Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 18:48
UPD:18:50

ΚΕΡΔΗ κέρδη κατέγραψαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου, η νέα άνοδος της Wall Street και τα θετικά εταιρικά νέα διατήρησαν ζωηρό το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας δείχνουν να περιορίζονται συμβάλλοντας στην ανάκαμψη των μετοχών εξορυκτικών εταιρειών. Η μετοχή της Anglo American σημείωσε άνοδο 5,8%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των αμερικανικών Hewlett Packard και Applied Materials, καθώς και η πρόβλεψη της STMicroelectronics ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών θα αυξηθούν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 30%. Τον Ιανουάριο η γαλλο-ιταλική εταιρεία ημιαγωγών ανέμενε αύξηση της τάξεως του 23%.

Επιπλέον, η Samsung ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω αύξηση στις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι τίτλοι των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/19/912495.htm .

Αντιθέτως, η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου ευνόησε τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες είχαν καταγράψει σημαντικές απώλειες στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο τίτλος της British Airways ενισχύθηκε κατά 5,1%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.471,8 μονάδες αυξημένος κατά 1,3%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.643,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,1% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.872,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,2%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 διαμορφώθηκε στις 981,9 μονάδες αυξημένος κατά 1,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα