Market Beat: Τη μεταβολή του Αύγουστου και της εβδομάδας καθορίζουν οι μάχες στα blue chip

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 10:27
UPD:10:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε αυτή τη συγκυρία το ΧΑ εξαρτάται από τη διάθεση των ξένων θεσμικών και οι προοπτικές της ευρωζώνης δεν είναι πια καθαρές, σε βαθμό που να αισθάνονται άνετα. Κανείς τους δεν απαιτεί εγγυήσεις για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Αλλά δεν είναι δυνατό να επενδύουν με ξεγνοιασιά, λόγω προσδοκιών για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, όταν βλέπουν πως τα ήδη βαριά, και άρα μικρά σε αποτέλεσμα βήματα της οικονομίας της ευρωζώνης, κινδυνεύουν επιλέον από το βάρος ενός ακόμα κύκλου εντάσεων στην καυτή περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.  Όταν ρευστοποιούν στα χρηματιστήρια της Ευρώπης μαζικά και γενικευμένα, οι τοπικές αγορές με το μικρότερο βάθος, δηλαδή με το χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα θηρία της επενδυτικής βιομηχανίας, καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στο ΧΑ το μέγεθος της πτώσης ήταν τέτοιο που δεν εξατμίστηκε το όποιο θετικό αποτέλεσμα είχαν προκαλέσει σε εβδομαδιαία βάση οι τρεις ανοδικές της βδομάδας. Είναι άγνωστο πως θα βάδιζαν χθες οι τιμές χωρίς τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση που έπληξαν το σύνολο των χρηματιστηρίων. Ακόμα και μετά από ανακοίνωση θετικών οικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ, δεν άλλαξε η διάθεση των ξένων επενδυτών, γιατί είναι βαριά η σκιά των εξελίξεων από την Ουκρανία.

Το σκεπτικό του φόβου είναι απλό. Η Ευρωζώνη εμφανίζει μια κάποια ανάπτυξη στηριγμένη στην ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας της που είναι η Γερμανική. Χωρίς τη Γερμανία το συνολικό αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό αναφορικά με τη μεταβολή του ΑΕΠ της ζώνης. Μόνο που αυτή έχει για πολύ καλό πελάτη τη Ρωσία και αν τα πράγματα χειροτερέψουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι κυρώσεις και τα αντίμετρα αν κρατηθεί η ίδια στάση απέναντι στο πρόβλημα από τους Ευρωπαίους, θα πλήξουν καίρια την ατμομηχανή της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Σε συντονισμό με τη βουτιά των χρηματιστηρίων του ευρώ και το ΧΑ σταμάτησε την αλυσίδα των ανοδικών κλεισιμάτων, με μια συνεδρίαση που, αν προσεχθεί η πορεία των τιμών, δεν ήταν τόσο απογοητευτική. Γιατί σε κανένα άλλο χρηματιστήριο οι βασικοί δείκτες δεν πέρασαν σε θετικό πεδίο με την αποφασιστικότητα που οι ισχυροί θεσμικοί το πέτυχαν στο διάστημα από τις 12:00 ως τις 13:00. Επίσης διακρίνεται καθαρά η φροντίδα να μην πάρουν διαστάσεις υπερβολής οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα blue chip. Τέλος αξίζει να αναγνωριστεί και η προσπάθεια να μειωθούν οι πτωτικές μεταβολές στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Είναι φανερό πως το ΧΑ δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στη δυναμική των αγορών του ευρώ.

Με φόντο λοιπόν το κλίμα που σχημάτισαν τα παραπάνω, η αγορά της Αθήνας κινείται  με κεντρική τακτική των ισχυρών θεσμικών την κυκλικότητα στις πιέσεις χθες όπως ακριβώς εκδήλωναν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον τις ημέρες της ανόδου από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου.  Αλλά σήμερα με το κλίμα από τις γεωπολιτικές εντάσεις λιγότερο οξυμμένο δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξουν εξελίξεις ανατρεπτικού περιεχόμενου να επιχειρηθεί μια βελτίωση της στατιστικής εικόνας του ΧΑ για τον μήνα.

Για την ώρα το δεύτερο εξάμηνο λειτουργεί εις βάρος των όποιων κερδών άφησε το πρώτο και πλέον, κεντρικοί πρωταγωνιστές είναι οι τράπεζες και λίγες εισηγμένες εταιρίες που το μέγεθός τους τις εντάσσει στις μεσαίες της ευρωζώνης καθώς αρκετά blue chip για το σύνολο των εισηγμένων της ευρωζώνης ανήκουν στη μικρή κεφαλαιοποίηση.   Από τη στάση των επενδυτών στα παράγωγα διαφαίνεται πως οι προσδοκίες τους είναι υπέρ μιας επανάληψης της δυναμικής των συνεδριάσεων της Τετάρτης και της Πέμπτης που έχουν προσδώσει πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση στις τιμές. Από βδομάδα ξεκινά το υπόλοιπο της αδείας μας και ευχόμαστε αποχαιρετώντας τους αναγώστες το καλύτερο στη διαχείριση των κεφαλαίων τους. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία να επισκιάζουν τελικά τις θετικές ανακοινώσεις των πολύ ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,25% στις 17.079,57 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,26% στις 4.557,70 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,17% στις 1.996,74 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Williams-Sonoma υποχώρησε κατά 11%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 58-63 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ξεπεράσουν τα 66 σεντς. Απώλειες 6% σημείωσε η Abercrombie & Fitch, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 12,9 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 2 Αυγούστου ή 17 σεντς ανά μετοχή, έναντι του των 11,4 εκατ. δολαρίων του προηγουμένου έτους ή 14 σεντς ανά μετοχή. Στο -8,9% βρέθηκε η Guess καθώς ανακοίνωσε ότι τα ετήσια προσαρμοσμένα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 1,05-1,20 δολάρια ανά μετοχή, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για κέρδη 1,40-1,60 δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 4,2% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, η οποία αναθεώρησε την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη 4%. Οι αναλυτές ανέμεναν η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 3,9%, χαμηλότερα από την αρχική μέτρηση του 4%. Η βελτίωση όμως ήρθε λόγω της αύξησης των επενδύσεων σε ακίνητα και εξοπλισμό, ενώ και η αύξηση των καθαρών εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα κατά 9,4% και σε εξοπλισμό κατά 10,7%. Επίσης, η αύξηση των εξαγωγών αναθεωρήθηκε στο 10,1% από 9,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ η αύξηση των εισαγωγών μειώθηκε στο 11% από 11,7%. Οι καταναλωτικές δαπάνες, η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ήταν αμετάβλητες.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1000 φτάνοντας στις 298 χιλ. και παραμένοντας κοντά σε χαμηλά οχτώ ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση των αιτήσεων στις 300 χιλιάδες.

Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και την πτώση του οικονομικού κλίματος σε χαμηλά οκτώ μηνών. Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,36% στις 6.806 μονάδες, ο γερμανικός DAXυποχώρησε 1,12% στις 9.463 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,67% στις 4.366 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,66% στις 341,05 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 σήμερα σημείωσαν απώλειες, ενώ ξεχώρισε το -2,03% του ιταλικού FTSE MIΒ.

Στο ταμπλό, η Wendel έχασε 6,8%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη α' 6μήνου διαμορφώθηκαν κατά 78% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι, καθώς επηρεάστηκαν από την πορεία της Bureau Veritas, στην οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο. Η τελευταία υποχώρησε κατά 7,3% Επίσης, η Ocado υποχώρησε κατά 16%, μετά την υποβάθμιση της από την Redburn σε sell από buy προηγουμένως.

Στον αντίποδα, η Essilor κέρδισε 4,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της το α' 6μηνο διαμορφώθηκαν στα 494 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για την αύξηση των εσόδων το 2014 στο 13%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 100,6 μονάδες τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 102,1 του Ιουλίου και χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση στις 101,5 μονάδες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο  αναθεώρησε οριακά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας, από 3,1% σε 3,2%, καθώς αναμένει ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ανεργίας. Για το 2015 αναμένεται η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 2,8% και το 2016 στο 2,5%, καταγράφοντας σαφή πτωτική τάση.

Επίσης, μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Αύγουστο, με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει πάντως κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει υγιής. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε αυτόν τον μήνα κατά 2.000, έπειτα από μια πτώση της τάξεως των 12.000 που είχε εμφανίσει τον Ιούλιο. Όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας, αυτό παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Ιούλιο, στο 6,7%

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη 28/8, διακόπτοντας το ανοδικό σερί που κατέγραφε από τις 8 Αυγούστου (με μόλις μία πτωτική συνεδρίαση στις 18/8).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά -0,85% στις 1.167,51 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.180,61 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.158,40. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,34% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 83,82 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,58 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η σημερινή διόρθωση στο Χ.Α. αναμενόταν αρκετές ημέρες, καθώς η εγχώρια αγορά αργά ή γρήγορα θα ήθελε να ρευστοποιήσει τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Μην ξεχνάμε ότι ο Γενικός Δείκτης είχε κερδίσει 12,43% από τις 8 Αυγούστου μέχρι χτες, όταν και ξεκίνησε ένα μίνι ράλι ανόδου, με μόλις μία πτωτική συνεδρίαση (18/8). Η διόρθωση ή ακόμη και οι μικροδιορθώσεις σε επιλεγμένες μετοχές είναι αναμενόμενες, δεδομένου του ότι βρισκόμαστε στις μέρες της κορύφωσης των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, κατά την οποία επικρατεί παραδοσιακά νευρικότητα.

Στο ταμπλό, ο FTSE25 που βρέθηκε να υποχωρεί κατά 1,61%, αντέδρασε στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά με πτώση 0,69% στις 378,72 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 87,2 εκατ. ευρώ και στο 93% της συνολικής του Χ.Α. Από τις 25 μετοχές του έκλεισαν θετικά οι επτά με την Folli Follie να ξεχωρίζει ιδιαίτερα στο +3,07% και την Alpha Bank να ακολουθεί με άνοδο 1,71%. Υποχώρησαν οι υπόλοιπες 18 μετοχές (Jumbo -4,05%, MIG -3,41%, Eurobank 2,67%, Ελλάκτωρ 2,53%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,08% και στις 160 μονάδες ακριβώς, με την αξία των συναλλαγών του στα 47,8 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 47,9 εκατ. τεμάχια (80%). Η Eurobank υποχώρησε κατά 2,67% με τον όγκο συναλλαγών της να αγγίζει τα 18 εκατ. τεμάχια, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 1,49% στα 2,64 ευρώ και η Πειραιώς βρέθηκε στο -1,30% και στα 1,52 ευρώ.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,13%, ενώ οι συναλλαγές επανήλθαν στα χαμηλά των 1,6 εκατ. ευρώ, με 15 τίτλους στο μείον (Αβαξ -4,23%, Σωληνουργεία Κορίνθου -3,55%, Αττικής -3,23%, Ιντρακομ -3%) και πέντε στο συν (Autohellas +2,7%, MLS +1,72%, η οποία σήμερα ανακοίνωσε πολύ θετικά αποτελέσματα). Από το υπόλοιπο ταμπλό να σημειώσουμε την άνοδο κατά 12% της ΑΓΕΤ Ηρακλής με 14.500 τεμάχια, το +3% της Quest, το +2,60% για το warrant της Alpha Bank(με κλείσιμο στα 1,6000 ευρώ και τζίρο 0,8 εκατ. ευρώ).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των οικιακών αγαθών (+3,36%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος εμπορίου (+3,04%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 53 κινήθηκαν ανοδικά, 71 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η σημερινή συνεδρία είναι η τελευταία της εβδομάδας και του μήνα, και σε εβδομαδιαία βάση, εικόνα με θετικό αποτέλεσμα στις 4 συνεδριάσεις, βρίσκουμε και τους δύο βασικούς δείκτες της αγοράς.

Ο ΓΔ έχασε χθες -0,85% από +0,01% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +1,56% από +0,25% τη Δευτέρα, o 25άρης έχασε χθες -0,69% από -0,13% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +1,52% από +0,32% τη Δευτέρα.

Ο FTSEM όμως που έχασε χθες -1,13% από +1,01% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +0,64% από -0,48% τη Δευτέρα, είναι πρακτικά αμετάβλητος και το ίδιο ισχύει για τους κλαδικούς δείκτες των εταιριών στα Βιομηχανικά Προϊόντα, Κοινής Ωφέλειας, Ταξίδια – Αναψυχή, Υγείας και  Χρημ/κών Υπηρεσιών.

Οι κλαδικοί δείκτες που οι επιμέρους μεταβολές αυτή τη βδομάδα τους έφεραν ως σήμερα με κέρδη είναι της

  • Ακίνητης Περιουσίας με άνοδο χθες +0,02% από +0,61% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο -2,41% από +2,13% τη Δευτέρα,
  • Εμπόριο με άνοδο χθες +3,04% από +1,13% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +1,77% από +0,87% τη Δευτέρα,
  • Κατασκευές – Υλικά που έχασαν χθες -1,12% από +0,91% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +1,14% από -0,32% τη Δευτέρα,
  • Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +4,69% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο -3,03% από +11,86% τη Δευτέρα,
  • Πετρελαίου– Αερίου που έχασαν χθες -0,40% από -0,17% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +1,02% από +0,22% τη Δευτέρα,
  • Τηλεπικοινωνιών με άνοδο χθες +0,46% από -0,82% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +0,37% από +2,34% τη Δευτέρα,
  • Τραπεζών που έχασαν χθες -1,08% από -0,41% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +2,78% από -0,18% τη Δευτέρα,
  • Τροφίμων Ποτών που έχασαν χθες -1,29% από +1,13% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο -0,46% από +1,32% τη Δευτέρα.

Στον αντίποδα με απώλειες ήδη σε εβδομαδιαία βάση υπάρχουν οι κλάδοι

  • Ασφαλειών που έχασαν χθες -1,49% από -1,47% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +0,74% από 0,00% τη Δευτέρα,
  • Προσωπικά - Οικιακά Είδη που έχασαν χθες -3,36% από +0,37% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +2,51% από -0,58% τη Δευτέρα,
  • Πρώτες Ύλες που έχασαν χθες -1,46% από -0,95% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο +1,43% από +0,02% τη Δευτέρα,
  • Τεχνολογίας που έχασαν χθες -0,86% από +1,06% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο -0,69% από -2,69% τη Δευτέρα,
  • Χημικά που έχασαν χθες -0,48% από -0,22% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη έκλεισε στο -0,87% από +0,92% τη Δευτέρα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή, μετά την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία που χάλασε τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου και συνέβαλλε να ενισχυθεί το γεν ως ασφαλές καταφύγιο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εισέλθει η χώρα του για την υποστήριξη των φιλορώσων ανταρτών που κατέλαβαν μια παράκτια πόλη κλειδί προκαλώντας κλιμάκωση στη διαρκείας πέντε μηνών σύρραξη με αυτονομιστικά αιτήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, την Πέμπτη κατηγόρησαν ανοιχτά τη Ρωσία για την αποστολή μάχιμων δυνάμεων στην Ουκρανία και απείλησε να ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά η Ουάσιγκτον σταμάτησε αργότερα να χαρακτηρίζει το τελευταίο βήμα της Μόσχας ως εισβολή.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στις 07:00 κάτω κατά περίπου 0,2%, τραβώντας μακριά από το υψηλό των 515,13 της Πέμπτης, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2008 και φαίνεται να είναι έτοιμος για μια αύξηση της τάξης του 0,3% τον Αύγουστο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei βούτηξε -0,6% μετά από μια δέσμη στοιχείων που αναδεικνύουν την αδυναμία της οικονομίας της Ιαπωνίας. Ήταν, επίσης, πτωτικός για την εβδομάδα, φέρνοντας τη μηνιαία απώλεια του περίπου στο -1,6%.

Σαν επίπτωση εκ των γεωπολιτικών ανησυχιών, οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί κάτω από πίεση αυτή την εβδομάδα εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσει νέα μέτρα τόνωσης, το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα, για να εξορκίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund βυθίστηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,868%, την Πέμπτη, και η απόδοση των 30-ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κατρακύλησε σε χαμηλό 14-μηνών στα 3,059%.

Την Πέμπτη κυκλοφόρησε η μέτρηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στη Γερμανία και ήταν μπήκε σε ένα σταθερός στο 0,8% λίγο πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ σήμερα Παρασκευή. Ήταν  σύμφωνος με τις προβλέψεις των αγοραίων, αλλά και κάτω από το στόχο της ΕΚΤ που είναι κοντά στο 2% για τη ζώνη του ευρώ.

Τα δεδομένα και οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά ώθησαν το ευρώ πίσω προς το χαμηλό ενός έτους των 1,3152 δολαρίων της Τετάρτης. Ήταν τελευταία στα 1,3182 δολάρια, σταθερή σήμερα, και σε δρόμο για μηνιαία πτώση πάνω από 1,5%, αφού έχασε 2,2% τον Ιούλιο.

Το δολάριο υποχώρησε στα 103,72 γεν, ελαφρώς προς τα κάτω και πολύ πιο κάτω από το υψηλό επτά μηνών των 104,49 γεν  που άγγιξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η τιμή Spot στο χρυσό ήταν σταθερή σήμερα στα 1.290,23 δολάρια η ουγγιά μετά την άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με φόντο την ένταση της Ουκρανίας. Ήταν σε καλό δρόμο για την πρώτη μηνιαία αύξηση της από τον Ιούνιο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι άδειες του καλοκαιριού στερούν τη δυνατότητα συλλογής απόψεων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι πιέσεις στις αξίες υψηλού κινδύνου διατηρήθηκε στις ασιατικές αγορές

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο -3,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο, από -3,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.160 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2013 είχε καταγραφεί αρνητική καθαρή ροή 855 εκατ. ευρώ.

Συρρίκνωση ζημιών εμφάνισε ο όμιλος της Lamda Development στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Συγκεκριμένα, οι ζημιές χρήσεως σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν σε 6,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 25,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA), κινήθηκε ανοδικά παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και ανήλθε στα 18,6 εκατ. ευρώ.

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα από την έκτακτη γενική συνέλευση των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ. Παρά την ένταση που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση, τελικά η ΑΜΚ υπερψηφίστηκε με 87,49%. Το αποτέλεσμα δίνει ώθηση στην τράπεζα για να αντιμετωπίσει τα επερχόμενα stress test και τις δυσκολίες που ήδη αντιμετώπιζε.

Κέρδη προ προβλέψεων 34,4 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση ανακοίνωσε η Attica Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τράπεζα είχει καταγράφει ζημίες 22,3 εκατ. ευρώ.

Σε 1,146 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με 343 εκατ. το ευρώ αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου, τα κέρδη προ-προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, στα 828 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις διενεργούμενες προβλέψεις του α' εξαμήνου, ύψους 705 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις παρουσίασαν μείωση κατά 17% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας τη συνεχιζόμενη μείωση των νέων επισφαλειών.

Κέρδη μετά από φόρους 267,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Alpha Bank

Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014 πρόκειται να ολοκληρωθεί η εξαγορά των εργασιών λιανικής της Citi στην Ελλάδα από την Alpha Bank όπως αναφέρεται στην σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι στις 13 Ιουνίου 2014, η Alpha Bank υπέγραψε μετά της Citibank International plc και της Citibank Overseas Investment Corporation (Citi) συμφωνία για την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Diners Club στην Ελλάδα.

Τροχοπέδη για τη μακροχρόνια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank την επικρατούσα χαμηλή αντίληψη για την διαφάνεια στον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον δείκτη διεθνούς διαφάνειας η ελληνική οικονομία κατέχει την 80η θέση σε ένα σύνολο 177 χωρών. Οι αντίστοιχες θέσεις για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι 21η, 33η και 40η. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ανέκαμψαν την Πέμπτη τα εμπορεύματα, με το χρυσό και το πετρέλαιο να κλείνουν με κέρδη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αποδοτικότερες τοποθετήσεις την ώρα που τα χρηματιστήρια διορθώνουν. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού κέρδισαν κατά 7,30 δολάρια ή 0,57%, κλείνοντας στα 1.290,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,71% ή 0,67 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο στα 94,55 δολάρια ανά βαρέλι.

Κατά 4,2% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, η οποία αναθεώρησε την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη 4%. Οι αναλυτές ανέμεναν η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 3,9%, χαμηλότερα από την αρχική μέτρηση του 4%. Η βελτίωση όμως ήρθε λόγω της αύξησης των επενδύσεων σε ακίνητα και εξοπλισμό, ενώ και η αύξηση των καθαρών εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Υπέρ των επενδύσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «απαντώντας» στην έκκληση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ πρότεινε μεγαλύτερη ευελιξία στη γαλλική αγορά εργασίας. Η Γαλλία ζητεί εδώ και μήνες από τη Γερμανία, την ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, Μέχρι σήμερα όμως, αντιμετωπιζόταν μάλλον ψυχρά από τη Γερμανία.

Τον Πιέρ Μοσκοβισί θέλει στο αξίωμα του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων το Παρίσι. Ωστόσο, το Βερολίνο κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, διακρίνοντας κινδύνους για την πολιτική λιτότητας. Λίγες ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., κατά την οποία θα αποφασισθεί η στελέχωση της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, Παρίσι και Βερολίνο συγκρούονται για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με τη γερμανική κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψή του από τον Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη «διαπραγματευτικούς κύκλους» του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Περί τα 27 δισ. ευρώ θα αντλήσουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, κατά την πρώτη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η τράπεζα UniCredit θα ζητήσει 7 δισ. ευρώ και η Monte Paschi di Siena θα ζητήσει 3 δισ. ευρώ. Η Intesa Sanpaolo αρχικά εκτιμούσε ότι θα αναζητήσει 13 δισ. ευρώ, ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τελευταία στιγμή. Η Banco Popolare, θα αναζητήσει 3,8 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα μοιράσει το ποσό στις δύο δημοπρασίες. Στόχος τους θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τους όρους χρήσης του προγράμματος, η αύξηση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα