Market Beat: Σε δοκιμασία η ανθεκτικότητα του ΧΑ τεχνικά

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 10:06
UPD:10:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας διαμορφώθηκε από την γνώση της επιστροφής της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων για μετοχές της ευρωζώνης, μετά από εντυπωσιακό rebound των δεικτών της Wall Street την Παρασκευή, αλλά και από δέσμη ζητημάτων που αφορούν αποκλειστικά στο εσωτερικό.

Το πρώτο ήταν σχετικό με τα πλαίσια των συναλλαγών στο ΧΑ. «Δεν μπορείς να διδάξεις νέα κόλπα σε γέρικο σκύλο» λέει ο λαός. Αλλά στο ΧΑ την πρώτη ημέρα αλλαγής του χρονικού διακανονισμού εκκαθάρισης των συναλλαγών από Τ+3 σε Τ+2, είχαμε τον πέμπτο χαμηλότερο τζίρο στο 2014, και τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων. Το δεύτερο ζήτημα ήταν σχετικό με το ποια θέματα έμειναν ανοικτά μετά τον έλεγχο της κατάστασης από την τρόικα. Το τρίτο είχε σχέση με την αποτίμηση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας από τους αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων, με την ευκαιρία της μελέτης του προϋπολογισμού για το 2015, που έχει περάσει και από τα χέρια των ελεγκτών που εκπροσωπούν τους ύστερους δανειστές της χώρας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μερικές φορές οι traders των παραγώγων αγνοούν επιδεικτικά το αποτέλεσμα της επίδρασης των δημοπρασιών και έτσι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αν αυτό είναι η αιτία της προ-πορείας του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, ή το στοίχημα τους αφορά στην αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Η αγορά παραγώγων επηρεάστηκε από τη βουτιά της συναλλακτικής δραστηριότητας στην υποκείμενη αγορά μόνο στους όγκους των ΣΜΕ επί μετοχών. Αλλά, στα ΣΜΕ του 25άρη, το πλήθος των συμβολαίων που άλλαξαν χέρια ήταν ανάλογο της διακύμανσης του δείκτη αφού ξεπέρασαν τα 8.400.

Δεν είναι ευχάριστο να επιβεβαιώνεται η στήλη στις δυσοίωνες προβλέψεις της αλλά οι συνδρομητές έχουν ειδοποιηθεί για την ύπαρξη πιθανής αναζήτησης νεότερων χαμηλών στο τρέχον έτος με βάση την στατιστική ανάλυση εδώ και δυο  εβδομάδες τουλάχιστον. Ωστόσο είναι σαφές από τη μελέτη των μεταβολών των κλαδικών δεικτών που περιλαμβάνουν μετοχές με υψηλό συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών, ότι αρκετοί θεσμικοί αγωνίζονται να μην τμηθούν πτωτικά οι στηρίξεις που υπάρχουν για τον 25άρη πριν από το ελάχιστο έτους του 2014.  

Οι αγορές της ευρωζώνης αρχικά εμφάνισαν χθες μεγάλα κέρδη σαν συνέχεια της αντίδρασης που έκαναν την Παρασκευή αλλά απογοήτευσαν τους επενδυτές τα δεδομένα για τις παραγγελίες στην Γερμανική Βιομηχανία που μειώθηκαν -5,7% τον Αύγουστο. Στις ΗΠΑ δε μπορεί στην έναρξη να εμφάνισαν οι συναλλασσόμενοι το αγοραστικό τους προφίλ αλλά μετά επικράτησαν οι επιφυλάξεις για το πότε τελικά θα ξεκινήσει την άνοδο των επιτοκίων η Fed αλλά και η ανησυχία για την έναρξη της περιόδου που οι εταιρίες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου. Έτσι στην Ευρώπη οι αγορές  έκλεισαν με μικρά κέρδη σε σχέση με εκείνα που σημείωναν στο πρώτο μέρος των συναλλαγών και στις ΗΠΑ με απώλειες. 

Τεχνικά ο 25άρης θα βρει στήριξη στα επίπεδα των 334 μονάδων αν περάσει κάτω από τις 336,3 που σημειώθηκαν στις 8/8 και μετά θα συναντήσει τη στήριξη μεταξύ των 327 -328 μονάδων. Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές ανέβηκαν διστακτικά οριακά υψηλότερα, καθώς η εστίαση στράφηκε προς μια επικείμενη απόφαση επί της πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ το δολάριο ανέκαμψε μετά από την φάση που οι επενδυτές κλείδωσαν ορισμένα κέρδη από το πρόσφατο ράλι του.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ρευστοποιήσεις και έντονη νευρικότητα ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, ακολουθώντας την "παράδοση" λίγο πριν την έναρξη της περιόδου των αποτελεσμάτων χρήσης. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,10% στις 16.991,97 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,47% στις 4.454,80 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,16% στις 1.964,84 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η Hewlett-Packard κέρδισε 5,7%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι σχεδιάζει να διασπαστεί στα δύο, διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών από τα εταιρικά hardware και τις δραστηριότητες υπηρεσιών. Στο +23% βρέθηκε και η CareFusion, η οποία δέχτηκε πρόταση εξαγοράς από την Becton, Dickinson έναντι 58 δολαρίων ανά μετοχή, ήτοι με premium 26% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 3ης Οκτωβρίου. Οι μέτοχοι της CareFusion θα λάβουν 49 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και 0,0777 των μετοχών της Becton, Dickinson. Στον αντίποδα, η Micron Technology υποχώρησε κατά 4%, καθώς η ανταγωνίστρια Samsung ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 14,7 δισ. δολάρια για τη δημιουργία μονάδας μικροτσίπ. Στο -5,1% βρέθηκε η H&R Block, καθώς ανακοίνωσε ότι η πώληση της τραπεζική μονάδας στην BofI Federal Bank θα καθυστερήσει αναμένοντας τις εγκρίσεις των σχετικών αρχών.

Σήμερα, η Alcoa εγκαινιάζει την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οκτώ εταιρείες του S&P 500 θα ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματά τους. Τα κέρδη εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 4,9%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ευρώπη

Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να παρουσιάζονται επιφυλακτικοί, καθώς η άνοδος του ευρώ έπληξε την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ προβλημάτισαν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,55% κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 6.564 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,15% κέρδισε 0,16% στις 9.210 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,11%έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 4.287 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,24% στις 336 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο +0,8%.  Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 12 σήμερα σημείωσαν άνοδο. 

Στο ταμπλό, η Erste ενισχύθηκε κατά 0,9%, καθώς η Goldman Sachs αναβάθμισε τη σύσταση της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστρίας σε buy από neutral. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 29% από την αρχή του έτους.

Η ICA κέρδισε 9,1%, καθώς η Coop Norway συμφώνησε να την εξαγοράσει έναντι του ποσού των 2,8 δισ. κορονών για την μη κερδοφόρα επιχείρηση.

Επίσης, η Nokia σημείωσε κέρδη 2,9%, επηρεασμένη από την ανακοίνωση της Microsoft ότι η SamsungElectronics θα καταβάλει στην εταιρεία 1 δισ. δολάρια σε πρόστιμα, καθώς έκανε χρήση των ευρεσιτεχνιών σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετς.

Στον αντίποδα η Delhaize Group υποχώρησε κατά 1,9%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της από την Deutsche Bank σε hold από buy προηγουμένως. Η Delhaize πιθανόν να ανακοινώσει πτώση 20% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου τους έτους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, «βουτιά» σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Αύγουστο. Ο συνολικός δείκτης των παραγγελιών υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 5,7%, έναντι πτώσης 2,4% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

ΧΑ

Λίγες ώρες κράτησε μόνο η "ψυχραιμία" των επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με την αγορά τελικά να κλείνει με σημαντικές απώλειες και κοντά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης καταγράφηκαν κέρδη στο ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,36% στις 1.035,43 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.061,25 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.035,43. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 50,98% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 50,42 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,09 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί στην επενδυτική ατζέντα αυτής της εβδομάδας, καθώς από αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται το προσεχές Σάββατο.

Επίσης, από χθες τέθηκε σε ισχύ η σημαντική αλλαγή της μείωσης του χρόνου εκκαθάρισης των συναλλαγών, καθώς πλέον γίνεται στις δύο ημέρες (T+2), από τις τρεις ημέρες (T+3) μετά τη συναλλαγή, σύμφωνα με τα όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια. Η αλλαγή αυτή στον τρόπο εκκαθάρισης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας των ΑΧΕ αφού οι χρηματιστηριακές που σήμερα χρηματοδοτούν με ίδιους πόρους το «άνοιγμα» των πελατών τους, θα δεσμεύουν λιγότερα χρήματα στο Επικουρικό Κεφάλαιο ως εγγύηση.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης έχασε την κρίσιμη στήριξη των 141 μονάδων, την οποία και είχε κρατήσει με πολύ κόπο το προηγούμενη διάστημα. Μάλιστα έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 139,88 μονάδες έχοντας ενδοσυνεδριακά βρεθεί στις 144,35 μονάδες και στο +1,63%. Ο τζίρος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφτασε στα 25 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,59%έχασε 1,59% στα 0,62 ευρώ, η Eurobank στο -0,66% και στα 0,3030 ευρώ, η Πειραιώς στο -0,78% στα 1,27 ευρώ και η Εθνική βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση κλείνοντας τελικά στα 2,19 ευρώ με απώλειες 2,67%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,29% καθώς 19 τίτλοι του έκλεισαν πτωτικά και μόλις έξι κατάφεραν να κλείσουν κόντρα στο ρεύμα (Eurobank Properties με άνοδο 2,17%, ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ+1,95% στο +1,95%, ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+1,88% +1,85%, ΟΤΕ ΟΤΕ+1,44% +1,44%, Βιοχαλκο +0,91% και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,88% +0,88%). Με απώλειες έκλεισε η Jumbo (-3,88%), η Τιτάν (-3,38%), η Τέρνα Ενεργειακή (-3,27%), ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,76% (-2,76%), MIG (-2,67%) και Folli Follie (-2,42%).

Με νέες απώλειες που έφτασαν το 1,87% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, φτάνοντας νε νέα χαμηλά 12μήνου στις 921,18 μονάδες. Μόλις πέντε μετοχές ανοδικές (Σωληνουργεία Κορίνθου στο +4,90%, η Ιντρακομ στο +2,08%), δύο χωρίς μεταβολή (Αττικής και Ελληνικά Καλώδια) και 13 με αρνητικό πρόσημο (ΟΛΘ -4,66%, Aegean -3,69%, Φουρλής -3,06%, Lamda -2,93%, Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ-2,56% 2,56%, FrigoglassΦΡΙΓΟ-2,20% -2,2%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών  (-3,40%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών  (+1,44%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 72 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε στα όσα πρόσφατα αναφέραμε.

Σήμερα

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές ανέβηκαν διστακτικά οριακά υψηλότερα, καθώς η εστίαση στράφηκε προς μια επικείμενη απόφαση επί της πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ το δολάριο ανέκαμψε μετά από τη φάση που οι επενδυτές κλείδωσαν ορισμένα κέρδη από το πρόσφατο ράλι του.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,1% με ταλάντευση μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους μετά από μια ασταθή διαπραγμάτευση, που επηρεάστηκε από τη συνεδρίαση στη Wall Street στη διάρκεια της νύχτας. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κινείται κάτω κατά -0,4%, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την έκβαση της συνάντησης επί  της πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Το δολάριο ενισχύθηκε περίπου 0,3% για να φθάσει στα 109,11 γεν, τραβώντας μακριά από το χαμηλό των 108,65 γεν τη νύχτα της Δευτέρας και κινείται πίσω προς την κορυφή σε βάθος έξι χρόνιων των 110,09 που εγγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Το ευρώ υποχώρησε 0,3% σήμερα στα 1,2641 δολάρια, επιστρέφοντας πίσω στην κατεύθυνση προς το χαμηλό των 1,2501 δολαρίων της Παρασκευής, γιατί η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τροφοδότησε την κερδοσκοπία που στηρίχθηκε στο ότι η Federal Reserve είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια πριν από τα μέσα του 2015.

Επενδυτές συναλλάγματος είχαν υποτονική αντίδραση στην απογοητευτική έκθεση της Δευτέρας για τις παραγγελίες σε γερμανικές βιομηχανικές, που μειώθηκαν 5,7% τον Αύγουστο σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από το 2009.  Τα στοιχεία προκάλεσαν πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ και έκαναν το  Bund 10 ετών να αποδίδει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών.

Η ολονύκτια αδυναμία του δολαρίου βοήθησε στην ενίσχυση των πρόσφατα μειωμένων τιμών του αργού. Το Brent σήμερα ήταν στα 92,62 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε περίπου 0,2% στα 1.204,84 η ουγγιά μετά από μια ασταθή συνεδρίαση τη Δευτέρα, που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του μέσα σε δύο μήνες, μετά την πρώτη πρόσκρουση με ένα χαμηλό 15-μηνών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η τρόικα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση και πλέον περιμένουμε τις όποιες ανακοινώσεις. Στον τομέα των εσόδων φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα όπως τα "κόκκινα" δάνεια, το Ασφαλιστικό αλλά και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω και που πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν το συντομότερο.

Μπροστά μας την εβδομάδα που ξεκίνησε έχουμε και την ψήφο εμπιστοσύνης, μιας και η Κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τα σύννεφα λόγω των άμεσων εκλογών που είχαν μαζευτεί στον ορίζοντα. Την Χώρα, για άλλη μία φορά, την ταλανίζουν πολιτικά θέματα που ουσιαστικά τρώνε χρόνο μέσα στην κρίση, χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ανατρέψουμε το σκηνικό. Φυσικά πίσω φαίνεται να πηγαίνει και η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στο σύνολο της Οικονομίας αλλά και της ψυχολογίας.

Ο Draghi στην συνέντευξη του απλά είπε ότι υποστηρίζει και τις Ελληνικές Τράπεζες, στο πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει, με την διαφορά ότι πιστεύει ότι α) είναι δύσκολο αλλά και ασύμφορο να βγούμε στις Αγορές στην παρούσα φάση τουλάχιστον και πως το πιο πιθανό είναι να χρειαστούμε ένα νέο πακέτο στήριξης που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Το μνημόνιο στην μορφή που είναι σήμερα τελειώνει τέλος του έτους και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν θα αφορά φόρους αλλά περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές, που τόσο λείπουν από την Ελληνική οικονομία.

Οι φόροι είναι δεδομένο πως πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται, μιας και τα ληξιπρόθεσμα απλά θα ανεβαίνουν κάθε μήνα, ενώ η Κυβέρνηση αναγκάζεται για να πιάσει τους στόχους της απλά να βάζει πολύ μεγαλύτερους φόρους, βλέπε ΕΝΦΙΑ, υπολογίζοντας το μέγεθος των ανείσπραχτων. Αυτό φυσικά δεν έχει λογική, μιας και είναι ακριβώς στην "αντίπερα όχθη" του σκεπτικού της ανάπτυξης, που ουσιαστικά μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ και παράλληλα να κάνει την διαφορά στην οικονομία.

Είναι δεδομένο πως έτσι όπως είναι η Οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της χωρίς την βοήθεια της Ευρώπης και αυτό είναι το δεδομένο της υπόθεσης. Από την άλλη είναι δεδομένο πως η Ευρώπη δεν θα χαριστεί και θα ακολουθήσει το σκεπτικό της στον βαθμό που αντέχουμε σαν Οικονομία. Όλο αυτό το σκηνικό φυσικά, θα καθυστερήσει τις όποιες πιθανές επενδύσεις και παράλληλα την ανάπτυξη της Χώρας δημιουργώντας μία κατάσταση "λάσπης". Φυσικά η οικονομία δεν αντέχει και πολλά - πολλά, μιας και ήδη έχει περάσει 6 χρόνια ύφεσης, οπότε οι κίνδυνοι είναι σημαντικά μεγάλοι.

Από την άλλη οι ξένοι βλέπουν την όλη αυτή κατάσταση και απλά περιμένουν να δουν τις πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να ξέρουμε πάντως ότι αυτοί δεν βιάζονται, σε σχέση με εμάς που όχι απλά βιαζόμαστε αλλά δεν αντέχουμε και πολύ με την υπάρχουσα κατάσταση. Φυσικά κάποια funds σαφώς πιο βραχυπρόθεσμα αποχωρούν από την Αγορά δημιουργώντας στην "ρηχή" μας κατάσταση την εικόνα που βλέπουμε.

Βασικά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από το μεγαλύτερο μέρος τόσο των πολιτών, αλλά και των ίδιων των πολιτικών, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται και αυτό είναι το πιο άσχημο στην όλη κατάσταση.

Η ψυχολογία σε μία Αγορά είναι το "Α" και το "Ω" και εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την χαλάσουμε. Το λάθος της Κυβέρνησης να προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος της σκηνικό στις δημοσκοπήσεις, με την δήλωση ότι θα βγούμε στις Αγορές και θα καλύψουμε το κενό, ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει μιας και οι Αγορές απάντησαν σε χρόνο "dt" στο ότι ακόμα δεν μας βλέπουν έτοιμους για κάτι τέτοιο, εκτινάσσοντας τα spreads σε επίπεδα πάνω από το 6%, γεγονός που όποιες σκέψεις για δανεισμό να πηγαίνουν περίπατο και η επόμενη λύση να είναι απλά ένα νέο πακέτο στήριξης.

Μετά από την έκθεση της τρόικας, επόμενη "στάση" είναι τα "stress tests" που ουσιαστικά θα μας δείξουν αν ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια και σε ποιο μέγεθος. Το γεγονός από μόνο του μπορεί να δώσει αφορμή στην Αγορά να κάνει κίνηση, μιας και αν ο κλάδος εντέλει δεν χρειαστεί κεφάλαια τότε μπορεί να δούμε μια σημαντική αναπήδηση σε υψηλότερες τιμές. Παρόλα αυτά ακόμα και κεφάλαια να χρειαστούν πιστεύουμε πως σε αυτά τα επίπεδα θα βρεθούν οι επενδυτές εκείνοι που θα καλύψουν ενώ μην ξεχνάμε πως υπάρχει και το ΤΧΣ με το υπόλοιπο των 11 δισ.

Να θυμίσουμε δε πως η Αγορά μας είναι και ρηχή και ευαίσθητη, οπότε το volatility είναι δεδομένο. Επίσης αν τα τρέχοντα επίπεδα χαθούν, δεν περιμένουμε αύξηση αλλά αντιθέτως μείωση των όγκων κάτι που θα θυμίσει άλλες εποχές.

Καλώς ή κακώς η Αγορά μπορεί να κάνει σημαντικά μεγάλες κινήσεις, είτε με κάποιο γεγονός, ή με ένα σοβαρό 'short squeeze'. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, κομβικό επίπεδο θεωρείται αυτό του 1094, μιας και διάσπαση μπορεί μας φέρει και πάλι στην ζώνη του 1150 ενώ μένει να δούμε αν μέχρι τέλος Νοέμβρη οι ξένοι που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα, με μεγάλα κεφάλαια και υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, υποστηρίξουν τις θέσεις τους για να μην καταγράψουν σημαντικές απώλειες στο κλείσιμο των βιβλίων τους σε 2 μήνες από σήμερα. Φυσικά να πούμε πως και οι ξένες Αγορές έχουν έρθει σε σημαντικό μεσοπρόθεσμο σταυροδρόμι που πρέπει να κρατήσουν αν δεν θέλουν να μπουν σε μία μεσοπρόθεσμη διόρθωση

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο αναπηδά στην Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε την στάση αναμονής

Τα  νομίσματα του G- 10 άνοιξαν ασθενέστερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με τα NZD και CAD να οδηγούν την αδυναμία. Η συνεδρίαση της BoJ. Στο τέλος, η Τράπεζα της Ιαπωνίας κράτησε αμετάβλητη την πολιτική της, αλλά η ρητορική του ήταν ανάμικτη σχετικά με την αδυναμία του JPY.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 2,50%. Η συνάντηση είχε μικρό αντίκτυπο στο AUD.

Αργότερα σήμερα, αναμένουμε η βιομηχανική παραγωγή να μειωθεί τόσο στη Γερμανία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιπτώσεις των διακοπών και η υποχώρηση στο φρόνημα καταναλωτών και επιχειρηματιών  έχει δυσμενή επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό θα μπορούσε να βαρύνει περισσότερο το ευρώ και τη στερλίνα, γιατί ενισχύει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι μετοχές στην Ασία εμφάνισαν τελικά μεικτή εικόνα, όπως και των ΗΠΑ και της Ευρώπης που τη Δευτέρα απέτυχαν να κρατήσουν τα αρχικά κέρδη καθώς ξεκινά ανεπίσημα από την Τετάρτη η σεζόν για τα εταιρικά κέρδη με την υποβολή των αποτελεσμάτων της Alcoa. Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν το πώς δύναμη του δολαρίου επηρεάζει τα κέρδη και την ανάπτυξη. Ο υπεύθυνος επί της στρατηγικής επί των μετοχών των ΗΠΑ τόνισε πρόσφατα ότι οι επιπτώσεις της ισχυροποίησης του δολαρίου θα μπορούσαν να μειώσουν  την αύξηση των εσόδων των εταιριών του S & P 500 . Τα κέρδη της μικρής κεφαλαιοποίησης θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται στενά.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας είναι κάτι που εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τονίζοντας παράλληλα πως στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία πρόβλεψη σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ελλάδα μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014.

Με έναν ακόμη προϋπολογισμό λιτότητας, παρά την πρόβλεψη για οριακή έστω ανάπτυξη, αλλά για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν ισοσκελισμένο, στον οποίο ενσωματώνεται μέρος των φοροαπαλλαγών που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση καλείται να φέρει πρώτα εις πέρας τα πρώτο μέρος της αξιολόγησης από την τρόικα και να λάβει το βράδυ της Παρασκευής την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής. Εντός αυτού του κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνουν την αντεπίθεσή τους, με αιχμή αφενός το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις αφετέρου το κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο το προσεχές διάστημα φιλοδοξεί να «κατεβάσει» στον κόσμο με μία σειρά σχετικών εκδηλώσεων.

Επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,6% φέτος, που την επόμενη χρονιά θα επιταχυνθεί στο 2,9%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 τοποθετείται στο 2,9% και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο 168% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος, αφού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% την επόμενη χρονιά.

Στο Β+ με σταθερή προοπτική - έναντι πιστοληπτικής αξιολόγησης Β της Ελλάδας - όρισε η Standard & Poor’ s την αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάκτωρ.

Την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, εντός του πλαισίου προγραμματισμού της, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Στην εθελουσία συμμετείχαν περίπου 2.200 εργαζόμενοι της τράπεζας.

«Σάρκα και οστά» παίρνει η χρηματοδοτική ιδέα των ΕΚΕΣ (Εταιρείες Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών), μετά την ίδρυση της CNL Capital ΕΚΕΣ, που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στον τομέα. Η εταιρεία έχει συσταθεί με τη συγκέντρωση κεφαλαίων από 26 μετόχους, που κατέβαλαν συνολικά 900.000 ευρώ, ενώ «ψυχή» του εγχειρήματος είναι οι κ.κ. Παναγιώτης Λέκκας και Νικόλαος Χλωρός.

Στόχος του νέου σχήματος, που συστήθηκε με βάση το νόμο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μικρών εταιρειών οι οποίες, ενώ διακρίνονται για την καλή τους πορεία, δεν μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς δεν έχουν τα περιθώρια εξασφάλισης των αναγκαίων κεφαλαίων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Έτοιμη να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015 εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρα του θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ το 2015 - πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 3%, για τον οποίο είχε προηγουμένως δεσμευθεί το Παρίσι.

Στη διάψευση των φημών που θέλουν την απόρριψη του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015,προέβη ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας πως δεν μπορεί να κάνει πρόωρες δηλώσεις για το θέμα. Ο εκπρόσωπος αυτός δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμη λάβει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, οπότε είναι νωρίς να εικάσουμε για την απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που ζήτησε το σχόλιό της για το γεγονός ότι «η Τουρκία έστειλε και πάλι πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου». «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», συνέχισε η κ. Ψάκι.

«Βουτιά» σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Αύγουστο, καθώς ο όγκος των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις περισσότερες κατηγορίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας. Ο συνολικός δείκτης των παραγγελιών υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 5,7%, έναντι πτώσης 2,4% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα