Πρόωρο καλοκαίρι στις αγορές

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2004 00:01

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ του πετρελαϊκού τομέα και της κορυφαίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, Nokia, έδωσαν την ευκαιρία στα ευρωπαϊκά blue chips να κινηθούν ανοδικά, εν μέσω υποτονικών συναλλαγών, λόγω αργιών.

Ομως τα κέρδη ήταν περιορισμένα, εξαιτίας ανησυχιών για υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Οι μετοχές των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών έδωσαν τον τόνο στο χθεσινό κλίμα των συναλλαγών, λόγω προσδοκιών για αύξηση των τιμών πετρελαίου με το σημερινό άνοιγμα των αγορών, μετά τη δεύτερη, σε λιγότερο από μήνα, τρομοκρατική επίθεση στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου.

Επιπροσθέτως, η προοπτική για υψηλότερες τιμές πετρελαίου αυξάνουν τις προσδοκίες για τις κερδοφορίες των πετρελαϊκών εταιρειών. Η υποτονικότητα των αγορών ήταν επίσης αντανάκλαση από τις επιβραδυνόμενες εισροές στα ευρωπαϊκά αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια.

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν σημαντική άνοδο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, βασιζόμενοι στο ιστορικό σενάριο για τη δραστηριότητα των επενδυτών στη διάρκεια της θερινής περιόδου. «Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους για οποιαδήποτε στροφή από τους ιδιώτες επενδυτές», εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές της CSFB.

Η μετοχή της Nokia έκλεισε με άνοδο 2,2%, ενώ οι τιμές των μετοχών της Total και της Royal Dutch ενισχύθηκαν περίπου κατά 1%. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,25%, στις 986,44 μονάδες, περίπου 4% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 2004.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,65%, στις 11.236,37 μονάδες.

Η Wall Street αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής την τρέχουσα εβδομάδα, εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ κυρίως για την αγορά εργασίας. Αλλά ό,τι είναι θετικό για την οικονομία μπορεί να είναι αρνητικό για τις μετοχές, καθώς οι επενδυτές διακατέχονται από το φόβο για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, επισημαίνουν αναλυτές.

Η οικονομία έχει δείξει σημάδια απρόσμενης επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες αλλά οι ενδείξεις, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιβαρυνθεί από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, έχουν επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα