Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το δολάριο

Αλλάζει τις συναλλαγματικές ισορροπίες η Fed
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 13:02
UPD:13:24
SHUTTERSTOCK

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ, μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), τα οποία έδειξαν ότι η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου θα καθυστερήσει να έρθει.

Ειδικότερα, στις 12:59, το ευρώ κινείται με κέρδη 0,27% στα 1,2769 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει μία ανάσα από τα 1,28 δολάρια, στα 1,2791 δολάρια. Το δολάριο υποχωρεί κατά 0,3% στα 107,72 γιεν, ενώ η ισοτιμία ευρώ-γιεν σταθεροποιείται στα 137,64 γιεν.

Η Fed δείχνει να προκαλεί ανακατατάξεις στην αγορά συναλλάγματος, η οποία μέχρι πρότινος έδειχνε να έχει διαμορφωθεί με βάση την αύξηση του βασικού επιτοκίου πιθανότατα τον Ιούνιο του 2015. Ενδεικτικό της κίνησης ήταν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους το δολάριο ενισχύθηκε κατά 6,2%, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 1,4% και το γιεν κατά 0,4%.

Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν, όταν έγινε γνωστό ότι οι αξιωματούχοι της Fed, κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, μίλησαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, οι οποίοι προέρχονται αφενός από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και αφετέρου από την ενίσχυση του δολαρίου. Εν ολίγοις, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τις συνέπειες αύξησης των επιτοκίων, με την αγορά να τις λαμβάνει ως μήνυμα διατήρησης της επιτοκιακής πολιτικής έως ότου η αμερικανική οικονομία προστατευθεί από τους εξωγενείς παράγοντες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • JPYEUR
  • USDJPY



Σχολιασμένα