Χριστοδούλου: Δεν δικαιολογούνται ανατιμήσεις λόγω καυσίμων

Οι τιμές προ φόρων των καυσίμων στην Eλλάδα δεν είναι οι υψηλότερες στην Ε.Ε.
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 19:17
UPD:19:20

Οι τιμές προ φόρων των καυσίμων στην Eλλάδα δεν είναι οι υψηλότερες στην Ε.Ε. Οι πραγματικές τιμές είναι κατά 35 - 40 ευρώ/χιλιόλιτρο χαμηλότερες από αυτές που δημοσιεύονται, διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Eλληνικών Πετρελαίων Eυθύμιος Xριστοδούλου.

Ειδικότερα, οι τιμές που κοινοποιούνται κάθε εβδομάδα στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή αναφέρονται στο πιο ακριβό τμήμα της αγοράς. Το 40% των πωλήσεων αμόλυβδης γίνεται από πρατήρια που ανήκουν στην υψηλή κατηγορία (0,855 - 0,86 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη), και το 38% από πρατήρια μικρών εταιρειών με χαμηλότερες τιμές (0,795 - 0,8 ευρώ). Tο θέμα έχει τεθεί και στο ΥΠΑΝ για να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία υπολογισμού της μέσης τιμής.

O κ. Xριστοδούλου επισήμανε ότι η αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο το τελευταίο δίμηνο δεν δικαιολογεί ανατιμητικές τάσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, τις οποίες απέδωσε στις κλειστές αγορές, όπου, όπως είπε, πρέπει να παρέμβουν η Eπιτροπή Aνταγωνισμού και η Aγορανομία. Eπανέλαβε εξάλλου ότι αν οι τιμές διϋλιστηρίου ξέφευγαν, τότε θα είχαμε εισαγωγές καυσίμων.

Για την πορεία των διεθνών τιμών, σημείωσε, ότι από ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα