Βραζιλία : Στο 13,1% η ανεργία τον Απρίλιο

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2004 08:05

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, ανήλθε τον Απρίλιο η ανεργία στη Βραζιλία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπήκαν στην αγορά εργασίας και με ταχύτερο ρυθμό από τον αντίστοιχο της αύξησης της απασχόλησης, που δημιουργεί η οικονομική ανάκαμψη.

Η ανεργία, στις έξι μεγαλύτερες περιοχές της χώρας, αυξήθηκε στο 13,1% από 12,8% που ήταν τον Μάρτιο και 12,4% έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ο δείκτης ανεργίας έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001, όταν η κυβέρνηση δημιούργησε νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό της ανεργίας.

Περισσότεροι από 200.000 Βραζιλιάνοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο μετά τη σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο, αλλά και των λιανικών πωλήσεων, μετά από μια τριετία στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής. Η αγορά εργασίας δεν κατάφερε να απορροφήσει τόσους πολλούς, καθώς μόνο 130.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μέσα στον μήνα, αναφέρεται στην κυβερνητική έκθεση.

«Δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για να ανταποκριθούν στη ζήτηση για εργασία», ανέφερε η Emy Shavo, οικονομολόγος της Bear, Stearns & Co., στη Ν. Υόρκη.

Η αύξηση της ανεργίας, ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, πρώην συνδικαλιστή, προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη, καθώς τον Οκτώβριο θα γίνουν δημοτικές εκλογές στη Βραζιλία, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Ο Lula πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη έξι ημερών στην Κίνα, στον τρίτο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας, συνοδευόμενος από 400 επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ζήτηση των βραζιλιάνικων αγαθών και την ανάπτυξη.

Οι βραζιλιάνικες μετοχές, τα ομόλογα και το νόμισμα της χώρας, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα