Περί τα 27 δισ. θα αντλήσουν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ οι ιταλικές τράπεζες

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 15:22
UPD:15:24
REUTERS/LASZLO BALOGH

Περί τα 27 δισ. ευρώ θα αντλήσουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, κατά την πρώτη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η τράπεζα UniCredit θα ζητήσει 7 δισ. ευρώ και η Monte Paschi di Siena θα ζητήσει 3 δισ. ευρώ. Η Intesa Sanpaolo αρχικά εκτιμούσε ότι θα αναζητήσει 13 δισ. ευρώ, ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τελευταία στιγμή. Η Banco Popolare, θα αναζητήσει 3,8 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα μοιράσει το ποσό στις δύο δημοπρασίες. Στόχος τους θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τους όρους χρήσης του προγράμματος, η αύξηση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρόγραμμα φθηνού δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, το γνωστό πλέον TLTRO, αποτελεί μέρος των μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ η ΕΚΤ, με στόχο τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού. Μάλιστα, για να γίνει η χρήση των κεφαλαίων, θα πρέπει οι τράπεζες αποδεδειγμένα να έχουν διοχετεύσει την επιπλέον ρευστότητα για το δανεισμό της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, οι τράπεζες των 18 χωρών της Ευρωζώνης θα δανεισθούν περίπου 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 160 δισ. ευρώ στην επόμενη δημοπρασία τον Δεκέμβριο. Το επιτόκιο με το οποίο μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ, διαμορφώνεται στο 0,25% (βασικό επιτόκιο συν 10 μονάδες βάσης).

Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσεις και άλλες δημοπρασίες το 2015 και το 2016.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα