Market Beat: Χωρίς τη διεθνή τάση, μόνο το μέγεθος της πτώσης ίσως αλλάξει τάση στην αγορά

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 10:32
UPD:10:32
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η αγορά δεν κατάφερε να αποφύγει το πεπρωμένο της που ήταν, σύμφωνα με την εκτίμηση της στήλης, η εγγραφή νεότερων χαμηλών για το τρέχον έτος. Αυτή η κίνηση έγινε σε συντονισμό με την παγκόσμια ατμόσφαιρα για τις μετοχικές αξίες αλλά υπάρχουν και ισχυρά αίτια από το εσωτερικό που συνηγορούσαν σε αυτή την απόφαση των θεσμικών. Το ερώτημα είναι αν τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας δεν θα αλλάξουν προς το χειρότερο αυτή που ξεκινά σήμερα και η πλειοψηφία των αναλυτών αυτό θεωρεί πιθανότερο. Γιατί  για την ανατροπή της τάσης εκτιμούν πως απαιτείται πλέον μια δυνατή είδηση η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ πολιτικών εξελίξεων και των εκτιμήσεων που αφορούν τα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, χωρίς να διαφαίνεται κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης αλλαγής διαθέσεων.

Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι η στατιστική ανάλυση δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη ροή των ειδήσεων αλλά μόνο για την στατιστική εικόνα των τιμών και θεωρεί πως αυτές κινούνται «κατάλληλα» ώστε να επαληθεύσουν τους κανόνες της και στην πορεία τους έρχεται και η είδηση που δικαιολογεί την εκάστοτε κίνηση. Περιμένουμε λοιπόν μια άμεση αντίδραση σήμερα αύριο γιατί διαφορετικά δεν θεωρούμε πιθανή την εμφάνιση ισχυρής στήριξης στη γειτονιά των 980 μονάδων καθώς διαβλέπουμε πως  θα χρειαστεί να φθάσουν στις 310 ο 25άρης και στις 955 ως 960 μονάδες ο ΓΔ για να εμφανιστεί υπολογίσιμη στήριξη. Συνήθως στην διάρκεια ενός bear market το rebound έρχεται μερικές φορές μόνο και μόνο επειδή δεν το περιμένει σχεδόν κανείς.

Με βάση την εικόνα των συναλλαγών στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Οκτωβρίου που την Παρασκευή εκπνέουν μαζί με τις αντίστοιχες σειρές στα options του ίδιου δείκτη οι επενδυτές που σπάνια διαψεύδονται απέκτησαν επενδυτική αισιοδοξία. Οι προσδοκίες των traders για τη βραχυπρόθεσμη τάση ήταν ευοίωνες αφού η τιμή εκκαθάρισης της σειράς Οκτωβρίου ορίστηκε στις 329,25 μονάδες με τον FTSE στις 326,86 και των δυο επόμενων σειρών στις 329,50 και 329,75 αντίστοιχα.

Πάντως η μελέτη της στατιστικής εικόνας των ΓΔ 25άρη και FTSEM μαζί με τις μετοχές που τους απαρτίζουν αυτές τις μέρες βοηθά γιατί είναι σχετικά εύκολο να προσδιοριστούν οι μετοχές που δεν υποχρεώθηκαν αυτή τη βδομάδα να εμφανίσουν κατώτερη τιμή που να αποτελέσει χαμηλό τελευταίων 30 ημερών τελευταίων 3 μηνών και τελευταίων 12 μηνών. Αυτή η κίνηση των ολίγων κόντρα στο ρεύμα που υποχρέωσε σε νέα χαμηλά έτους τους ΓΔ και 25άρη, μπορεί στατιστικά να δικαιολογηθεί είτε γιατί το αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρχε με σχετικά σταθερό ρυθμό είτε γιατί κάποιες μετοχές έγραψαν πιο γρήγορα τα κατώτερα για το 2014 και βρίσκονται τώρα σε φάση απομάκρυνσης από αυτά. Τα υπόλοιπα στην Τεχνική Ανάλυση.

Το κλίμα των συναλλαγών σήμερα στις ασιατικές αγορές επιβεβαιώνει τη θέση μας για τις ξένες αγορές, αφού θεωρούμε πως θα συνεχιστεί η διόρθωση από την κορυφή του Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχε λοιπόν σήμερα στην Ασία βασικός δείκτης χρηματιστηρίου με θετική μεταβολή ως τις 07:20 ώρα Ελλάδας.

Στο οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν σήμερα η δημοπρασία των τηλεπικοινωνιακών συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας και η προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Attica Bank με βασικό θέμα την αύξηση του κεφαλαίου, ενώ την προσεχή Παρασκευή 17/10η Jumbo έχει προγραμματίσει την τακτική γενική συνέλευση.

Στο εξωτερικό συνεχίζονται με εντατικότερο ρυθμό οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου στην Αμερική. Συγκεκριμένα την Τρίτη 14 Οκτωβρίου ανακοινώνουν Intel, JPMorgan, Wells Fargo και η Citi, στις 15/10 ανακοινώνει η Coca Cola και η Bank of America, στις 16 η Goldman Sachs και την Παρασκευή 17/10 η Morgan Stanley.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Είναι γνωστό από τις αναλύσεις του Σαββατοκύριακου πως οι αγορές μετοχών είχαν την χειρότερη εβδομάδα τους τη δεύτερη του Οκτωβρίου. Η μεταβλητότητα ξαφνικά επέστρεψε στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, και για πρώτη φορά αυτό το χρόνο δεν φαίνεται ότι η αδυναμία των μετοχικών αξιών θα έχει διάρκεια λίγων ημερών.

Μπορεί ο S&P500 να εξακολουθεί να είναι κερδισμένος +3,1% στο τρέχον έτος, αλλά είναι χαμηλότερα περίπου -5% από τα επίπεδα ρεκόρ του υψηλού που κατάφερε να φτάσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, και έκλεισε αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο σημείο από τις 23 Μαΐου. Οι S&P 500 και Nasdaq εμφάνισαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάιο του 2012, και ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή σε αρνητικό έδαφος για το έτος. Ο βαρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου αυτή την εβδομάδα έκανε κινήσεις μέσα στη μέρα εύρους λίγο πάνω από 40 μονάδες, για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Ο μετρητής φόβου της Wall Street, ο Δείκτης μεταβλητότητας VIX, κατέληξε στις 21,24 μονάδες την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η μεταβλητότητα υπενθυμίζει την τελευταία μακράς διάρκειας περίοδο μεγάλης αναταραχής στην αγορά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Όταν έγινε πρώτη φορά η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και η απειλή μιας πιθανής αθέτησης του χρέους, κράτησε τους επενδυτές σε εγρήγορση τους για αρκετούς μήνες. Δεν είναι σαφές κατά πόσον η τρέχουσα αναταραχή θα διαρκέσει για τόσο διάστημα. Αλλά είναι σαφές πως η κατήφεια έχει απλωθεί στις αγορές και αιτία είναι ότι οι επενδυτές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στοιχεία της γερμανικής βιομηχανίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δείχνουν ότι η περίφημη μηχανή εξαγωγών της έχει αρχίσει να παρουσιάζει αγκομαχητά. Τα σήματα από την Κίνα μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι το Πεκίνο διαχειρίζεται μια ελεγχόμενη προσγείωση, αν και υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία της να πάει στραβά. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ εξέδωσε κάποιες ζοφερές προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, δίνοντας στην Ευρωζώνη πιθανότητα 40% να γλιστρήσει σε ύφεση κατά το επόμενο έτος. Η δυσοίωνη αυτή άποψη ενισχύεται και από τις αγορές κρατικού χρέους της Ευρώπης, με τις αποδόσεις να σύρονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το τελευταίο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Fed τελειώνει αυτό το μήνα και οι επενδυτές αρχίζουν να αναρωτιούνται πόσο σύντομα θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Ο S&P500 στην εβδομάδα έχασε -3,1%, στο 2014 αποδίδει +3,1%, ο Dow έπεσε -2,7% στο 2014 χάνει -0,2%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έπεσε -4,4% με +2,8% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βούτηξε -4,7% με επίδοση έτους -9,5%. Ο δε Nasdaq100 υποχώρησε -3,9%, με άνοδο +8,8%, το 2014. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 32 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -0,4% στο τρέχον έτος χάνει -4,4%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν 15 μονάδες βάσης στο 2,29% και στο 2014 είναι κάτω 75 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας υποχώρησαν κατά 11bps στο 3,01% χάνοντας φέτος 99bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 9bps, στο 2,94% (κάτω 320bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών ανέβηκαν 2 μονάδες και κατέληξαν στο 2,33% (στο 2014 είναι κάτω 180bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας έπεσαν 4 μονάδες βάσης στο 2,06%, και φέτος είναι κάτω 209bps), ενώ των γερμανικών bund υποχώρησαν 4 μονάδες βάσης στο 0,89% (το 2014 έπεσαν 104bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά έκαναν το ίδιο κατά 2, φθάνοντας στο 1,25% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 36bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 26bps στο 6,60% (με πτώση στο 2014 182bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου έπεσαν 17 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,22% και έχουν πέσει 80bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, υποχώρησε -2,6% με ετήσια επίδοσή -6,1%. Ο δείκτης DAX έχασε -4,4% φθάνοντας σε ελάχιστο ενός έτους με απόδοση -8% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας γλύστρισε κατά -4% και φέτος κερδίζει +2,4%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -5,0% ενώ το 2014 έχει άνοδο +1,2%. Ο ΓΔ του ΧΑ έχασε -4,27% και φέτος αποδίδει -13,57%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν κατά πλειονότητα πτωτική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,7%, με άνοδο το τρέχον έτος 7,4%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -2,8%, το 2014 αποδίδει +1,7%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -1,8% με επίδοση για φέτος -3,5%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία συρρικνώθηκε -1,0%, κερδίζοντας +24,2%, το 2014. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη κέρδισε +0,5% και το 2014 κερδίζει +12,2%.

Προς το παρόν, οι χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια φαίνεται να υποχωρούν λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και από την προοπτική η Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα στο 2015. Επιμένουμε πως ο S&P 500 έχει μάλλον κορυφώσει στις 18 Σεπτεμβρίου για φέτος, αλλά θα συνεχίσει την ανάβαση το επόμενο έτος.  Άξια αναφοράς η θέση της Barclays που έδωσε τον τίτλο του σχολίου: «Με την οικονομία στις ΗΠΑ να εξαρτάται κατά τα τελευταία χρόνια από τις καταναλωτικές δαπάνες περισσότερο, και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται αλλού, οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι και πάλι η βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης» και ελπίδα των αγορών μετοχών συμπληρώνουμε καταληκτικά.

ΧΑ

Η εβδομάδα που τέλειωσε στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου είναι η πέμπτη στη σειρά διαδοχική εβδομάδα με πτώση. Γιατί μετά την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Σεπτεμβρίου,  όλες ως μεσολάβησαν έφεραν καθοδικό αποτέλεσμα το οποίο συνθέτει και το ποσοστό των απωλειών που γράφει το ΧΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σε επίπεδο μέσου όρου οι απώλειες από το τέλος Ιουνίου ξεπερνούν το -17% και συνεπώς όλα δείχνουν προς μια διόρθωση που πιθανά θα εκτονωθεί όταν οι απώλειες πλησιάσουν το -22%.

Στις τρεις τελευταίες πτωτικές εβδομάδες καταγράφηκαν από μια ανοδική συνεδρίαση τη βδομάδα και σε αυτή που τελείωσε στις 10 Οκτωβρίου η ανοδική συνεδρίαση ήταν της Πέμπτης. Θα μπορούσαμε χωρίς δυσκολία να την αποδώσουμε στην μονοήμερη συμμετοχή των θεσμικών του ΧΑ στον παγκόσμιο επενδυτικό ενθουσιασμό που προκλήθηκε από την κατ’ αρχή ερμηνεία των πρακτικών της τελευταίας συνόδου της Fed. Ήταν ένα ανοδικό τίναγμα που απλώς διευκόλυνε την συνέχεια της πτωτικής κατεύθυνσης που έχουν πάρει τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Μια σειρά δεδομένων από την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, της Γερμανίας δηλαδή έδειξαν ότι είναι πιθανό η ζώνη του κοινού νομίσματος να περάσει σε ύφεση στην επόμενη χρονιά. Οι επενδυτές που ανησυχούσαν για μια πρόωρη άνοδο των επιτοκίων από την Fed κατάλαβαν πως και για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα αν η Ευρώπη δεν αποκτήσει αξιόλογη δραστηριότητα. Παράλληλα τελείωσαν τα ψέματα ως προς τις ενέσεις ρευστότητας προς την Wall Street αφού αυτό το μήνα ολοκληρώνεται και καταργείται το QE ήτοι το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από την Fed. Επίσης συνειδητοποίησαν πως το ισχυρό δολάριο δεν είναι ευνοϊκό για την κερδοφορία των εισηγμένων στον S&P500 αλλά και για την πορεία των τιμών των πρώτων υλών και άρα και των χωρών που στηρίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη σε αυτές. Με την Ευρώπη σε ασθενική ανάπτυξη την Κίνα και τη Βραζιλία προ μεγάλων προκλήσεων οι επαγγελματίες επενδυτές κατάλαβαν πως μπορεί το πενταετές ράλι των μετοχικών αξιών να φθάνει στο τέρμα του. Αποσύρονται από τις αξίες του ευρώ γιατί έχει υποστεί μεγάλη πτώση που αρκετοί θεωρούν ότι μπορεί να συνεχιστεί και κύρια από τις μετοχές των πιο αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης που θα τις πλήξει ενδεχομένως περισσότερο μια ύφεση το 2015.

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές θα δώσουν μερίδιο στην εσωτερική πολιτική σκηνή και στο γεγονός πως οι εκκρεμότητες που ίσχυαν τον Αύγουστο και θεωρούσαν πολλοί πως θα λυθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου παραμένουν. Άλλοι θα αποδώσουν την κάθοδο στην πιθανότητα να γίνουν εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, αλλά οι ξένοι θεσμικοί κατά την εκτίμησή μας αυτή τη βδομάδα προσπάθησαν να συντονιστούν με την παγκόσμια διάθεση για αποστροφή του κινδύνου. Γιατί το μέγεθος των ανησυχιών που τις προκάλεσαν δεδομένα αλλά και εκτιμήσεις μετά από μελέτη τους από μεγάλους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη ήταν πάνω από τα συνήθη και τετριμμένα βάσανα που σταθερά προσφέρει το εσωτερικό πεδίο στις μετοχές του ταμπλό.

Στην εβδομάδα που ο ΓΔ έχασε -4,3% και ο 25άρης -4,4% ο FTSEM έπεσε -2,8% αλλά από την αρχή του έτους χάνει -21,8% και αυτό δικαιολογεί πως τα τελευταία καθοδικά του βήματα είναι μικρότερα του μέσου όρου που χάνει στο 2014 -13,6% έχοντας απόδοση β εξαμήνου ήτοι του τρίτου τριμήνου και δέκα ημερών στον Οκτώβριο -16,6% έναντι -19,4% για τον δείκτη της μεσαίας.

Από τις επιμέρους μετοχές του δείκτη των θεσμικών που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου πάνω από 90%, διακρίνονται οι λίγες που εμφάνισαν επίδοση εβδομάδας κοντά στη μεταβολή των Βασικών δεικτών ΓΔ και 25άρη  και είναι οι ΕΥΡΩΒ -4,9%, ΕΧΑΕ -4,9% και ΤΕΝΕΡΓ -4,6% και οι τρεις του τον Οκτώβριο έχουν χάσει πάνω από το 7% της κεφαλαιοποίησης τους.  Οι μετοχές με τις μεγάλες απώλειες ήταν τα blue chip με πτώση πάνω από -5% ήτοι αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ με απώλειες -5,6%, ΔΕΗ -12,3%, που είναι και πρώτη σε απώλειες τον Οκτώβριο με -16,5% βουτιά σε οκτώ συνεδριάσεις, ΙΝΛΟΤ -5,2%, ΦΦΓΚΡΠ  -5,7%, ΜΙΓ -12,7%, ΟΠΑΠ -7,7%, ΠΕΙΡ -6,3% και ΤΙΤΚ -5,9%. Αν παρατηρηθεί η μεταβολή του μήνα διαπιστώνουμε πως ο Οκτώβριος για τις περισσότερες είναι πολύ σκληρός. Όμως η εβδομάδα είχε το χαρακτηριστικό πως εμφανίστηκαν και μετοχές με θετική επίδοση όπως οι ΒΙΟ +2,4%, ΕΛΠΕ +0,6% και ΕΥΔΑΠ +7,77%. Αμυντικά στις πιέσεις της εβδομάδας με μικρότερη πτώση του μέσου όρου συμπεριφέρθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,62%, ΕΕΕ -1,53 ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,32%, ΕΤΕ -2,7%, ΕΥΠΡΟ -1,4%, ΜΕΤΚ -1,1%, ΜΥΤΙΛ -1,2% ΟΛΠ -1,2% και ΟΤΕ -2,7% παρά τη βουτιά της Παρασκευής κατά -3,6%.    

Τεχνική ανάλυση

Αξίζει να αναφερθούμε στην στατιστική εικόνα των μετοχών του 25άρη και του FTSEM εντοπίζοντας σε ποιες μετοχές η σχεδόν αδιάλειπτη πίεση δεν οδήγησε σε εγγραφή νεότερων χαμηλών εβδομάδας που έγιναν και ελάχιστα τελευταίων δώδεκα μηνών. Καθώς την περασμένη εβδομάδα, η κατώτερη τιμή έγινε και κατώτερη στο 2014, αλλά για τις περισσότερες μετοχές ήταν και κατώτερη 12μήνου.  Αυτό υπογραμμίζει την ισχύ της καθοδικής ορμής που περιμένουμε να ανακοπεί προσωρινά μάλλον, για να συνεχιστεί αργότερα. Παρά για να ξεκινήσει από τα τρέχοντα επίπεδα ένα πραγματικό rebound. Συνεπώς δεν είναι απίθανο κάποιες μετοχές με καλύτερη εικόνα να παρουσιάσουν την τρέχουσα εβδομάδα επιδείνωση αλλά σίγουρα κάποιες άλλες θα συνεχίσουν την κίνηση κόντρα στο καθοδικό ρεύμα.

Ειδικά στις περιπτώσεις μετοχών με πρόδρομη του μέσου όρου συμπεριφορά οι οποίες εμφάνισαν σε προηγούμενες εβδομάδες το ελάχιστο για το 2014 και απομακρύνονται από αυτό αργά.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι ο ΓΔ μετά το κλείσιμο της Παρασκευής απέχει από το ελάχιστο εβδομάδας 30 ημερών 3 μηνών και 12 μηνών 2,64% ο 25άρης 2,84% και ο FTSEM 3,22%. Ενώ από το μέγιστο τελευταίων 30 ημερών απέχουν -13,24%, -12,87% και 13,5% αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές οι δείκτες είναι περίπου -13% κάτω από το μέγιστο τελευταίων 30 ημερών.

Στον 25άρη αλφαβητικά συναντάμε τις

ΑΛΦΑ που το ελάχιστο εβδομάδας ήταν και ελάχιστο 30 ημερών από το οποίο απέχει 4,72% αλλά από το κατώτερο τελευταίων 3 και 12 μηνών απέχει 16,95% και από το μέγιστο των 30 ημερών υποχώρησε -10,62%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ που το ελάχιστο εβδομάδας από το οποίο απέχει 4,29% δεν ήταν και ελάχιστο 30 ημερών από το οποίο απέχει 9,34% όσο και από το κατώτερο τελευταίων 3 μηνών, ενώ από minimum των 12 μηνών απέχει 19,25% και από το μέγιστο των 30 ημερών υποχώρησε -11,73%.

ΕΥΠΡΟ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε διαφέρουν και έτσι απέχει από το min εβδομάδας 3,25%, 30 ημερών 3,49%, 3 μηνών 4,83%, 12 μηνών 43,09% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -7,19%.

ΜΥΤΙΛ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 4,69%, 30 ημερών 4,69%, 3 μηνών 7,49%, 12 μηνών 15,30% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -10,67%.

ΟΛΠ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 4,46%, 30 ημερών 4,46%, 3 μηνών 5,17%, 12 μηνών 5,17% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -9,33%.

ΟΤΕ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 3,96%, 30 ημερών 3,96%, 3 μηνών 14,63%, 12 μηνών 27,12% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -9,48%.

ΤΙΤΚ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 1,64%, 30 ημερών 6,11%, 3 μηνών 8,08%, 12 μηνών 13,40% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -5,89%.

Από τον FTSEM

ΑΡΑΙΓ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 1,02%, 30 ημερών 1,02%, 3 μηνών 18,53%, 12 μηνών 39,67% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -14,88%.

ΙΑΤΡ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 7,96%, 30 ημερών 10,96%, 3 μηνών 18,17%, 12 μηνών 18,17% και από το μέγιστο  των 30 ημερών απέχει 0,00%.

ΣΑΡ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 5,98%, 30 ημερών 8,03%, 3 μηνών 13,70%, 12 μηνών 41,82% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -2,26%.

ΣΩΛΚ τα ελάχιστα αυτής για τις χρονικές περιόδους που επιλέξαμε έχουν ως εξής απέχει από το min εβδομάδας 3,50%, 30 ημερών 11,28%, 3 μηνών 15,63%, 12 μηνών 15,63% και από το μέγιστο  των 30 ημερών υποχώρησε -5,13%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά επτά μηνών, σήμερα Δευτέρα, ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου καρφώθηκαν σε ένα επίπεδο κοντά στο ελάχιστο τετραετίας γιατί τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία του εμπορίου από την Κίνα απέτυχαν να φτιάξει την ψυχολογία των επενδυτών αγορά εξακολουθούν να ανησυχούν για την παραπαίουσα παγκόσμια ανάπτυξη. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8%, συνεχίζοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας κατά -1,1%.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας έχασαν -1,1% και στο Χονγκ Κονγκ  ο Hang Seng πέφτει 0,7%. Στην Αυστραλία ο S & P / ASX 200 και ο KOSPI της Νότιας Κορέας γλίστρησαν -0,6%. Ο Nikkei του Τόκιο γλύτωσε τον πόνο, χάρη σε μια επίσημη αργία στην Ιαπωνία.

Οι πιέσεις στις ασιατικές αγορές ήρθαν μετά από βουτιά στις αμερικανικές μετοχές -1,2% την Παρασκευή και το εύρος του φόβου της Wall Street, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, πήδηξε σε επίπεδα υψηλών που είχε να δει σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Δείκτης MSCI Asia έχει πέσει κάθε εβδομάδα σε μια αλυσίδα πέντε καθοδικών και είναι τώρα κάτω κατά -10% από μια κορυφή επτά ετών που οδηγήθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα.

Αν και τα στοιχεία τη Δευτέρα δείχνουν πως οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν 15,3% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν απροσδόκητα 7% δεν κατάφεραν  να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

Χώρες μέλη του ΔΝΤ το Σάββατο έκαναν έκκληση για την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών προς την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και η κατάσταση της Ευρώπης θεωρήθηκε ως κορυφαία ανησυχία.

Υπογραμμίζοντας την κατήφεια γύρω από τη ζώνη του ευρώ, η Standard & Poors την Παρασκευή χαστούκισε αξιολογώντας με αρνητική προοπτική τα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας, ολοκληρώνοντας μια δύσκολη εβδομάδα που την χαρακτήρισε μια σειρά από ανησυχητικά αδύναμα γερμανικά δεδομένα. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως η επιβράδυνση στην οικονομική δυναμική της ευρωζώνης θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω την απροθυμία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να επενδύουν.

Ο Draghi επανέλαβε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη η απόφαση στη δέσμευσή της για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων στο πλαίσιο της εντολής της για την αντιμετώπιση των κινδύνων από μια υπερβολικά μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Federal Reserve, κυρίως, ο Αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer, δήλωσαν το Σάββατο ότι οι προσπάθειες για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, μετά από χρόνια εξαιρετικής στήριξης της ανάπτυξης, παρεμποδίζεται από τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Συνεχίστηκε και την τρέχουσα εβδομάδα η πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη καταγράφοντας μάλιστα τριψήφιο νούμερο κάτι που είχε να συμβεί από τις 30/9 του 2013.  Η οριστική διάσπαση των 1040 μονάδων, επιτάχυνε την πτώση του Δείκτη που μπορεί να βρει σημεία στήριξης στις 977, καθώς υπάρχει ένα ανοδικό "gap" από 9/9 του 2013 και στις 930 μονάδες που είναι το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων ( Fibonacci Retracement ).

Το ζητούμενο όμως δεν είναι που μπορεί η Αγορά να σταματήσει προσωρινά την πτώση, αλλά ποιος μπορεί να είναι ο καταλύτης για να αλλάξει η πτωτική τάση. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι γνωστά. Πολιτική αβεβαιότητα, "stress tests" Τραπεζών, ρύθμιση για το χρέος και με ποιες συνθήκες θα πορευτεί η Χώρα μετά την λήξη του προγράμματος με την τρόικα.

Μέχρι να υπάρξει "φως" σε αυτά τα ζητήματα, η Αγορά θα ταλαιπωρείται σε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση με ανοδικές αναλαμπές. Θετικό σημάδι για τερματισμό της πτωτικής τάσης θα ήταν η επαναφορά του Γενικού Δείκτη, σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, πάνω από τις 1018 μονάδες, που είναι ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων και η άμεση υπέρβαση των 1040 μονάδων.
Από τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου φαίνεται ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, ή οι μερικές ρευστοποιήσεις απορροφούνται από άλλα ξένα χαρτοφυλάκια, αφού και τον Σεπτέμβριο είχαμε εισροές. Από την άλλη εγχώριοι Χρηματοοικονομικοί Όμιλοι, ίσως και λόγω "stress tests", αλλά και εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια λόγω της έλλειψης ρευστότητας των Ελλήνων επενδυτών, ήταν από την πλευρά των πωλητών. Είναι σαφές ότι οι ξένοι επενδυτές που είναι κυρίαρχοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τηρούν περισσότερο στάση αναμονής, αλλά ταυτόχρονα έχουν παγώσει πρόσθετες επενδύσεις ενόψει των παραπάνω εξελίξεων. Το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης και τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο θα μας απασχολήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας κάτω από τις 1.000 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Η δυναμική της πτώσης βρήκε νέα υποστήριξη από την τάση των ξένων Αγορών και σε συνδυασμό με τα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα επέτειναν το σκηνικό πίεσης των τιμών στην εγχώρια Αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν εκροές από τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, που αντιστοιχούν στο ύψος των εκροών που είχαν σημειωθεί από την αρχή του έτους έως το ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας.

Η πίεση των θεσμικών πωλήσεων που συνεπάγεται η εξαγορά μεριδίων και η αδρανής στάση των ξένων επενδυτών δεν άφησαν και πολλά περιθώρια εξισορρόπησης της Αγοράς παρά την θετική συνεισφορά νέων από μακροοικονομικούς δείκτες.

Η Αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ πολιτικών εξελίξεων και των εκτιμήσεων που αφορούν τα "τεστ αντοχής"των Τραπεζών, χωρίς να διαφαίνεται κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης αλλαγής διαθέσεων.

Αναμενόμενα το νέο σημείο ισορροπίας θα καθοριστεί από ένα γενναίο "συστημικό ασφάλιστρο κινδύνου" έναντι όλων των αβεβαιοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπου οι αποτιμήσεις θα έχουν περισσότερο επαφή με τα τρέχοντα θεμελιώδη τους και λιγότερη προσδοκία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινείται με κατεύθυνση το ανοδικό "κενό" των 977 – 980 μονάδων, επίπεδο στο οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εφαλτήριο δυνατότερης ανοδικής αντίδρασης. Οι ταλαντωτές και ο MACD βρίσκονται πλέον σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει κάποια ζωηρά αγοραστικά αντανακλαστικά.

Επομένως θα αναμέναμε την όποια ανοδική αντίδραση να ξεκινήσει από "σκληρά" επίπεδα υποτιμήσεων, με την ζώνη των 970 - 980 μονάδων να ταιριάζει στο σενάριο μας.

Από εκεί και πέρα το ύψος της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την ένταση και την δομή των συνεδριάσεων. Ξεκινώντας από τις 970 μονάδες η αντίδραση έχει καλές πιθανότητες να φθάσει μέχρι τις 1.030 μονάδες, μέτριες πιθανότητες να δει τις 1.060 και λίγες να φθάσει μέχρι τις 1.090.

Ο λόγος για τον οποίο επισημαίνονται τα επίπεδα αυτά είναι επειδή αφενός ο ημερολογιακός χρόνος της πτώσης είναι σημαντικός (πέντε σερί πτωτικές εβδομάδες), αφετέρου και ποσοστιαία πλέον η Αγορά κινείται σχεδόν μονοκόμματα πτωτικά ξεκινώντας από τις 1.200 μονάδες και κάνοντας μικρά διαλλείματα που περιορίζονται σε μία ή δύο το πολύ συνεδριάσεις.

Σε αυτή την εικόνα βραχυπρόθεσμης πτωτικής υπερβολής αναμένουμε ότι η "απάντηση" των αγοραστών θα έχει περισσότερη δύναμη. Από εκεί και πέρα για να υπάρξει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα πρέπει να ανακτηθούν τα επίπεδα των 1.100 μονάδων.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

Στην πρώτη συνεδρίαση που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή στις 08/09, ο FTSE/ASE Large Cap βρέθηκε στις 390,92 (ενδοσυνεδριακό υψηλό) και σχεδόν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 10/10, και πριν τη ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, βρέθηκε στις 324,75 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό), με τη διαφορά αυτών των δύο ακραίων σημείων να ανέρχεται σε 16,9%.

Αν και ως προφανείς λόγοι σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να προβάλλουν η πολιτική αβεβαιότητα που ενισχύθηκε σημαντικά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, αλλά και τα "stress tests" των εγχώριων Τραπεζών, σε μια δεύτερη ανάγνωση και όχι πάντα κάτω από την πίεση του χρόνου, αποδεικνύεται ως βασικός λόγος η κατάταξη της Ελλάδας στις Περιφερειακές Αγορές για τους επενδυτές, με τις ρευστοποιήσεις σε αυτές πάντα να προηγούνται έναντι αυτών στις Κύριες Αγορές.

Άλλωστε πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι σε μια ανάλογη Περιφερειακή Αγορά όπως αυτή της Πορτογαλίας, ο ανάλογος δείκτης, δηλαδή, ο PSI 20, το ίδιο ακριβώς διάστημα, βρέθηκε από τις 6.091,68 (ενδοσυνεδριακό υψηλό) στις 5.077,20 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό), με τη διαφορά αυτών των δύο ακραίων σημείων να ανέρχεται σε 16,7%;

Για του λόγου το αληθές και εξετάζοντας μια Κύρια Αγορά, όπως αυτή της Γερμανίας, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η πτωτική κίνηση του DAX ξεκίνησε με 11 ημέρες καθυστέρηση, δηλαδή στις 19/9, με το δείκτη από τις 9.891,20 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό) να καταλήγει στις 8.788,21 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό), με τη διαφορά αυτών των δύο ακραίων σημείων να ανέρχεται σε 11,2%.

Ως βασικοί λόγοι υποχώρησης των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, μεταξύ αυτών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προβάλλουν από τη μία η εμμονή της Γερμανίας στην πολιτική της λιτότητας και από την άλλη οι επιβραδυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρώπης και ο αποπληθωρισμός.

Κατά συνέπεια και λόγω της κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2015 από τις Χώρες της Ευρωζώνης, κρίσιμες θεωρούνται οι ημερομηνίες της 23ης Οκτωβρίου και της 18ης Δεκεμβρίου, καθώς θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες αυτές οι Σύνοδοι Κορυφής στην Ευρωζώνη.Κατά τη διάρκεια αυτών θα διαπιστωθεί, το κατά πόσο θα μπορέσει Ευρωπαϊκός Νότος και ιδίως η Γαλλία και η Ιταλία, να αντιταχθούν αποτελεσματικά στις επιταγές και εμμονές της Γερμανίας, οι οποίες και τη φέρουν ως τη βασικά ωφελημένη. Το τελευταίο μπορεί να πιστοποιηθεί και από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας, η οποία βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό 0,86% (ενδοσυνεδριακά στις 09/10).

Όσον αφορά την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, η οποία είναι όντως υπαρκτή , και επιβεβαιώνεται άλλωστε από την άνοδο του spread το διάστημα 09/09-08/10, η οποία έφθασε μέχρι και τις 134,18 μονάδες, με την απόδοση του 10ετούς να αναρριχάται από το 5,52% (08/09) στο 6,74% (30/09), μένει να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο μέρος της θα αμβλυνθεί, ή όχι, το Σαββατοκύριακο μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης, ή μη, στην Κυβέρνηση.

Για λόγους σύγκρισης, όπως και με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην αρχή του σχολίου, το spread της 10ετίαςτου Πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε το διάστημα 08/09-10/10 από τις 210,9 μονάδες στις 206,5 μονάδες, με την απόδοσή του να υποχωρεί από το 3,27% (12/9) στο 2,91% (10/10).

Ξένοι αναλυτές 

S&P: Ανασκόπηση εβδομάδας και προοπτικές

Αυξήσεις στην μεταβλητότητα μια εβδομάδα με ιδιαίτερη δραστηριότητα στις εκδόσεις χρέους

Η μεταβλητότητα των μετοχών στα μέσα της εβδομάδας, ήταν η υψηλότερη του έτους αλλά είχε μικρή επίδραση στην τιτλοποίηση χρεών, αν και ήταν η τρίτη υψηλότερη εβδομάδα από την αρχή του έτους. Περιμένουμε κάποια επιβράδυνση αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγορές ομολόγων των ΗΠΑ αργούν τη Δευτέρα και οι εκδότες έχουν μειώσει τις εκδόσεις  ειδικά για τα ABS στις ΗΠΑ. Τα spreads στους περισσότερους τομείς δομημένης χρηματοδότησης ήταν σταθερά προς ελαφρώς μεγαλύτερα. Αυτά συνήθως τείνουν να ανταποκρίνονται με χρονική υστέρηση έναντι των κινήσεων στις αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων, έτσι θα μπορούσαμε να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα και στις αγορές των structured finance εάν τα χρηματιστήρια παραμείνουν αδύναμα στο εγγύς μέλλον.

Ενώ οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έχει δείξει δύναμη, η ευρωπαϊκή και ασιατική αδυναμία έχει οδηγήσει σε διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ χαμηλά και έδωσε στην Fed κάποια δικαιώματα  να καθυστερήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της. Ο συνδυασμός της μέτριας ανάπτυξης και η διατήρηση του καθεστώτος με τα χαμηλά επιτόκια για αναχρηματοδότηση είναι θετική στην εκτίμηση μας για την τιτλοποίηση πιστώσεων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε την εβδομάδα στο 2,28%, κάτω 20bps σε εβδομαδιαία βάση  σε ένα χαμηλό από την αρχή του έτους και ο S&P 500 ήταν κάτω 3,1%, ενώ οι απώλειες του DJIA τον οδήγησαν σε απόδοση -0,2% στο τρέχον έτος.

Το οικονομικό ημερολόγιο για τις ΗΠΑ μετά τη Δευτέρα αρχίζει, με ανακοίνωση τιμών παραγωγού PPI, τις λιανικές πωλήσεις, το Beige Book της Fed, τη βιομηχανική παραγωγή και τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών. Αρκετές μεγάλες τράπεζες θα αναφέρουν τα κέρδη. Ευρωπαϊκή ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές των κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τον πληθωρισμό της Γερμανικής / Γαλλικής / Ιταλικής Ισπανικής  οικονομίας (CPI), και τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Barclays: Η παγκόσμια ανάπτυξη εξαρτάται από τους καταναλωτές των ΗΠΑ

Πρόσφατα δεδομένα που υποδηλώνουν κίνδυνο σχετικά με τις προβλέψεις μας για μια αμυδρή  αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ στο τρίτο τρίμηνο το 2014.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ώστε να συμπεριλάβει και τίτλους κρατικών ομολόγων στους επόμενους μήνες.

Με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να εξαρτάται κατά τα τελευταία χρόνια από τις καταναλωτικές δαπάνες περισσότερο, και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται αλλού, οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι και πάλι η βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Μειώσαμε τις προβλέψεις του ΑΕΠ μας για την Ιαπωνία, και αναμένουμε ότι η BoJ να κινηθεί προς πιο ευέλικτη καθοδήγηση για την μελλοντική της πολιτική κατά τη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες

Ηνωμένες Πολιτείες: Σε καλό δρόμο για αύξηση των επιτοκίων, παρά την δύναμη του δολαρίου

Θεωρούμε ότι μια ανατίμηση του 10% του δολαρίου προκαλεί στις τιμές προϊόντων εισαγωγής σωρευτική μείωση κατά 4,0% και θα πιέσει τον πληθωρισμό να πέσει κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας σε ορίζοντα ενός έτους.

Η ζώνη του ευρώ: Stairway to QE II Σκαλοπάτια προς τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αριθμός δύο

Πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα και το εμπόριο ανέδειξαν μια  ταλάντευση στην ορμή της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η επίπεδη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ να συνεχίστηκε στο τρίτο τρίμηνο.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η BoE διατηρεί την νομισματική πολιτική της, όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω στα πρακτικά

Ιαπωνία:

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσει χωρίς βιασύνη για να διευκολύνει περαιτέρω με πολιτικές παροχής κεφαλαίων μέχρι ο πληθωρισμός δείξει πως σταθεροποιείται γύρω στο 2%, αλλά δεν μπορεί να σπεύσει για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο.

Αναδυόμενες Αγορές

Κίνα: Μείωση του πληθωρισμού, περισσότερα καταλύματα

Οι δείκτες δραστηριότητας στην Κίνα αναμένεται να παρουσιάσουν σταθεροποίηση, τον Σεπτέμβριο, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για κάποια ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο. Προβλέπουμε μεταβολή του ΑΕΠ του τρίτου στο 7,1%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τις επιφυλάξεις του για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν ερωτώμενος για το «σχέδιο Γιούνκερ», σε συνέντευξη Τύπου στη Σαμοθράκη όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης. Έχουν γίνει πολλά αλλά χρειάζονται και άλλα δήλωσε για την ελληνική οικονομία.

Την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα μας αναγνώρισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο επέμεινε ότι η χώρα μας πρέπει τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Σε αυτή  συμμετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Μικρότερη ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και το 2012, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, το 2013, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,3% έναντι συρρίκνωσης 3,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Τα στοιχεία για την ύφεση του 2012 αναθεωρήθηκαν σε -6,6% από -7%. Αντιθέτως, για την περίοδο 2008 - 2011, το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε σε -0,4% αντί για -0,2% το 2008, σε -4,4% αντί για -3,1% το 2009, σε -5,4% αντί για -4,9% το 2010 και σε -8,9% αντί για -7,1% το 2011.

Την εδραίωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και το τέλος των αρνητικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης σηματοδοτεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank. Σηματοδοτεί επίσης «την σταθερή προσπάθεια για την αύξηση του αποθέματος της αξιοπιστίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, εν μέρει, την εξάλειψη της παρελθούσας χρονικής ασυνέπειας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και την εξάλειψη της δημιουργίας του φαινόμενου του πολιτικού οικονομικού κύκλου».

Αναστέλλεται, με προσωρινή διαταγή του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η συνέχιση της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-2,44% στους μετόχους της Trastor ΑΕΕΑΠ.

Με τη νέα ονομαστική αξία, 1,07 ευρώ ανά μετοχή, θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 οι μετοχές της εταιρείας Fourlis ΑΕ Συμμετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 13/06/2014 αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το συνολικό ποσό των 3.569.462,54 ευρώ με κεφαλαιοποίηση α) κατά 3.297.339,74 ευρώ των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίσθηκαν μέχρι την 31/12/2013 και προέρχονται από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά τον χρόνο που προέκυψαν, λόγω απαλλαγής αυτών κατ' εφαρμογή διατάξεων του ν.2238/1994 και β) κατά 272.122,80 ευρώ μέρους του αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

Συμβόλαιο για τη μεταβίβαση ακινήτου της, έναντι τιμήματος 9,35 εκατ. ευρώ, υπέγραψε χθες η Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία και διέθεσε το ποσό για μείωση του τραπεζικού δανεισμού της. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη εταιρεία, στις 9.10.2014 υπογράφηκε συμβόλαιο με την ΟΛΓΑΝΟΣ Α.Ε. για την πώληση ακινήτου της που βρίσκεται στην πόλη της Νάουσας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το παρόν στη σύνοδο της G 20 θα δώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρά την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Τζο Χόκεϊ.  Η Αυστραλία είχε επισημάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ο Πούτιν αναμενόταν να συμμετάσχει στη σύνοδο, κάτι που ήταν επιθυμία μεγάλου αριθμού των κρατών της G20, παρά τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ουκρανία.

Διαφορετικές απόψεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εάν η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθήσει να εξασθενεί, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου που ξεκίνησε σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ντράγκι δεσμεύθηκε εκ νέου να προχωρήσει, εάν χρειαστεί, σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και κάλεσε τις κυβερνήσεις εκείνες που έχουν τα σχετικά περιθώρια να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους.

Στην υποβάθμιση της Φινλανδίας από το ΑΑΑ στο ΑΑ+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελσίνκι όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Πλέον άριστη βαθμολογία και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης διατηρούν μόνο η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Η Φινλανδία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2008 καθώς οι εξαγωγές της περιορίστηκαν αφενός λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των προβλημάτων στις βιομηχανίες χάρτου και κινητής τηλεφωνίας. Σε όλα αυτά τους τελευταίους μήνες προστέθηκε και η κρίση της Ουκρανίας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Δουβλίνο κατά της απόφασης της ιρλανδικής κυβέρνησης να επιβάλει χρεώσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της λιτότητας που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια στη χώρα.

Έπειτα από χρόνια δωρεάν υπηρεσιών ύδρευσης, ο κεντροδεξιός συνασπισμός που κυβερνά την Ιρλανδία αποφάσισε να χρεώνει τα νοικοκυριά εκατοντάδες ευρώ από την επόμενη χρονιά, μια αντιδημοφιλής απόφαση που ελήφθη μόλις 18 μήνες πριν τη διεξαγωγή εκλογών τις οποίες τα κυβερνητικά κόμματα ελπίζουν να κερδίσουν βασιζόμενα στην οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει η Ιρλανδία.

Λόγω μη εξεύρεσης λύσης στο θέμα των «κόκκινων δανείων», νέα αποστολή της τρόικας στην Κύπρο δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Κυραική.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα