Market Beat: Οι θεσμικοί σήμερα αύριο ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 10:19
UPD:10:19
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Η αντίδραση του ΧΑ χθες ήταν ασθενική και επιτελέστηκε με χαμηλό τζίρο και θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε στην αλλαγή της στάσης των επαγγελματιών επενδυτών απέναντι στις μετοχές  διεθνώς. Αλλά χθες οι θεσμικοί του ΧΑ μπορούσαν μόνο να υποψιαστούν την δύναμη της αντίδρασης των αγορών της Wall Street, ενώ σήμερα θα έχουν την εικόνα του χθεσινού κλεισίματος στην Νέα Υόρκη αλλά και την επίδρασή του στις ασιατικές αγορές. Αυτές κινήθηκαν ανοδικά στην έναρξη αλλά υποχωρούν μετά το πρώτο μισό των συναλλαγών. Κάπως έτσι ετοιμάζονται να ανοίξουν και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη με ταλάντευση των διαθέσεων των θεσμικών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην Αθήνα ωστόσο δεν είναι δεδομένη η βάση επί της οποίας θα στηρίξουν τις αποφάσεις τους οι ισχυροί θεσμικοί. Αν επιλέξουν το διεθνές κλίμα ως καμβά των κινήσεών τους ή θα εστιάσουν την προσοχή τους στην δυναμική που θα επικρατήσει στα ελληνικά ομόλογα. Για τη στήλη αν οι αποδόσεις δεν επιστρέψουν σε επίπεδα κάτω του 6% θα δούμε πιθανότατα επιστροφή των πιέσεων στο ταμπλό του ΧΑ, όταν θα εξαντληθεί ο ενθουσιασμός  από την διακοπή της πτώσης στο φάρο της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς χθες βράδυ.

Στο ταμπλό του ΧΑ το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες εμφανίζεται κυκλικά και είναι οι μετοχές που καθημερινά συγκεντρώνουν ποσοστό επί του συνολικού τζίρου που ξεπερνά το 50%.  Χθες «ειδική μεταχείριση», που της προκάλεσε κέρδη κόντρα στις πιέσεις των υπολοίπων, είχε η ΕΤΕ, την προ-προηγούμενη συνεδρίαση η ΕΥΡΩΒ,  πριν κάποιες μέρες η ΠΕΙΡ και πριν μήνες η ΑΛΦΑ. Με αυτά ωστόσο δεν επιτυγχάνεται το ποθητό αποτέλεσμα, που είναι να θεωρηθούν ευκαιρία για μεγάλα κέρδη οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου συνολικά, από την πλειονότητα των ξένων θεσμικών. 

Στην αγορά μετοχών της ευρωζώνης η κατάσταση μετά τις δηλώσεις Ντράγκι και την απόφαση της περασμένης συνόδου της ΕΚΤ έχει πάρει την μορφή που ίσχυσε στις ΗΠΑ τα δυο τελευταία χρόνια. Όταν οι κακές ειδήσεις από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων αποτελούσαν αιτίες ανόδου των μετοχικών αξιών γιατί υποχρέωναν τη Fed να συνεχίζει το τύπωμα φρέσκου χρήματος που μέσω των ομολόγων περνούσαν και στα χρηματιστήρια σε δεύτερη φάση. Χθες προστέθηκε η  περαιτέρω επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα ήρθαν στη δημοσιότητα μόλις μία ημέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα επεκτάθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών. Έτσι καλλιεργήθηκαν οι προσδοκίες περί νέας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον επειδή τα στοιχεία από τη γερμανική οικονομία… «άρεσαν» στην αγορά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν χθες οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ικανοποιούνται από τα οικονομικά στοιχεία της ημέρας για τις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 17.210,06 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 1,03% στις 4.555,22 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,78% στις 1.998,30 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Bed Bath & Beyond ενισχύθηκε κατά 7,3%, καθώς τα κέρδη δευτέρου τριμήνου χρήσης ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών. Επίσης, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο η μετοχή της Alibaba, η οποία σήμερα ανέκαμψε μετά τη διήμερη πτώση της, καταγράφοντας κέρδη 3,3%. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή σημείωσε άλμα 38% την Παρασκευή, στο ντεμπούτο της στο ταμπλό της Wall Street. Στον αντίποδα, η KB Home υποχώρησε κατά 5,3%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 28,4 εκατ. δολ. από 27,3 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Σε ανά μετοχή βάση, τα κέρδη υποχώρησαν στα 28 cents από 30 cents λόγω της αύξησης του αριθμού των μετοχών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 40 cents ανά μετοχή με έσοδα 646,8 εκατ. δολ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες ο δείκτης των μετοχών του διαδκτύου του Dow Jones  DJI+0,92% έχασε το 2,1% της αξίας του, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έχασε 3,5%, απέχοντας κατά 5,2% από τα υψηλά της 2ας Σεπτεμβρίου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άλμα 18% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και ανήλθαν στις 504.000, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον έξι ετών. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τις πωλήσεις στις 426.000. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 50% στις δυτικές πολιτείες, κατά 29% στις βορειοανατολικές και κατά 8% στις νότιες πολιτείες της χώρας.

Ευρώπη

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, διακόπτοντας τη διήμερη πτώση του, καθώς έλαβε στηρίγματα από την θετική κίνηση δεικτοβαρών μετοχών. Παράλληλα, καλλιεργήθηκαν οι προσδοκίες περί νέας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα στοιχεία από τη γερμανική οικονομία απογοήτευσαν την αγορά.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 6.706 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 9.662 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,25% στις 4.414 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,34% στις 343,06 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 13 σημείωσαν κέρδη.

Στο ταμπλό, η Rio Tinto κέρδισε 2,4%, μετά την αναβάθμιση της από την Morgan Stanley σε overweight, από neutral προηγουμένως. Η εταιρεία πιθανότατα να επανεπενδύσει μέρος των διαθεσίμων της, ενώ εξετάζεται και η αύξηση των μερισμάτων. Επίσης, στο +1,7% βρέθηκε η Merck, μετά την αναβάθμιση της από την Commerzbank buy από hold προηγουμένως, καθώς θεωρείται ότι η απόκτηση της Sigma-Aldrich θα ενισχύσει τα κέρδη της. Στον αντίποδα, η TNT Express υποχώρησε κατά 9,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι το προσαρμοσμένο λειτουργικό περιθώριο δεν θα ξεπεράσει το 8% σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εξαιτίας της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Επίσης, η Seadrill έχασε κατά 2,3%, μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της για γενικούς εταιρικούς σκοπούν, ανάμεσα στους οποίους είναι και η αποπληρωμή χρέους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει υπό πίεση. Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε αυτόν τον μήνα στις 104,7 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων ότι θα διαμορφωνόταν στις 105,8 μονάδες. Τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα έρχονται στη δημοσιότητα μόλις μία ημέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα επεκτάθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών.

ΧΑ

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας στο τέλος να κλείσει με θετικό πρόσημο, αφού έλαβε βοήθειες από την Εθνική, τον Τιτάνα και την Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,21% στις 1105,99 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1115,55 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1090,27. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 69,37 εκ. € περίπου, ενώ έγιναν 9,96 εκ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ενδοσυνεδριακά το Χ.Α. δοκίμασε τις 1.190 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 19 Αυγούστου, καθώς επί τέσσερις περίπου ώρες οι ρευστοποιήσεις υπερτερούσαν του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ακόμη και στο -1,22% και ο τραπεζικός στο -2%, για να εκδηλωθεί αντίδραση περίπου στο μέσο της συνεδρίασης, καθώς οι αγοραστές "στοιχημάτισαν" στη διατήρηση του ψυχολογικού ορίου των 1.100 μονάδων. Παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές απέτρεψαν προς ώρας τα χειρότερα για το Χ.Α., καθώς η συνέχιση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση της πτωτικής πορείας θα δοκίμαζε ισχυρές στηρίξεις στις 1.040-1.060 μονάδες, η μεταβλητότητα δεν αναμένεται να "αποχαιρετήσει" το ελληνικό ταμπλό, τουλάχιστον όσο παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα που μπορούν να αλλάξουν επί τω θετικότερω την ψυχολογία της αγοράς. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι άλλα από την πολιτική σταθερότητα και την έκβαση των επικείμενων ευρωπαϊκών stress test. Πλέον βάση στήριξης για το Γενικό Δείκτη είναι οι 1.090 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, οριακά κέρδη 0,09% σημείωσε ο FTSE25, στις 357,83 μονάδες, με την Eurobank Properties να κλείνει στο +4,97% και στα 9,30 ευρώ, την Folli Follie στο +2,85% και στα 29,95 ευρώ και την Τιτάν στο +2,77% και στα 20 ευρώ ακριβώς. Όμως η ισχυρή ώθηση δόθηκε από τη μετοχή της Εθνικής (λόγω της υψηλής της στάθμισης στο δείκτη), καθώς έκλεισε στο +2,60% και στα 2,33 ευρώ. Θετικές οι παρουσίες και των Intralot  (+2,60%), Ελληνικά Πετρέλαια (+1,71%), ΓΕΚ Τέρνα  (+1,19%). Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ (-1,55%), ΔΕΗ  (-0,10%), Jumbo (-0,85%), Viohalco (-1,06%), ΕΧΑΕ (-2,63%), MIG (-1,64%).

Επίσης, πτώση 0,37% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης στις 147,13 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών του στα 47,3 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank παρέμεινε αμετάβλητη στα 0,62 ευρώ. Με πτώση 2,26% στα 1,30 ευρώ έκλεισε η Πειραιώς με όγκο 11 εκατ. τεμάχια. Στο -2,66% η Eurobank και στα 0,2390 ευρώ με όγκο 34,7 εκατ. τεμάχια, ενώ η Attica Bank  έκλεισε με κέρδη 4,17% στα 0,10 ευρώ, ενώ έφτασε έως το +6,25%, με συνολική διακύμανση 9,37%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,21%), ξεχώρισε η Frigoglass με κέρδη 1,77%, η Σωληνουργεία Κορίνθου στο +1,39%, η Σιδενόρ στο +0,78%, ενώ στον αντίποδα η Aegean διόρθωσε κατά 1,30% στα 6,85 ευρώ και η Ιντρακομ βρέθηκε στο -2,31% στα 0,59,30 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (+2,86%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των  Χρηματοοικονομικών (-2,29%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 70 κινήθηκαν ανοδικά, 53 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders των παραγώγων διακρίνοντας στην πρόσφατη νευρικότητα σημάδια πιθανής αποκρυστάλλωσης της κατεύθυνσης του 25άρη στο άμεσο μέλλον αύξησαν τις ανοικτές θέσεις στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς περνώντας τις πάνω από τις 50.000 χθες την ίδια μέρα που έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στις 357,00 μονάδες με τον 25άρη στις 357,83 και για τις επόμενες σειρές στο 357,75. Δεν θα χαρακτηρίζαμε τις προσδοκίες τους αισιόδοξες αν και στο δεύτερο μέρος σημειώθηκαν τα μέγιστα μέρας αλλά μετά την υπέρβαση των 361 μονάδων από τον 25άρη οι πιέσεις που ξέσπασαν τον έφερα πίσω στο κλείσιμο της Τρίτης. Συνεπώς ο δείκτης μετά από τρεις ανοδικές συνεδρίες στις δεκατρείς και μια οριακής μεταβολής χθες, αναμένουμε σήμερα να κινηθεί παρομοίως και την Παρασκευή, θα αντιδράσει δυνατά ανοδικά αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα. Καλό μάλιστα θα είναι το ελάχιστο μέρας σήμερα να πλησιάσει περισσότερο τις 350 μονάδες.

Θυμίζουμε γιατί επιμένουμε στις 350 μονάδες. Διότι στις 7/8, στην αντίδραση που εμφανίστηκε στην πτώση διαρκείας από την τοπική κορυφή στις 390,3 μονάδες (που σημειώθηκε στις 28/7), έκλεισε στις 350,01, μια μέρα πριν την εγγραφή του ελάχιστου έτους στις 336,28 με κλείσιμο στις 336,99. Στις 18/8 η βουτιά λόγω των πιέσεων στις τράπεζες τον έφερε σε κλείσιμο στις 350,12 μονάδες και για αυτό τα επίπεδα γύρω από εκεί είναι φορτισμένα στατιστικά και σπάνια δεν δοκιμάζονται όταν οι περιστάσεις αναγκάζουν τον δείκτη να βρεθεί μετά από αρκετές εβδομάδες πάλι κοντά σε αυτά τα επίπεδα.  Χθες το κατώτερο για το ΣΜΕ Οκτωβρίου ήταν οι 351,75 μονάδες και οι 352,00 για τις επόμενες σειρές συνεπώς οι επενδυτές στα παράγωγα υπολογίζουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Πέμπτη, δίνοντας πίσω τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα όταν είχε  αρχικά επικρατήσει ευθυμία από την ανάκαμψη στη Wall Street, που ξεθύμανε όταν δολάριο Νέας Ζηλανδίας χτύπησε ένα χαμηλό ενός έτους μετά από το διοικητή της κεντρικής τράπεζας που επέκρινε πρόσφατα τη δύναμη του νομίσματος.

Αναμένεται μια σταθερή έναρξη για την Ευρώπη, η πρόβλεψη για τον FTSE της  Βρετανίας να ανοίξει σχεδόν επίπεδα, ομοίως και ο γερμανικός DAX ενώ ο CAC της Γαλλίας μπορεί να εμφανίσει κέρδη μέχρι 0,1%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% μετά την επαφή με ένα χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ο Nikkei του Τόκιο διατήρησε την αρχική ορμή και αυξήθηκε κατά 1,1% με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από την εξασθένιση του γιεν έναντι του δολαρίου.

Η Wall Street ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια της νύχτας, λόγω των στοιχείων από την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και δηλώσεις υπέρ της πολιτικής χαλάρωσης από έναν ανώτερο αξιωματούχο της Federal Reserve.

Το δολάριο ΗΠΑ, ανανέωσε την δύναμή του μετά την είδηση ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες και το ευρώ κατρακύλησε σε νέα χαμηλά.

Ο δείκτης δολαρίου, ένα όργανο μέτρησης της δύναμης του αμερικανικού δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, χτύπησε ένα υψηλό τετραετίας των 85,169 μονάδων.

Το ευρώ κατρακύλησε σε ένα νέο χαμηλό ​​14 μηνών στα 1,2762 δολάρια, διατηρώντας πτωτική πορεία μετά την πτώση στη διάρκεια της νύχτας και η δυναμική του αποδίδεται στα αρνητικά γερμανικά δεδομένα και τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να διατηρείται χαλαρή για παρατεταμένη περίοδο.

Για τα άμεσα επενδυτικά κριτήρια οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιδράσουν μέσα στην ημέρα αντικρίζοντας τις αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και στοιχεία από τη αγορά διαρκών αγαθών με πιθανές επιπτώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα.

Ο Χρυσός διεύρυνε τις απώλειες του, και το μέταλλο είναι πιθανό να υποχωρήσει προς τα χαμηλά του Ιανουαρίου, καθώς ο δείκτης δολαρίου οδηγήθηκε σε υψηλά τεσσάρων χρόνων. Είναι στα 1.214,24 δολάρια η ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Από την ώρα, που ο Γενικός Δείκτης έχασε καθοδικά το επίπεδο των 1150 μονάδων, έχει επιδοθεί σε ένα "ανελέητο παιχνίδι" αλληλοκαλύψεων,. Το "μπούκωμα"  του "σωλήνα πληροφοριών" με πολλαπλά και πολυσύνθετα νέα, σε μια τόσο "ρηχή" Αγορά, οδήγησε  τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες στα όρια κατάρρευσης, εναλλάσσοντας συνεχώς το χρώμα κατεύθυνσης δίχως τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης.

Στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης, μετά και την "κατάποση" των τελευταίων δεδομένων, φαίνεται να προσπαθεί να σταθεί πάνω από  τη στήριξη των 1095 με 1080 μονάδων. Η αδυναμία διακράτησης των 1080 μονάδων θα επαναφέρει στο τεχνικό "μενού" τα διαγραμματικά όρια στήριξης των 1060 και 1040 μονάδων ανατρέποντας τα ανοδικά  σχέδια  επαναδιαπραγμάτευσης των 1180 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης πατήσει στην εν λόγω ζώνη στήριξης θα "βάλει κατά νου" την ανοδική αναρρίχηση προς το όριο των 1135 με 1140 μονάδων, απελευθερώνοντας την αμυντική πίεση των "buyers".

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει διασπάσει καθοδικά την περιοχή των 365 μονάδων και κατευθύνεται προς την επόμενη ασθενή στήριξη των 350 μονάδων, έχοντας όμως ένα  μεγάλο  ποσοστό των μετοχών, που τον απαρτίζουν να λαμβάνει τιμές  σε επίπεδα δείκτη 340 μονάδων. Πιθανός σχηματισμός ενδοσυνεδριακής ανάσχεσης με την αποτύπωση ενός "candlestick" με "μεγάλη κάτω σκιά" θα αναθαρρέψει τους αγοραστές "σπρώχνοντας" προς τις 360 μονάδες. 

Ο τραπεζικός δείκτης για ακόμα μια φορά, λόγω και της βαρύτητάς του, έχει παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή στη κατάβαση διολισθαίνοντας από το διαγραμματικό ορόσημο των 160 μονάδων προς το χαμηλό του τοπικού πυθμένα του Μαϊου στις 141 μονάδες.

Πιθανή καθοδική διάτρηση των 141 μονάδων θα προκαλέσει αναγκαστικές  ρευστοποιήσεις αποφυγής περαιτέρω ζημιών, κατεβάζοντας το δείκτη σε επικίνδυνα μεσοπρόθεσμα τεχνικά σημεία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο ισχυροποιείται σε υψηλά τεσσάρων ετών

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε δύο δόσεις θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όπως έγινε γνωστό έπειτα και από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχαν απόψε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της τρόικας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δύο πλευρών ενόψει της άφιξης του κλιμακίου και της 5ης αξιολόγησης. Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα και από την τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μιάμιση ώρα, η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Υπό τις προϋποθέσεις ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι και θα διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, θα είναι εφικτή η διακοπή του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Στη θυγατρική του Ομίλου Πειραιώς, την εταιρεία «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ» πέρασε το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν μετά τον πλειστηριασμό που έγινε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και με ποσό της εξαγοράς περίπου 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ υπό τον έλεγχο του οποίου είχε περάσει το νοσοκομείο, συμμετείχε στον πλειστηριασμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του νοσοκομείου, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών από τον χώρο της υγείας.

Oι καθυστερήσεις πληρωμών τόσο προς τον ιδιωτικό όσο και προς τον δημόσιο τομέα αυξήθηκαν από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, την τελευταία διετία σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία διαπιστώνεται κάποια πρόοδος.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται, το 2012 το κόστος από καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου ήταν στην Ελλάδα στο 0,19% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήταν το ψηλότερο στην Ε.Ε., ενώ το χαμηλότερο παρατηρήθηκε στη Φινλανδία με 0,005%.

Την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων και Στρατηγικού Σχεδιασμού και μέλους του διοικητικού της συμβουλίου, κ. Ευάγγελου Δελή, ανακοίνωσε η Attica Bank.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της εταιρείας HOL από τη Vodafone. Όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ στη σχετική της ανακοίνωση, κατόπιν εξέτασης των σχετικών στοιχείων της συναλλαγής, η Επιτροπή κατέληξε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν περιορίζει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 22 Οκτωβρίου 2014 η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της εταιρείας Εθνική Πανγαία για την απόκτηση του συνόλου των κοινών, ονομαστικών μετοχών της MIG Real Estate. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου 2014, η Marfin Investment Group ΜΙΓ Holdings μεταβίβασε στην Εθνική Πανγαία μέσω προσυμφωνημένης χρηματιστηριακής συναλλαγής πακέτο (block trade), το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην MIG Real Estate ΜΙΓΡΕ (4.920.000 μετοχές) οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 34,96% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της MIG Real Estate, έναντι τιμήματος 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε «κύριο εχθρό της Ευρώπης την ανεργία», η οποία, όπως είπε, οφείλεται «σε ένα γενικότερο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά το μέλλον και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών».

Αυξάνεται από 1η Οκτωβρίου βάσει νόμουο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία και θα φτάσει τα 505 ευρώ τον μήνα με 14 μισθούς το έτος, μετά από συμφωνία της κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και του UGT, του δεύτερου μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας. Παράλληλα οι εργοδότες θα δουν τις εργοδοτικές τους εισφορές να μειώνονται στο 23%.

Άλμα 18% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και ανήλθαν στις 504.000, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον έξι ετών. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τις πωλήσεις στις 426.000.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 50% στις δυτικές πολιτείες, κατά 29% στις βορειοανατολικές και κατά 8% στις νότιες πολιτείες της χώρας.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το χρέος της Βρετανίας, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και την πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμόσει ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ανήλθε σε 11,6 δισ. λίρες τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε σχέση με πέρυσι.

Μικρή βελτίωση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, αν και οι προοπτικές για την οικονομία επιδεινώθηκαν καθώς η χώρα βυθίστηκε στην τρίτη ύφεση από το 2008.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Istat αυξήθηκε στις 102,00 μονάδες από 101,9 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο. Η άνοδος δείχνει την καλύτερη άποψη των νοικοκυριών αναφορικά με την προσωπική τους οικονομική κατάσταση αλλά και το κλίμα γενικότερα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα