Ντράγκι: Κύριος εχθρός της Ευρώπης η ανεργία

Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 15:48
UPD:16:55
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε «κύριο εχθρό της Ευρώπης την ανεργία», η οποία, όπως είπε, οφείλεται «σε ένα γενικότερο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά το μέλλον και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών».

Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορώ να πω ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι ομόφωνο στη δέσμευσή του να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του, ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε επίπεδα κάτω του 2%», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε «κύριο εχθρό της Ευρώπης την ανεργία», η οποία, όπως είπε, οφείλεται «σε ένα γενικότερο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά το μέλλον και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία ενίσχυσης των επενδύσεων, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων, αλλά και την ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες, είπε ο κ. Ντράγκι, πρέπει να ξαναγίνουν αισιόδοξοι για το μέλλον και για τη δύναμη της Ευρώπης.

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ασθενική και άνιση, δεν αποδέχεται όμως ούτε ότι σημειώνεται ύφεση ούτε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού. «Για το ευρώ δεν υπάρχει επιστροφή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η Φραγκφούρτη διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα «το έχουμε ήδη αποδείξει και μπορούμε να το αποδείξουμε και στο μέλλον».

Ο κ. Ντράγκι θεωρεί πάντως ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί μόνη της να φέρει την ανάπτυξη και ότι «θα πρέπει να συνδυασθεί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις χώρες». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που συχνά επιβραδύνει την επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με τις δεσμεύσεις Μάαστριχτ, που προβλέπουν όριο 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, τόνισε ότι εφόσον υπάρχουν κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, μιας και είναι προϋπόθεση για το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στο παρελθόν οι κανόνες παραβιάσθηκαν και έτσι η κρίση βρήκε πολλές χώρες απροετοίμαστες.

«Αποστολή της ΕΚΤ είναι να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% και ως εκ τούτου θα καταβάλει όλα τα απαραίτητα μέσα για να το πετύχει», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα