Κλίμα «παραδοσιακής» ατονίας

Χαμηλές συναλλαγές λόγω τριημέρου
Σάββατο, 29 Μαΐου 2004 00:01

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ατονία εν όψει της τριήμερης αργίας και η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις κράτησαν στο περιθώριο τους περισσότερους επενδυτές με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Το «μπαράζ» ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων -τα περισσότερα απ' αυτά θετικά- απέτυχε να τονώσει το ηθικό των επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις εν όψει του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου λόγω αργιών.

Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε 0,3% τον Απρίλιο, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,6%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αναλυτών, ενώ παράλληλα ο δείκτης PMI του Σικάγο εκτοξεύθηκε στο 68 έναντι προβλέψεων για 62. Ομως, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε στο 90,2 το Μάιο έναντι προβλέψεων για 94,2.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην προσπάθεια αναζήτησης νέας κατεύθυνσης εν μέσω ανησυχιών για τις τιμές των καυσίμων, τα επιτόκια και τη διεθνή ασφάλεια.

Ομως η ανακοίνωση στοιχείων για μέτρια αύξηση του πληθωρισμού βοήθησε στην εξασθένηση των ανησυχιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου ήταν ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας για τους επενδυτές, καθώς οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά πολλοί συναλλασσόμενοι αναμένουν νέα δοκιμασία στο υψηλό ρεκόρ των τελευταίων 21 ετών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, με επικεφαλής στις απώλειες τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα, η Wall Street και το Λονδίνο, και ένας μικρός αριθμός ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα είναι κλειστά τη Δευτέρα.

Παρά το πτωτικό κλίμα που επικράτησε, η μετοχή της Marks & Spencer ήταν το φωτεινό σημείο στη διάρκεια των συναλλαγών, καθώς διεύρυνε τα κέρδη της λόγω της προοπτικής εξαγοράς της.

Επίσης, οι μετοχές του κολοσσού καταναλωτικών προϊόντων Unilever και της βρετανικής Dairy Crest κινήθηκαν ανοδικά μετά την αναβάθμιση από την επενδυτική τράπεζα UBS.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,44%, στις 983,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2.737 μονάδες, 0,55% χαμηλότερα. Με άνοδο 1,29% έκλεισε ο δείκτης Nikkei, στις 11.309,57 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα