Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 16:01
UPD:16:07
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, του ελληνικού 10ετούς έχει διευρυνθεί στο 6,75% (φωτ. αρχείου). 

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα για τρίτη ημέρα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ανέρχεται πλέον στο 7,7%, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και επιφυλακτικότητας απέναντι στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία «έσπασε» χθες το φράγμα του 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, σκαρφάλωσε σήμερα στο 7,76%. Επίσης, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου ανήλθε στο 5,54% και του τριετούς στο 5%.

Οι πιέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά, απλώς η τελευταία, όντας πιο ευάλωτη δημιουργεί μεγαλύτερους κραδασμούς. Άλλωστε, σήμερα διευρύνονται τα περιθώρια (spreads) όλων σχεδόν των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας έναντι των γερμανικών τίτλων καθώς τα τελευταία πραγματοποιούν ράλι.

Ενδεικτικά το περιθώριο, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, του ελληνικού 10ετούς έχει διευρυνθεί στο 6,75%. Την ίδια ώρα του ιταλικού δεκαετούς έχει φθάσει το 1,53% και του ισπανικού το 1,27%.

Έτσι, το άνοιγμα αυτό της ψαλίδας με τα γερμανικά ομόλογα σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την μεγάλη άνοδο που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των ομολόγων αυτών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που εμφανίζεται τελευταία για τους κρατικούς τίτλους της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όσο αυξάνεται ό κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα