Γνώμη: Το μήνυμα από την άλλη πλευρά

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:08
EPA/MAURITZ ANTIN

Με την ΕΚΤ έτοιμη για αγορές τιτλοποιημένου χρέους μπορεί να χαθεί η αυστηρότητα στη δημοσιονομική πολιτική σε χώρες με προβλήματα που τις έχουν κατατάξει στην ομάδα με υψηλές αποδόσεις κρατικών ομολόγων. Στη φωτογραφία το κτήριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Πώς τα φέρνει η ζωή! Την ώρα που η ελληνική πολιτική σκηνή εξάγει τον «αντι-μερκελισμό», προσωποποιώντας τη δημοσιονομική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη με στόχο να σχηματιστεί ένα μέτωπο κατά της αυστηρής λιτότητας, ο Μάριο Ντράγκι την ξεπερνάει.

Ο κεντρικός τραπεζίτης κινήθηκε με τρόπο που αξίζει αναφοράς. Αφησε την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας ξαπλωμένη σε ένα σύννεφο καθησυχασμού και έβαλε μπροστά στο παρά πέντε (την Τετάρτη διένειμαν τις σημειώσεις) την πρόταση για την αγορά των ABS, κάνοντας τον επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας να διακόψει ξαφνικά τις οικογενειακές διακοπές.

Εσπασε αβγά ο Ντράγκι και μάλιστα έδειξε ότι η Τράπεζά του έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της πολιτικής της στην κατεύθυνση προς τύπωμα φρέσκου χρήματος. Η αντίδραση των Γερμανών θα είναι ανάλογη του αποτελέσματος αυτής της απόφασης που πάρθηκε κάτω από την πίεση της πιθανής απώλειας εμπιστοσύνης της αγοράς προς την ΕΚΤ.

Σχηματίστηκε μετά τον Ιούλιο του 2012 και την περίφημη δέσμευση του Ντράγκι πως θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστεί την Ευρωζώνη. Κι αν αυτή η υψηλή αξιοπιστία χαθεί, η επανάκτησή της θα είναι δύσκολη.

Πάντως η αποκάλυψη της περασμένης εβδομάδας ήταν ότι απέτυχε η πολιτική που επιλέχθηκε μαζί με την έκπληξη από την αποφασιστικότητα του Ντράγκι όταν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν οδηγεί στο ποθητό αποτέλεσμα.

Αλλά με την ΕΚΤ έτοιμη για αγορές τιτλοποιημένου χρέους μπορεί να χαθεί η αυστηρότητα στη δημοσιονομική πολιτική σε χώρες με προβλήματα που τις έχουν κατατάξει στην ομάδα με υψηλές αποδόσεις κρατικών ομολόγων.

Αφού αυτές, αν προεκτείνει η αγορά το μήνυμα του κ. Ντράγκι, θα πέσουν από την προεξόφληση της πιθανότητας η ΕΚΤ στο τέλος να καταλήξει σε ένα καθαρά made in USA QE. Καθώς τώρα υπάρχει στα σκαριά ένα λάιτ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με υπονοούμενο μέγεθος που μπορεί να αγγίξει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. 

Από την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος και όχι από την πολιτική ηγεσία των «προοδευτικών» δυνάμεων της Ευρωζώνης έρχεται το «ως εδώ και μη παρέκει».

Με  σχεδιασμό που διαφαίνεται στα μάτια των ειδικών και σε αυτό οι αντιρρήσεις των εκπροσώπων της αυστηρής λιτότητας το μόνο που μπορούν να αντιπροβάλουν θα είναι ότι δεν χρειαζόταν τόση βιασύνη.    

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - [email protected] 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα