Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Αυτή η νέα κόντρα μεταξύ του «τριγώνου» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μπορεί να οφείλεται σε τυπικούς λόγους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, λόγω της πλούσιας προϊστορίας με τα «greek statistics».
Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα. Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου απέστειλε επιστολή από τον περασμένο Ιανουάριο προς τον υπουργό Οικονομικών (τότε ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας) για την προσκόμιση στοιχείων για τα ελλείμματα της περιόδου 1995-2013, τα οποία ζήτησε η Eurostat.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και σε όλα τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε γ.γ. κ.λπ. Και επειδή απάντηση -και κυρίως στοιχεία- δεν έλαβε, συνέχισε να στέλνει επιστολές, το Μάρτιο, το Μάιο και τον Ιούλιο.
Ομως στους αποδέκτες των επιστολών δεν υπήρχε ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών που θα παρήγαγαν τα συγκεκριμένα στοιχεία, αν και οι προϊστάμενοί τους είχαν λάβει τις επιστολές από την ΕΛΣΤΑΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν έδωσε εντολή να εκδοθούν τα στοιχεία. Το έπραξε τον Αύγουστο και αφού ο νέος ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης του κοινοποίησε την τελευταία επιστολή του κ. Γεωργίου.
Στην απάντησή του ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει πως «η λοιπή αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ αφορά τον ίδιο και τους παραλήπτες των επιστολών του, τους οποίους ο ίδιος κάθε φορά προσδιόριζε».
Προφανώς ο κ. Γεωργίου θεωρούσε πως ο κ. Σταϊκούρας, ως αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, θα ενημερωθεί από τον προϊστάμενό του υπουργό Οικονομικών, αλλά τυπικά ο αν. υπουργός έχει αυτοτέλεια.
Η υπόθεση δεν είναι απλή, αλλά φανερώνει πώς λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο. Για ένα τυπικό ζήτημα, επειδή η επιστολή δεν κοινοποιήθηκε στον προϊστάμενο του ΓΛΚ, αλλά στον υπουργό που προΐσταται όλων και στα στελέχη του ΓΛΚ, τα στοιχεία δεν δόθηκαν.
Ουσιαστικά και ο κ. Σταϊκούρας γνώριζε πως η ΕΛΣΤΑΤ ζητεί τα στοιχεία, αφού -δεν μπορεί- κάποιο από τα στελέχη του ΓΛΚ που έλαβαν την επιστολή θα τον ενημέρωσε, αλλά επειδή δεν κοινοποιήθηκε στον ίδιο δεν έδωσε εντολή παραγωγής των στοιχείων.
Πόσοι εξ ημών δεν έχουμε παρόμοιες εμπειρίες εξυπηρέτησης από δημόσιες υπηρεσίες;
Ομως, εδώ τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από την καθημερινή γραφειοκρατική ταλαιπωρία των πολιτών. Ο «καβγάς» της ΕΛΣΤΑΤ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα στοιχεία των ελλειμμάτων της περιόδου 1995-2013 τι μήνυμα δίνει προς τα έξω;
Πως η Ελλάδα κάτι έχει να κρύψει από τα ελλείμματα των τελευταίων 19 ετών και στην προ-ΟΝΕ και στη μετα-ΟΝΕ εποχή.
Και δεν είναι ώρα να προσθέτουμε και άλλους μπελάδες.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]