Γνώμη: Απλά έπρεπε να κατατεθεί

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 07:00
UPD:07:11
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, ο οποίος θα επιτευχθεί εφόσον το επόμενο έτος σημειωθεί επενδυτικό «μπουμ» και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συνεχίσουν να αυξάνονται.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή απλά εκπλήρωσε μια συνταγματική υποχρέωση και δεν αποσαφηνίζει τη δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος. Αντίθετα επιβεβαιώνει πως οι βασικές του επιλογές και προβλέψεις τελούν υπό την αίρεση των εκπροσώπων των δανειστών και όλες οι εκτιμήσεις του και οι πολιτικές του θα αλλάξουν με το οριστικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο.

Παρά τον προσωρινό του χαρακτήρα, το προσχέδιο διαψεύδει προσδοκίες, όπως την εξαγγελία για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Καμία αναφορά δεν υπάρχει και όταν ρωτήσαμε τον αν. υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα απάντησε πως δεν έχει τελειώσει η διαβούλευση με την τρόικα. Δηλαδή, δεν την έχουν εγκρίνει μέχρι τώρα οι ελεγκτές ή ζήτησαν ισοδύναμα, τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν.

Εξάλλου η κυβέρνηση, λόγω των πιέσεων της τρόικας, δεν μπόρεσε να αποφύγει την επιβολή και για το 2015 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μειωμένης κατά 30%, που δεν παύει να αποτελεί ένα νέο μέτρο.

Ακόμη, έκπληξη και ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη για την αύξηση κατά 805 εκατ. ευρώ των εισπράξεων από την άμεση φορολογία, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, όπως και η εκτίμηση για την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 930 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης. Ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται στην επίτευξη ανάπτυξης 2,9% το 2015, από 0,6% που εκτιμάται φέτος.

Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, ο οποίος θα επιτευχθεί εφόσον το επόμενο έτος σημειωθεί επενδυτικό «μπουμ» και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη του προσχεδίου, θα αυξηθούν το 2015 κατά 11,7%, από αύξηση 5,3% φέτος και μείωση 12,8% το 2012. Ευχής έργον να επιτευχθεί και να υπερκαλυφθεί ο στόχος, αλλά υπάρχουν δύο παρατηρήσεις.

Διαπιστώνεται πως οι δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ) περικόπτονται κατά 400 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά για τη βελτίωση της χρηματοδότησης της οικονομίας το 2015. Και χωρίς χρηματοδότηση, επενδύσεις μην περιμένουμε.

Οσο για τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η αύξηση κατά 5,2% θα πρέπει να σημειωθεί επί των φετινών, υψηλών επιδόσεων, που δεν είναι κάτι εύκολο, λόγω αβεβαιοτήτων του εξωτερικού παράγοντα, χωρίς τις εγχώριες αβεβαιότητες.

Η σημασία της αύξησης του ΑΕΠ είναι τεράστια και για το δημόσιο χρέος, το οποίο ενώ θα μειωθεί το 2015 κατά 2,5 δισ. ευρώ, εάν το ΑΕΠ αυξηθεί 2,9%, τότε το χρέος θα υποχωρήσει σχεδόν 7 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Σημαντική επίσης είναι η διευκρίνιση πως στις δανειακές ανάγκες του 2015 λαμβάνεται υπόψη και η λήψη των 12,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και όχι -προς το παρόν- η απεξάρτηση.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα