Εκρηκτικός συνδυασμός

Φόβοι για επιτόκια και καύσιμα
Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:25

Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ των επενδυτών έφθασε στα ύψη λόγω ανησυχιών για επιτόκια και καύσιμα και οι μετοχές βούτηξαν στα βαθιά καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας άμεσης αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ μέχρι τον Ιούνιο η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα κατώτερα επίπεδα από την αρχή του έτους ενώ οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες διεύρυναν τις πρόσφατες απώλειες και υποχώρησαν στα κατώτερα από τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Πρωταγωνιστές στις απώλειες ήταν οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος είναι ο περισσότερο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Στην αιχμή της πτωτικής τάσης βρέθηκε ο τραπεζικός όμιλος Citigroup με τη μετοχή του να υποχωρεί 3,3% μετά την είδηση για πληρωμή 2,65 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση απάτης από τους μετόχους της WorldCom και ακολούθησαν η Societe General και η Barclays.

Με τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται στα 40 δολάρια το βαρέλι, επλήγησαν επίσης οι τομείς που επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές των καυσίμων όπως οι αεροπορικές εταιρείες με πρώτες τη Lufthansa, τη British Airways και την Air France, με τις μετοχές τους να υποχωρούν 4,4%, 5% και 6,6% αντίστοιχα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 127,32 μονάδες, ποσοστό 1,26%, φθάνοντας στις 9.990,02 μονάδες. Με απώλειες 21,89 μονάδων, ποσοστό 1,14%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.896,07 μονάδες.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την έναρξη του κύκλου αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τη Φέντεραλ Ριζέρβ οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Επίσης οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις με τη Vodafone να υποχωρεί κατά 3% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ την Πέμπτη και τις τιμές καταναλωτή την Παρασκευή για ενδείξεις εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 2,6% στις 969,4 μονάδες με συνολική πτώση 6% από τα υψηλότερα των 22 μηνών που άγγιξε πριν δύο εβδομάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 2,6% στις 2.685 μονάδες. Νωρίτερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε με πτώση 4,84% στο κατώτερο επίπεδο από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

NANΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα