικών της εταίρων και όχι μόνο. Σήμερα οι ξένοι επενδυτές θα διαβάσουν στο Bloomberg ότι το ξεπούλημα στις μετοχές και τα ομόλογα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους επενδυτές, απειλεί και πάλι να ανακόψει το δρόμο της χώρας προς τις αγορές.

Σημειώνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα έχασαν 11,7% σε βάθος ενός μήνα όπως μετράται από τον  Βloomberg Greece Sovereign Bond Index, που τα καθιστά τις χειρότερες σε απόδοση αξίες κρατικού χρέους που παρακολουθούνται από το Βloomberg. Τονίζουν πως η απόδοση  των 10ετών ομολόγων άγγιξε το 8,01% χθες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Φεβρουαρίου. Η αύξηση 85 μονάδων βάσης στο 7,85% στις 17:00 στο Λονδίνο ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2012, όταν η χώρα ήταν στα πρόθυρα της εξόδου από η ζώνη του ευρώ. Οι μετοχές ακολούθησαν, με πτώση 23,1% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από οποιοδήποτε σημαντικό δείκτη που παρακολουθεί το Bloomberg. Ο Δείκτης αναφοράς του Χ.Α. υποχώρησε 6,3% χθες, τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν δύο χρόνια.

Μακάρι τα παραπάνω να τα υπολόγιζαν και οι πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού της χώρας αφού κατά την εκτίμησή μας η πτώση θα μπορούσε να είναι ελεγχόμενη και όχι ελεύθερη αν υπήρχαν οι προοπτικές πολιτικής σταθερότητας ασχέτως των πολιτικών διεργασιών που θα ήταν δυνατό να συμβούν. Άρα τα αρνητικά ρεκόρ του ΧΑ και των ομολόγων οφείλονται στις πολιτικές εξελίξεις και κύρια στην επιλογή της Αθήνας να δηλώσει ότι θέλει να δραπετεύσει από τα δεσμά του μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης στην ιστορία. 

Η στατιστική προϊστορία

Χθες ο ΓΔ προσέγγισε μια ζώνη τιμών στην οποία συσσώρευε από τις 21 Ιουνίου ως 24 Ιουλίου του 2013 και συνεπώς το πολύ να περάσει ως το κάτω όριο αυτής της ζώνης που είναι κοντά στις 830 μονάδες. Κατόπιν η αντίδραση θα είναι σχεδόν βέβαιη. Αλλά, μια ματιά στο διάγραμμα του μας λέει ήδη ότι ο Μάρτιος φέτος έφερε την κορύφωση του ΧΑ, σε μια άνοδο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 και άρα ολοκληρώθηκε φέτος την άνοιξη. Αν ο Οκτώβρης δεν ήταν τόσο σκληρός για τις μετοχικές αξίες, πιθανά η πορεία των τιμών να κρατιότανε μέσα στο ανοδικό κανάλι που ίσχυσε από το 2012. Όμως από τις 3/10 και μετά, με βίαιο ίσως τρόπο, οι τιμές εκτροχιάστηκαν. Επειδή το πολιτικό σύστημα και όχι τα θεμελιώδη προκάλεσαν αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη δεν αποκλείεται με βίαιο τρόπο να επανέλθουν οι τιμές στο αρχικό κανάλι. Αλλά αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα και με γρήγορα βήματα. Θετικό ήταν πως χθες ανακτήθηκαν αρκετές από τις απώλειες λόγω επενδυτικού συνωστισμού κατά την έξοδο. Οι δε αγοραστές στο ελάχιστο μέρας πουλώντας στο κλείσιμο χαμογέλασαν. Καλό είναι να χαμογελάσουν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν χθες.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Περιορίστηκαν σημαντικά στο τέλος οι απώλειες στους αμερικανικούς δείκτες, με τους επενδυτές να βρίσκουν ευκαιρία επιλεκτικής επανατοποθέτησης μετά από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν ενδοσυνεδριακά με αφορμή τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI-1,06% υποχώρησε κατά 1,06% στις 16.141,74 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-0,28% σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4.215,32 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,81% στις 1.862,49 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Intel έχασε 3,7%, μετά την υποβάθμιση της από την Morgan Stanley σε underweight, από equal weight προηγουμένως.

Στο -6,5% βρέθηκε η KeyCorp, καθώς ανακοίνωσε πτώση 13% στα κέρδη τρίτου τριμήνου, αφού διαμορφώθηκαν στα 197 εκατ. δολάρια, από 229 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Επίσης, στο -5,3% βρέθηκε η Bank of America καθώς τα  τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου του έτους ανήλθαν στα 168 εκατ. δολάρια, από 2,5 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,3%, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές.

Πτώση κατέγραψε ο δείκτης μεταποίησης Empire State τον Οκτώβριο, φτάνοντας στις 6,2 μονάδες έναντι του υψηλού σχεδόν πέντε ετών που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο, στις 27,5 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στις 21 μονάδες.

Τέλος, πτώση 0,1% καταγράφηκε στις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν άνοδο 0,1%.

Ευρώπη

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, υπό τις πιέσεις δεικτοβαρών μετοχών, απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων και αβεβαιότητας για την επαναφορά της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-2,83% κατέγραψε πτώση 2,83% στις 6.211,64 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-2,87% υποχώρησε κατά 2,87% στις 8.571,95 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-3,63% έκλεισε με απώλειες 3,63% στις 3.939,72 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 3,1% στις 311,61 μονάδες. Χθες Τετάρτη, και οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες.

Στο ταμπλό, η Shire σημείωσε βουτιά 21%, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της AbbVie ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει στις 20 Οκτωβρίου την πρόταση εξαγοράς της, ύψους 55 δισ. δολαρίων.

Στο -3,9% βρέθηκε και η Petroleum Geo-Services, τα EBITDA της οποίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος στα 725 εκατ. δολάρια, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της ήταν στα 850 εκατ. δολάρια.

Απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος των φαρμακευτικών, καθώς προωθείται ρύθμιση για την αποφυγή της φοροδιαφυγής μέσω της μεταφοράς έδρας, εξέλιξη που θα πλήξει περισσότερο τον εν λόγω κλάδο. Η AstraZeneca έχασε 2,8%.

Στον αντίποδα, άνοδο 5,8% κατέγραψε η Danone, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 6,9%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 5,9%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σταθερός σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων μέτρησης, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Νο1 οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 0,8%, όσο ήταν τον Αύγουστο και τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες.

ΧΑ

Απογοητευτική ήταν και χθες η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις να κοστίζουν σχεδόν 60 μονάδες στον γενικό δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 6,25% στις 888,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -10,05%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 956,02 μονάδες και η χαμηλότερη στις 852,87. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 59,57% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 244,28 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 18,76 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι λόγοι της εικόνας αυτής είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Πρώτα από όλα η αγορά δείχνει να φοβάται τον πολιτικό κίνδυνο. Οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι διεργασίες για την απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας δείχνουν να μην έχουν αποτέλεσμα υπέρ της σταθερότητας που επιθυμεί η κυβέρνηση συνεργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπάρχει καλός μηχανισμός μεταφοράς του κινδύνου, ενώ η ρευστότητα στην αγορά είναι πολύ περιορισμένη. Θα έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να έχουν δρομολογηθεί βελτιώσεις στις λειτουργίες της αγοράς, ώστε να επιτρέπεται η άμεση εναλλαγή θέσεων, χωρίς να υπάρχουν οι αναταράξεις που βλέπουμε αυτές τις ημέρες στο ελληνικό ταμπλό. Με άλλα λόγια η αγορά θα έπρεπε να λειτουργεί περισσότερο αποτελεσματικά ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τις αιφνίδιες εξωγενείς εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, είδαμε πρωτοφανείς διακυμάνσεις σήμερα στο ταμπλό, με τα warrants των τραπεζών να κλείνουν χωρίς μεταβολή (πλην εκείνου της Εθνικής στο -1,35%), κι ενώ είχαν διαγράψει ένα εύρος διακύμανσης της τάξεως του 33-38%. Πάνω από 20% το εύρος διακύμανσης και των Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-16,04% οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 6,42% και 16,04% αντίστοιχα. Πάνω από 18% εκείνο των Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,58% (-3,58%) και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-14,04% (-14,04%) και πάνω από 17% των Τέρνα Ενεργειακή (-14,55%) και MIG (-7,75%).

Στο ταμπλό σήμερα υπήρξαν πρωτοφανείς υπερβολές, οι οποίες εντάθηκαν το διάστημα 14:00 - 15:30, όταν και οι εντολές ρευστοποίησης επιταχύνθηκαν τόσο ώστε μέσα σε λίγα λεπτά ο γενικός δείκτης έφτασε από το -5% στο -10,05%. Άκρως αρνητικό ήταν το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις υπήρξαν σε όλο το μήκος του ταμπλό, συμπαρασύροντας σε σπάσιμο των margin calls σε εισηγμένες που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη και θετικές προοπτικές.

Μετά από αυτή τη συνεδρίαση, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 6,32%, ενώ βρίσκουμε την Εθνική στα 1,85 ευρώ με απώλειες 11,06%, τη Βιοχάλκο στο -10,46% και στα 2,74 ευρώ, τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-9,68% στο -9,68% και στα 8,58 ευρώ και τη ΔΕΗ ΔΕΗ-9,67% μόλις στα 6,54 ευρώ με απώλειες 9,67%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 5% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ-5,01% ο ΟΤΕ,ΟΤΕ-5,10% η Πειραιώς και η ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ-5,64% πάνω από 6% οι απώλειες σε Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 4,64%, βλέπουμε το +2,96% του Ιατρικού και τη σταθεροποίηση στα 2,40 ευρώ της Frigoglass. ΦΡΙΓΟ Η εικόνα στον υπόλοιπο δείκτη όμως είναι κάκιστη, με την Αττικής να κλείνει στο -9,09%, τη Σιδενόρ ΣΙΔΕ-8,69% στο -8,69%, την Σωληνουργεία Κορίνθου στο -6,34% και την Λάμδα στο -5,82%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των εταιρειών Κοινής Ωφέλειας (-10,99%), ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 21 κινήθηκαν ανοδικά, 117 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μετά την προσέγγιση τιμών στη ζώνη μεταξύ των 270 και 295 μονάδων χθες δεν είναι απίθανο με τη «βοήθεια» του διεθνούς κλίματος να βρεθεί ο δείκτης ως το κάτω όριο αυτής της ζώνης που στο 2013 λειτούργησε ως στήριξη από την οποία ξεκίνησε το τελευταίο μέρος της ανόδου του 25άρη ως την κορύφωση του φετινού Μαρτίου. Τότε από τις 21 Ιουνίου ως τις 25 Ιουλίου τέσσερις φορές ο δείκτης των blue chip χτύπησε ενδοσυνεδριακά τις 270 μονάδες στις 27/6 με κλείσιμο στις 276,25 μονάδες και ελάχιστο μέρας τις 268,86  και μέγιστο τις 280,9. Στις 3/7 με κλείσιμο στις 277,80 μονάδες και ελάχιστο μέρας τις 270,41  και μέγιστο τις 280,97. Στις 15/7 με κλείσιμο στις 273,86 μονάδες και ελάχιστο μέρας τις 269,65 και μέγιστο τις 275,85. Στις 16/7 με κλείσιμο στις 279,18 μονάδες και ελάχιστο μέρας τις 269,72 και μέγιστο τις 279,63. Η εκτίμησή μας μετά από τα παραπάνω είναι ότι δεν αποκλείεται να μπουν στον πειρασμό οι ισχυροί θεσμικοί ειδικά αν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που ξεκίνησαν το ξεπούλημα τον Σεπτέμβριο να πιέσουν ως το όριο τις τιμές φέροντας τον 25άρη το πολύ ως τις 270 μονάδες.

Ο 25άρης έχει περάσει έξω από το ανοδικό του κανάλι που ακολουθούσε πιστά από τον Ιούνιο του 2012 κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μάλλον η πορεία του έχει ήδη σχηματίσει ένα πτωτικό κανάλι που ορίζεται από τις τοπικές κορυφώσεις του κατά την κάθοδο από τα υψηλά του Μαρτίου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές βρέθηκαν πάνω από τα χαμηλά της σημερινής συνεδρίας, αλλά εξακολουθούν να εμφανίζουν απώλειες συμμετέχοντας σε ένα παγκόσμιο sell-off στις μετοχές σήμερα Πέμπτη, γιατί οι αυξημένες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πίεσαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και περιόρισαν το πρόσφατο ράλι του δολαρίου.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου 0,3% αργά το απόγευμα. Οι μετοχές στη Σαγκάη κατάφεραν να αντισταθούν στην πτωτική τάση και κέρδισαν 0,1% μετά από τα στοιχεία του δανεισμού από τις κινεζικές  τράπεζες που αποτέλεσαν φωτεινό σημείο για την περιφέρεια της ασιατικής κεφαλαιαγοράς. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei Stock Average υποχώρησε 2,2% και άγγιξε ένα χαμηλό 4-1 / 2 μηνών.

Ο S & P 500 απέκτησε αρνητική επίδοση για το χρόνο, την Τετάρτη, αν και τα e-mini futures του S & P 500 ενισχύονται 0,4%, κάτι που θα μπορούσε να προμηνύει μια πιο σταθερή ημέρα στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία για τις ΗΠΑ.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα κυκλοφορήσουν σήμερα αργότερα και θα μπορούσαν να αποτυπώσουν μια πιο φωτεινή εικόνα απέναντι  στα υποτονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, και ήρθαν μετά από μια πρόσφατη έξαρση από αδύναμα στοιχεία από την Κίνα και την Ευρώπη που εγείραν φόβους για την υγεία της παγκόσμιας οικονομία.

Οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ έπεσαν και οι δύο τον περασμένο μήνα, ένα ανησυχητικό οικονομικό σήμα που τροφοδότησε ένα sell-off στην Wall Street, καθώς ακύρωσε τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ νωρίτερα παρά αργότερα.

Το ζοφερό κλίμα πυροδότησε ένα ράλι για το ασφαλές καταφύγιο σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς στα χαμηλά των 1,865%, το βαθύτερο ναδίρ της από το Μάιο του 2013. Τελευταία  στις ασιατικές συναλλαγές ανήλθε στο 2,093%.

Το ευρώ κατρακύλησε στα 1,2792 δολάρια μετά την άνοδο ως τα 1,2885 δολάρια στη διάρκεια της νύχτας, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο μήνα.

Η απότομη πτώση του δολαρίου δάνεισε στη διάρκεια της νύχτας μια μέτρια στήριξη των τιμών του πετρελαίου, η τιμή Spot για το χρυσό ήταν σταθερή στα  1.239,60 δολάρια η ουγγιά, όχι μακριά από ένα υψηλό μήνα των 1.249,30 την Τετάρτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η 5ήμερη, δίχως ουσία, στάση του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και η εμφανής αδυναμία του να επαναπροσδιορίσει ανοδικά την διαγραμματική αντίσταση των 1040 μονάδων, έφερε το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα βυθίζοντάς τον χαμηλότερα και από την βραχυχρόνια στήριξη των 975 και των 910 μονάδων, επισημαίνει.

Τώρα τα επόμενα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 875 με 860 μονάδων. Εντωμεταξύ στο ημερήσιο chart τιμών έχει πλέον ολοκληρωθεί το pattern μιας 14μηνης άκρως αρνητικής "τιάρας" με τη βάση της να έχει διασπαστεί καθοδικά στις 1060 με 1040 μονάδες. Σχηματισμός ο οποίος εάν δεν καταστρατηγηθεί ανοδικά στις επόμενες 8 με 10 συνεδριάσεις, θα έχει προκαλέσει μια τεράστια "νησίδα κορύφωσης" της μακροπρόθεσμης τάσης εγείροντας σενάρια για την πιθανή έναρξη μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης διαρκείας, που μπορεί να οδηγήσει και χαμηλότερα των 790 μονάδων.

Επίσης στο weekly chart τιμών έχει διασπαστεί καθοδικά από την περασμένη εβδομάδα, στις 1015 μονάδες, μια πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης, όπου ένωνε από την Άνοιξη του 2013 μία κορυφή και 4 τοπικούς πυθμένες, στοιχείο, όπου προσθέτει πόντους ολοκλήρωσης του καθοδικού σεναρίου προσέγγισης του επιπέδου χαμηλότερα των 900 μονάδων. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα μπορούσε να σημειωθεί μόνο με την κυριολεκτική πυρπόληση του "άντρου" των "Bears", στις 1060 μονάδες.

Όσο για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκε με αυξημένο τζίρο το επίπεδο στήριξης των 300 με 294 μονάδων. Ζώνη στήριξης ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η καθοδική διάσπαση θέτει ως επόμενο πτωτικό στόχο την περιοχή των 270 με 250 μονάδων γυρνώντας έτσι το δείκτη σε επίπεδα, όπου είχαν καταγραφεί το Φθινόπωρο του 2012. Τέλος στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ο δείκτης έχει προσεγγίσει 'oversold' επίπεδα, όπου στατιστικώς 'τριβελίζουν το έξυπνο χρήμα".

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το ράλι των ομολόγων μετατρέπεται σε δρόμο φυγής από τις μετοχικές αξίες

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο Μιλάνο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.- Ασίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στις 10.30 το πρωί με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ειδικότερα, επί τάπητος θα τεθεί η συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, το θέμα των σιδηροδρόμων και η ενδεχόμενη συμμετοχή των κινεζικών κεφαλαίων στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει κι άλλες επαφές με ηγέτες τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ασίας.

Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη όσον αφορά στον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters. Ειδικότερα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που δεν κατονομάζει το πρακτορείο, ανέφεραν ότι η Αθήνα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, έπειτα και από τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα. 

Ανοιχτό άφησε ο οίκος Fitch το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά ελλείμματα, με βάση τις ασκήσεις αντοχής που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα οποία όμως πιθανότατα να καλυφθούν με ιδιωτικούς πόρους. Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, εάν δεν ενσωματωθούν πλήρως τα οφέλη από τα λαμβανόμενα μέτρα, τότε οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, το πιθανότερο είναι να καλυφθούν με κεφάλαια ιδιωτών, όπως έγινε και με τις αυξήσεις κεφαλαίου την άνοιξη του 2014, όταν και δεν έγινε χρήση των διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 2.757 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014, εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σταθερή στο 1,70% παρέμεινε η απόδοση κατά τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), «σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,70%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,552 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,48 φορές».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής υποχώρησαν κατά 0,3% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, κυρίως εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων αυτοκινήτων, φορτηγών και βενζίνης.

Με κέρδη έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα συμβόλαια του χρυσού σήμερα, με τους επενδυτές να καταφεύγουν στην ασφάλεια του την ώρα που οι κεφαλαιαγορές βρίσκονται σε φάση διόρθωσης. Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα το αργό, καταγράφοντας το τελευταίο τριήμερο απώλειες άνω του 4,7%. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,9% ή 10,50 δολάρια κλείνοντας στα 1.244,80 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,06 δολάρια ή 0,1%, καταγράφοντας πτώση στα 81,78 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2012. Παράλληλα, η τιμή του Brent στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση 1,5% στα 83,78 δολάρια.

Πρόστιμο 69,9 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού στην Deutsche Telekom και τη θυγατρική της Slovak Telekom, για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων στην αγορά ευρυζωνικών δικτύων της Σλοβακίας για περισσότερα από πέντε χρόνια. Ειδικότερα, επιβλήθηκε πρόστιμο 38,8 εκατ. ευρώ στην Slovak Telekom και τη μητρική εταιρεία Deutsche Telekom, επειδή αρνήθηκαν να δώσουν πρόσβαση στον λεγόμενο τοπικό βρόχο ή «τελευταίο μίλι», το τελικό τμήμα του δικτύου που συνδέει τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια με τα σπίτια του συνδρομητών. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο 31 εκατ. ευρώ μόνο στην Deutsche Telekom, διότι κρίθηκε πως συνιστά υποτροπή μετά από παρόμοιες τακτικές της εταιρείας το 2003 στη Γερμανία.

Αύξηση κατά 20,1 τρισ. δολάρια κατέγραψε πέρυσι ο παγκόσμιος πλούτος και ανήλθε στα 263 τρισ. δολάρια, δημιουργώντας όμως ανισότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα κοινωνικών κρίσεων, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Credit Suisse.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ διατηρούν τα σκήπτρα, με την αύξηση του πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών να ανέρχεται στα 8,9 τρισ. δολάρια στο 12μηνο έως τα μέσα του 2014. Ακολουθεί η Ευρώπη, με αύξηση του πλούτου κατά 8,1 τρισ. δολάρια, ενώ στην Κίνα - που αντιπροσωπεύει το 21,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων - ο πλούτος αυξήθηκε μόλις κατά 8,1% ή 715 δισ. δολάρια.

Η διάχυτη ανησυχία στις αγορές για την επιστροφή της κρίσης χρέους και η επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνώσεων για τη γερμανική οικονομία είναι στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του ευρωπαϊκού Τύπου. «Παντού πλανάται ο φόβος επιστροφής της Ευρωζώνης στην ύφεση, για πρώτη φορά μετά το 2012», παρατηρεί η Neue Zürcher Zeitung, αναφερόμενη στα σχέδια των προϋπολογισμών που καταθέτουν σήμερα η Γαλλία και η Ιταλία. «Σχεδόν κανείς δεν αναμένει ότι το σχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού θα ανταποκρίνεται στα κριτήρια σταθερότητας της Ε.Ε. Αλλά και η Ιταλία βρίσκεται καθ’ οδόν για να γίνει ξανά ένα από τα προβληματικά παιδιά της Ευρωζώνης, καθώς δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα