ΟΠΕΚ : Σχέδια για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 08:37

ΣΧΕΔΙΑ, για την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, κάνει η Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζεται και από άλλες χώρες παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και του Κουβέϊτ, κάτι το οποίο ενδέχεται να επιδράσει στις υψηλές τιμές του προϊόντος, καθώς τα μέλη του Οργανισμού αντλούν περισσότερο πετρέλαιο και πάνω από τις ποσοστώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση.

«Είναι θέμα ικανότητας», ανέφερε ο Adam Sieminski, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στην Deutsche Bank AG στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Δεν μπορούν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ να υπερβούν τις ποσοστώσεις. Μόνο η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ίσως και το Κουβέϊτ».

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος προμηθεύει περίπου το 1/3 των ποσοτήτων πετρελαίου στον κόσμο, θα έχει άτυπη συνεδρίαση αυτό το Σαββατοκύριακο στο Αμστερνταμ για να συζητήσει την πρόταση αύξησης των ποσοστώσεων κατά τουλάχιστον 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει μόνο την τρέχουσα παραγωγή του ΟΠΕΚ και θα προσθέσει λίγες ακόμη ποσότητες πετρελαίου, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar Zanganeh.

Οι τιμές πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, βρίσκονται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ της Δευτέρας, ήτοι, στα 41,85 δολ. το βαρέλι, καθώς η ζήτηση αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1988, οδηγώντας τις τιμές της βενζίνης και των καυσίμων των αεροσκαφών σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί σοβαρό θέμα εν όψει και της προεκλογικής περιόδου στη χώρα. Η μεγαλύτερη αγορά ενεργείας στον κόσμο, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα αποθεμάτων καυσίμων, αυτό το καλοκαίρι, εκτιμά μερίδα αναλυτών.

«Υπάρχει πρόβλημα με τη ζήτηση», είπε ο Edward Meier, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στην Man Financial Ltd., στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο να αναπτύσσονται ταυτοχρόνως».

Ο ΟΠΕΚ έχει πει ότι ήδη παράγει δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως πλέον των ποσοστώσεων των 23,5 εκατ. βαρελιών. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, παρήγαγε 8,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον μήνα που πέρασε και έχει την ικανότητα να ρίξει στην αγορά άλλα 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα