Επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,6% φέτος, που την επόμενη χρονιά θα επιταχυνθεί στο 2,9%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 τοποθετείται στο 2,9% και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο 168% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος, αφού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% την επόμενη χρονιά.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, χρόνιες - εσωτερικές και εξωτερικές - ανισορροπίες εξαλείφονται, η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνονται, τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Στις προβλέψεις έχουν ενσωματωθεί μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, βάσει πολλών δόσεων. Για την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ενστόλων έχουν προβλεφθεί κονδύλια 541 εκατ.ευρώ, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2014.
Αναφορικά με την ανάπτυξη, το προσχέδιο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, η οποία αναμένεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
«Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 καθώς η εξέλιξη του ΑΕΠ στα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014 αναμένεται θετική και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, αν και παραδέχτηκε πως, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,5% του εργατικού δυναμικού από 24,5% το 2014, ενώ προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%.
Στο 2,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, περίπου στον στόχο του Προγράμματος. Κυρίως εξαιτίας της επιστροφής της οικονομίας σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης. Έτσι, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.
Στο προσχέδιο μάλιστα ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, «η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών».
Επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος
Όσον αφορά στο 2014, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης 0,6%, έναντι συρρίκνωσης 3,9% το 2013. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάκαμψη των επενδύσεων και στην αύξηση των εξαγωγών.
Τα επόμενα δύο τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, λόγω της θετικής επίπτωσης στην κατανάλωση από το «κοινωνικό μέρισμα», τις ιδιαίτερα αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, τη θετική επίπτωση από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Αναφορικά με την ανεργία, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013. Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, περίπου, στο 27%. Σε εθνικολογιστική βάση, θα διαμορφωθεί στο 24,5%, από 25,8% το 2013.
Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ - υψηλότερο τόσο έναντι του στόχου, που είναι 1,5% του ΑΕΠ, όσο και έναντι της περυσινής χρονιάς, που ήταν 0,8% του ΑΕΠ.
Έχοντας, μάλιστα, ενσωματώσει στην εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προβλέψεις, την καταβολή «κοινωνικού μερίσματος» (525 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση - ξεκινώντας από φέτος - αποδοχών και συντάξεων δικαστικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων (541 εκατ. ευρώ), καθώς και την επίπτωση από τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Το δημοσιονομικό αυτό αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs), ούτε τα ποσά που αντιστοιχούν στα Securities Market Programme (SMPs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στο 0,8% του ΑΕΠ, από 1,9% το 2013 και 5,8% το 2012.
Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, προβλέπεται σταθεροποίησή του στα επίπεδα του 2013. Συγκεκριμένα, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 318,6 δισ. ευρώ, ή στο 175% του ΑΕΠ.
«Συμπερασματικά, το 2014, η χώρα θα επιτύχει, για 2η χρονιά, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, θα παρουσιάσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ επέστρεψε, μετά από 4 χρόνια, στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Αυξήσεις σε δικαστικούς και ενστόλους
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ποσό 414,7 εκατ. ευρώ για χορήγηση αναδρομικών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την περίοδο από 1 Αυγούστου 2012 ως 31 Ιουνίου 2014.
Επίσης, έχει ενσωματωθεί ποσό 126,2 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αυξημένων αποδοχών και συντάξεών τους από 1 Ιουλίου 2014 έως και 31.12.2014. Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή των αυξημένων αποδοχών και των συντάξεων βάσει της δικαστικής απόφασης θα ξεκινήσει αναδρομικά από τις αποδοχές του Ιουλίου 2014.
Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού προαναγγέλλει επίσης τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σύμφωνα με το προσχέδιο, πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 σε 13 δήμους της χώρας και για διάρκεια έξι μηνών. Το πρόγραμμα, όπως σημειώνεται, θα έχει ως σκοπό την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέσω ενίσχυσης του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με δράσεις κοινωνικής επανένταξης.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν διατεθεί στην αγορά 7,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου από 6,69 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουλίου.
newsroom naftemporiki.gr