Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία καταδεικνύουν το αυτονόητο, πως χωρίς επενδύσεις δεν αυξάνεται η απασχόληση και όσο καθυστερούν οι επενδύσεις τόσο αυξάνεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να καλυφθούν οι απώλειες από το 2008.
Μέχρι τουλάχιστον και το β’ τρίμηνο του 2014, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, το ύψος των επενδύσεων εξακολούθησε να μειώνεται σε σταθερή βάση και εάν συνυπολογιστούν και τα λουκέτα των επιχειρήσεων στην τελευταία εξαετία, το ποσοστό της ανεργίας, που παραμένει στο 27%, είναι φυσικό επακόλουθο.
Οι ανησυχητικές διαπιστώσεις είναι πως στην Ελλάδα, ακόμη, δεν γίνονται επενδύσεις (πλην καφέ και πιτσαριών), αλλά και εάν ξεκινήσουν, είναι δύσκολο να απορροφηθεί σύντομα ο τεράστιος όγκος του εργατικού δυναμικού που παραμένει σε «εφεδρεία» και σταδιακά απαξιώνεται.
Οι άνεργοι σήμερα φτάνουν το 1.300.000 άτομα, εκ των οποίων οι 950.000 έχασαν τη δουλειά τους μετά το 2008, που ξεκίνησε η βαθιά κρίση.
Μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από μικρομεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά χιλιάδες.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δύσκολα θα ανοίξουν ξανά και οι συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης χάθηκαν οριστικά.
Οι ελπίδες εναποτίθενται σε άλλου είδους επενδύσεις, οι οποίες θα είναι και παραγωγικές και βιώσιμες. Μόνο που απαιτούνται όχι μία και δύο, αλλά χιλιάδες επενδύσεις προκειμένου να απορροφηθούν οι 950.000 άνεργοι της κρίσης και να επανέλθει η ανεργία στα επίπεδα του 2008.
Οσο καθυστερεί η προσφορά νέων θέσεων απασχόλησης, απαξιώνεται ένα εργατικό δυναμικό εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, καθώς παραμένει εκτός εργασίας περισσότερο από ένα έτος.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την απασχόληση στον τουρισμό, που αποτελεί έναν από τους τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ισχύει η παροιμία «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».
Στην Κρήτη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, παρά την αύξηση του τουρισμού, η ανεργία αυξήθηκε (!) και βρέθηκε τον Ιούνιο στο 26,8%, από 23,9% το Μάιο και 22,9% τον Ιούνιο του 2013.
Επίσης, πέρυσι, στη διάρκεια του γ’ τριμήνου, που επίσης ο τουρισμός αυξήθηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για το σύνολο της χώρας πως «οι απασχολούμενοι στον κλάδο παροχής καταλύματος και εστίασης στο γ’ τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 286.700 άτομα, έναντι 296.000 ατόμων στο γ’ τρίμηνο του 2012»
Δηλαδή μειώθηκαν κατά 9.300 άτομα. Επειδή αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας με μείωση της απασχόλησης δεν συμβαδίζουν, τα συμπεράσματα είναι δύο.
Είτε η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταφέρνει να καταγράψει την πραγματικότητα είτε την καταγράφει πιστά, οπότε προκύπτουν άλλα, μεγάλα προβλήματα.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]