Ν. Κορέα : Χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 07:57

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν αναπτύχθηκε η οικονομία της Ν. Κορέας και κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά την μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Η ανάπτυξη ενδέχεται να μείνει σε χαμηλά επίπεδα το τρέχον τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η οικονομία, από ανάπτυξη 2,7% - εποχιακώς προσαρμοσμένη το τέταρτο τρίμηνο – είχε χαμηλότερους των προβλέψεων ρυθμούς. Οι δαπάνες των καταναλωτών υποχώρησαν κατά 0,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο από το τελευταίο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα στη Σεούλ.

Η Ν. Κορέα υποχρεώθηκε να βασιστεί στις εξαγωγές των εταιρειών, όπως της Kia Motors και της LG Electronics Ltd. αφού οι πωλήσεις της σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν μετά τη σημαντική αύξηση των πιστώσεων του πληθυσμού των 13 εκατ. ανθρώπων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Η κυβέρνηση ενδέχεται να στραφεί στην εσωτερική ζήτηση προκειμένου να τονώσει την οικονομία της χώρας, τους ερχόμενους μήνες, καθώς η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής των προϊόντων της Ν. Κορέας, προσπαθεί να περιορίσει την «έκρηξη» τωνε επενδύσεων.

Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου τα 2/5 της οικονομίας της χώρας, αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,9% το πρώτο τρίμηνο του 2004 έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2003, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Τον Απρίλιο οι φορτώσεις σημείωσαν αύξηση της τάξης του 38% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, μετά την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων της, κατά 68% στην Κίνα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η οικονομία της Ν. Κορέας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,3%, το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα ήταν 5,1%. Οι επενδύσεις των εταιρειών σε μηχανολογικό εξοπλισμό σημείωσαν αύξηση 1,5% έναντι του τετάρτου τριμήνου και οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα