Γνώμη: Με το βλέμμα στο μέλλον

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:06
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Η ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων μπορεί να προσφέρει ενισχυμένα οφέλη

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας σε όλη την Ε.Ε. επεσήμανε πρόσφατα σε έκθεσή της η Επιτροπή Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά την προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης, η μοναδική προτεραιότητα είναι να επανέλθει σε τροχιά η αγορά εργασίας με στόχο την ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να προωθηθεί μια ανάκαμψη με σημαντικές θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. θα βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας μακροπρόθεσμα, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να συνεχιστούν.

Ομως, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι σε τομείς όπου η πρόοδος ήταν σημαντική αλλά άνιση τα κράτη-μέλη που υπήρξαν λιγότερο φιλόδοξα βρίσκονται αντιμέτωπα με την πρόκληση ανάληψης περαιτέρω τολμηρών μεταρρυθμίσεων και σε τομείς όπου έχει σημειωθεί συλλογικά μικρότερη πρόοδος θα απαιτείται μια νέα ώθηση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι ακόμη ορατά όλα τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει μια σειρά διδαγμάτων που πρέπει να αντληθούν από την κρίση.

Μια νέα ώθηση για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας απαιτεί τόσο την αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζουν οι πολιτικές για την αγορά εργασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής όσο και της ανάγκης να λαμβάνονται αυστηρότερα υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας από τις μακροοικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, καθώς και τις πολιτικές σχετικά με την αγορά προϊόντων.

Η ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων μπορεί να προσφέρει ενισχυμένα οφέλη

Επιπλέον, για να είναι επιτυχείς, οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν δέσμευση και στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερομένους, σύμφωνα με τις εθνικές παραδόσεις και με σεβασμό προς την αυτονομία τους.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων περιορίζεται σημαντικά, λόγω των δεσμεύσεων που υπάρχουν από την εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο άμεσο μέλλον, τα κράτη-μέλη, λόγω του ανταγωνισμού που υφίσταται διεθνώς, θα πρέπει να συνεχίσουν να διερευνούν νέες προσεγγίσεις για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (ιδίως μέσω της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας), την αξιοποίηση του δυναμικού των τομέων που δημιουργούν άφθονες θέσεις εργασίας και τη θέσπιση κατάλληλων μέτρων για τον σκοπό αυτό.

Ορθώς η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βελτιώνουν την ικανότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά αποτελέσματα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης σε ποιοτική εργασία, μέσω της βελτίωσης της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας, εισάγοντας περισσότερη εσωτερική και εξωτερική ευελιξία, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένες στρατηγικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και εξασφαλίζοντας μια μετατόπιση από τα παθητικά στα ενεργητικά οφέλη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα