Ο Αύγουστος μετά από δυο ανοδικές εβδομάδες είναι ακόμα καθοδικός μήνας για τον ΓΔ (-1,08%) και τον FSTEM (-4,52%) και μόνο ο 25άρης κατάφερε να έχει μεταβολή +0,05%. Ακόμα και αν η πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου είναι ελαφρά ή αρκετά πτωτική, όπως συνηθίζουν οι θεσμικοί τις περισσότερες εβδομάδες του Ιουλίου και του Αυγούστου, αν το διεθνές κλίμα παραμείνει ανοδικό, η αναζήτηση νεότερων υψηλών δεν αποκλείεται την εβδομάδα που αρχίζει.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι traders των παραγώγων έδωσαν προ-πορεία στον Δείκτη των blue chip έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και συνήθως οι επιλογές τους επιβεβαιώνονται. Έστω και από την εικόνα των συναλλαγών στο πρώτο μέρος, καθώς πρόσφατα στο δεύτερο μέρος εμφανίζονται αγοραστικές διαθέσεις, που προκαλούν την αναζήτηση νέων υψηλών.
Οι δυο περασμένες εβδομάδες έδωσαν στον δείκτη των blue chip κέρδη +6,94% και την περασμένη +4,26% και με αυτά μετά βίας κατάφερε να εμφανίσει +0,05% μεταβολή για τον Αύγουστο και άρα, το στατιστικό του αποτύπωμα θα σφραγίσει η τρέχουσα. Η περασμένη ωστόσο, χαρακτηρίστηκε από το μικρό πλήθος των blue chip που σημείωσαν σημαντικά κέρδη, παρά την υπολογίσιμη άνοδο του FTSE. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι καλύτερη του 25άρη εβδομαδιαία μεταβολή είχαν με αλφαβητική σειρά οι ΑΛΦΑ +6,4%, ΕΕΕ +4,5%, ΕΤΕ +9,2%, ΙΝΛΟΤ +5,1%, ΜΠΕΛΑ +13,2%, ΜΥΤΙΛ +5% και ΠΕΙΡ +5,6%. Ακόμα λιγότερες είναι οι μετοχές με υπολογίσιμη μηνιαία άνοδο, αφού ως τώρα με κέρδη τον Αύγουστο αλφαβητικά έχουμε τις ΑΛΦΑ +8,2%, ΔΕΗ +0,46%, ΕΤΕ +8,71%, ΜΠΕΛΑ +0,9%, ΟΛΠ +0,6%, ΟΠΑΠ +2,1% και ΟΤΕ +4%. Παρατηρείται μια αυστηρή επιλεκτικότητα που στατιστικά είναι διακριτή και στα τραπεζικά blue chip.
Οι αγορές ίσως αποκτήσουν μεγαλύτερη νευρικότητα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά και η επιστροφή της ανησυχίας στους επενδυτές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που πέρασε. Η οποία ωστόσο, ήταν ένας θρίαμβος για τις μετοχικές αξίες, αφού περιλάμβανε ένα ακόμα κλείσιμο του βαρύτερου μετοχικού δείκτη του κόσμου (S&P500) σε νέα ιστορικά υψηλά και κέρδη πάνω από 2% για τους δείκτες στην Φρανκφούρτη, αλλά και στη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Συνεπώς, παρά τις εκτιμήσεις των απαισιόδοξων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, το κλίμα παραμένει υπέρ της συνέχισης της ανοδικής δυναμικής. Σε αυτά τα πλαίσια είναι πιθανό να θελήσουν οι θεσμικοί στο ΧΑ να οδηγήσουν τις τιμές στη αρχή της πρόσφατης κατηφόρας, δηλαδή ως τις 390 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Η εβδομάδα που πέρασε έχει να επιδείξει μια δέσμη θετικών μεταβολών των οικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ και ένα νέο ρεκόρ βίου του S&P500, παράλληλα με την διατήρηση των προβλημάτων στην ανάπτυξη της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης. Επίσης η ετήσια συνάντηση των στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη στο Τσάκσον Χολ του Ουαϊόμιγκ ανέδειξε την απόσταση μεταξύ των στόχων και του έργου που χρειάζεται να κάνουν οι Fed από τη μια και η ΕΚΤ από την άλλη.
Στη Federal Reserve κυριαρχούν οι συζητήσεις για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτεί μια πορεία για ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η απόκλιση ήταν εμφανής όταν η πρόεδρος της Fed Janet Yellen και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi περιέγραφαν τις διαφορετικές οικονομικές προοπτικές στο Jackson Hole, του Wyoming. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 6,2% έναντι 11,5% στη ζώνη του ευρώ.
Σε διαφορετικά μονοπάτια
Με την αγορά εργασίας σε περίοδο ανάρρωσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ απασχολούνται με το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει το συμμάζεμα της έκτακτης και εξαιρετικά έντονης πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης. Αντίθετα, ο Draghi δήλωσε ότι οι ιθύνοντες της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν την πολιτική της ακόμα περισσότερο, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα στοιχήματα των επενδυτών σχετικά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη εμφάνισαν σημαντική πτώση τον Αύγουστο. Ο Alan Ruskin, επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές ξένου συναλλάγματος για το G10 της Deutsche Bank AG, στη Νέα Υόρκη δήλωσε πως η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ κλίνει προς σύσφιξη το 2015, και, αν πιστεύουμε σε ότι δείχνουν το μέλλον οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, η πολιτική στην Ευρώπη θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής μέχρι και το 2017.
Η ρήξη μεταξύ ΕΚΤ και Fed στο μονοπάτι που θα ακολουθήσουν τα βασικά τους επιτόκια, πιθανά θα δημιουργήσει περισσότερη μεταβλητότητα στην αγορά ξένου συναλλάγματος, όσο θα διευρύνεται η διαφορά των επιτοκίων. Σε αυτό πιθανά να οφείλεται η επιλογή των κερδοσκόπων της αγοράς συναλλάγματος να πραγματοποιήσουν δυνατά στοιχήματα υπέρ της ισχυροποίησης του δολαρίου την περασμένη βδομάδα με τις θέσεις long να έχει αγγίξει τα υψηλότερα ποσοστά σε βάθος μεγαλύτερο των δύο χρόνων. Την Παρασκευή δε, οι μετοχικές αξίες σε αντίθεση με όσα ίσχυαν τα περασμένα χρόνια, μετά τη συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών σταμάτησαν να ανεβαίνουν. Καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν τα σχόλια της Γιέλεν και πληροφορήθηκαν πως χειροτερεύουν οι εντάσεις στην Ουκρανία.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Καθώς το καλοκαίρι και η περίοδος των διακοπών φτάνει στο τέλος της, θεωρούμε καλό να επιστρέψουμε στην φωτογραφική απεικόνιση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Η εβδομάδα λοιπόν σε αριθμούς έχει ως ακολούθως. Ο S&P500 μετά μια πτωτική συνεδρίαση και τέσσερις ανοδικές κέρδισε +1,7% έχοντας επίδοση +7,6% από το τέλος του 2013, ενώ ο Dow ανέβηκε +2% και κερδίζει πλέον +2,6% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +2,2% με επίδοση +6,2% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +1,6% με επίδοση έτους -0,3%. Ο δε Nasdaq100 κέρδισε +1,6%, με άνοδο για το 2014 κατά +12,8%. Η τιμή του χρυσού βούλιαξε κατά 25 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -3,1% και στο τρέχον έτος κερδίζει +20,4%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν κατά έξη μονάδες βάσης στο 2,40% και στο 2014 είναι κάτω κατά 63 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ανέβηκαν ομοίως, αυτή τη βδομάδα, κατά 6bps στο 3,24% χάνοντας φέτος 81bps.
Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 27bps, στο 3,24% (κάτω 289bps από την αρχή του έτους). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας υποχώρησαν 1 μονάδα βάσης και κατέληξαν στο 2,58% (στο 2014 είναι κάτω 155bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 2bps στο 2,38%, και φέτος είναι κάτω 177bps). Των γερμανικών bund κέρδισαν 3 μονάδες βάσης στο 0,98% (το 2014 έπεσαν 95bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά έκαναν ακριβώς το ίδιο, φθάνοντας στο 1,37% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή δεν άλλαξε από τα 39bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, υποχώρησαν κατά 2bps στο 5,85% (με πτώση στο 2014 257bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ενισχύθηκαν 8 μονάδες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,41% και έχουν πέσει 61bps στο 2014.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,4% και η ετήσια επίδοσή του είναι -4,6%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +2,7% και η απόδοσή του από το τέλος του 2013 είναι -2,2%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε κατά +2,7% και κερδίζει στο 2014 +5,9%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε +2,2% ενώ φέτος έχει άνοδο +5%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +3,75% και στο 2014 αποδίδει +0,54%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν κατά πλειονότητα ανοδική κίνηση. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,5% με άνοδο πλέον 13,4% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +1,7% και στο 2014 κερδίζει +6,2%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,3% και διατηρώντας επίδοση, +2,3%, για φέτος. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +1,2%, σε νέο ιστορικό υψηλό και κερδίζει +24,8%, το 2014. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη κέρδισε +0,6% και το 2014 αποδίδει +5,9%.
Η άνοδος θα διατηρηθεί
Δεν υπάρχει αμφιβολία για αναλυτές της S&P ή της Barclays πως οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν στη σημερινή παγκόσμια οικονομία. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης το προηγούμενο έτος ήταν πολύ αδύναμη και πρόσφατα δείχνει πως έχει σταματήσει, σαν αποτέλεσμα της κρίσης της Ουκρανίας. Τα δε Abenomics ( η πολιτική χαλάρωσης που εφαρμόζει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ Abe) δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο πίστεψαν οι επενδυτές στην Ιαπωνία. Η οικονομία της Κίνας δεν παρουσιάζει αύξηση ανά γιουάν χρέους, όπως στο παρελθόν.
Η τελευταία διόρθωση στην Wall Street συνέβη κατά τη διάρκεια της πτώσης του 2012, όταν οι επενδυτές φοβήθηκαν για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ, που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή στις αρχές του 2013. Ωστόσο, οι ρευστοποιήσεις δεν έφεραν μια «επίσημη» διόρθωση, δεδομένου ότι ο S&P 500 υποχώρησε -7,7%, μικρότερη πτώση από το 10% που θεωρείται ότι είναι μια κλασική διόρθωση.
Από την αρχή του 2013, υπήρξαν 10 βουτιές. Προκλήθηκαν από παρόμοιες ανησυχίες με αυτές που πυροδότησαν τις προηγούμενες διορθώσεις. Η βουτιά στις αρχές του τρέχοντος έτους, προκλήθηκε από τους φόβους μιας κρίσης στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό κράτησε μόλις οκτώ συνεδριάσεις, με τον S&P 500 σε πτώση -5,6%, τη χειρότερη πτώση από την αρχή του 2013.
Η τελευταία βουτιά ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου, όταν ο S & P 500 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ των 1.987,98. Φαίνεται να έληξε στις 7 Αυγούστου, με τον S & P 500 κάτω μόλις -3,9% από τα πρόσφατα υψηλά του. Μετά τα νεότερα υψηλά της περασμένης εβδομάδας πολλοί περιμένουν να περάσει πάνω από τις 2000 πριν αρχίσει μια γερή διόρθωση.
ΧΑ
Η εβδομάδα που διαδέχθηκε εκείνη της εκπνοής των σειρών Αυγούστου συνέχισε την ανοδική πορεία των βασικών δεικτών για δεύτερη βδομάδα στη σειρά. Αλλά με τρόπο ασύμμετρο, αφού τα κέρδη του ΓΔ ορίστηκαν στο +3,75%, αλλά ο FTSEM κέρδισε 0,88% μόνο και ο FTSE 25 εκτινάχθηκε κατά 4,26%. Η δυναμική των πέντε συνεδριάσεων δεν ήταν όμοια και μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση, κυριάρχησαν στο ΧΑ γενικευμένες πιέσεις, και οι δείκτες έπεσαν με χαμηλό τζίρο σε σχέση με το μέσο τζίρο της προηγούμενης. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν όλες ανοδικές, αλλά στις περισσότερες ο τζίρος δεν ξεπέρασε εκείνον της Δευτέρας. Συνεπώς αυτή η εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο ήταν εκείνη με την πιο χαμηλή καλοκαιρινή δραστηριότητα.
Δεν υπήρξαν δείκτες με άνοδο στις 18/8 και την κάθοδο κατά -2,5% για τον μέσο όρο καθοδήγησαν οι απώλειες στις εταιρίες για τα Ταξίδια – Αναψυχή -4,60%, Χρημ/κών Υπηρεσιών -4,26%, Βιομηχανικών Προϊόντων -3,52%, Τραπεζών -3,02%, Κατασκευών – Υλικών -2,94%, και Τηλεπικοινωνιών -2,91%. Τότε σημειώθηκαν για τις περισσότερες μετοχές του πίνακα που συνοδεύει το εβδομαδιαίο σχόλιο τα ελάχιστα εβδομάδας. Την Τρίτη 19/8 η εικόνα άλλαξε ριζικά, με αποτέλεσμα οι κλαδικοί δείκτες να κλείσουν με κέρδη, αλλά αυτά δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις ικανά να εξαφανίσουν της απώλειες από την προηγούμενη. Ο τζίρος εκείνη τη μέρα ανέβηκε και ο ΓΔ έκλεισε στο +2,07% και σε αυτό συνέβαλλαν τα κέρδη για τις εταιρίες στις Πρώτες Ύλες +3,32%, Ταξίδια – Αναψυχή +3,3%, Τροφίμων Ποτών +2,77%, Τραπεζών +2,44% και Πετρελαίου– Αερίου +2,35%.
Μετά την Τρίτη, οι υπόλοιπες συνεδριάσεις είχαν κοινά χαρακτηριστικά και το βασικότερο ήταν πως στο δεύτερο μέρος, το αγοραστικό ενδιαφέρον ανέβαινε και τα μέγιστα μέρας σημειωνόντουσαν λίγο πριν το πέρας των ελεύθερων συναλλαγών. Με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να γίνονται με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ανόδου για τη μέρα. Ο μέσος τζίρος αυτών των συνεδριάσεων ήταν πάνω από τα 75 εκατ. ευρώ και κάτω από τα 80, αλλά έφθασε για να εμφανίσει ο ΓΔ κέρδη 0,99% την Τετάρτη με τον 25άρη στο +1,07%. Την Πέμπτη είχαμε την πιο ανοδική συνεδρία με τον ΓΔ στο +2,13% και τον 25άρη στο +2,28%, ενώ την Παρασκευή ενώ οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν άνοδο 1,1% και 1,3% αντίστοιχα ο FTSEM ενισχύθηκε μόλις 0,29% από +0,49% την Πέμπτη και +1,45% την Τετάρτη. Σε αυτές τις συνεδριάσεις χτίστηκαν τα κέρδη της εβδομάδας με τους κλαδικούς δείκτες να χωρίζονται σε ανοδικούς και καθοδικούς, σε αντίθεση με την γενίκευση της κίνησης στις πρώτες μέρες.
Τεχνική ανάλυση
Ο Αύγουστος μετά από δυο ανοδικές εβδομάδες είναι ακόμα καθοδικός μήνας για τον ΓΔ (-1,08%) και τον FSTEM (-4,52%) και μόνο ο 25άρης κατάφερε να έχει μεταβολή +0,05%. Παρατηρώντας το rebound των δεικτών από τα ελάχιστα μήνα διαπιστώνουμε ότι τη μεγαλύτερη αντίδραση εμφανίζουν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τον 25άρη στο +11,50%. Ο ΓΔ έχει ξεφύγει από τα χαμηλά του για το 2014 κατά 10,74% και ο FTSEM κατά +5,94%.
Τα blue chip λοιπόν μπορούν να διαχωριστούν σε εκείνα που επέδειξαν συμπεριφορά ανάλογη των δεικτών και είναι η ΔΕΗ με αντίδραση από το minimum τελευταίων 30 ημερών 11,9%, ΦΦΓΚΡΠ 10,4%, ΜΟΗ 12,45%, ΜΥΤΙΛ 11,94%, ΟΠΑΠ 10,2%, ΤΕΝΕΡΓ 10,78%, και ΤΙΤΚ 11,8%. Οι μετοχές που κυριολεκτικά εκτινάχθηκαν, έχουν ανάμεσά τους πολλές δεικτοβαρείς μετοχές. Ξεχώρισαν κατά αλφαβητική σειρά η ΑΛΦΑ που απέχει πια από το χαμηλό μήνα 22,22%, ΕΤΕ +24,2%, ΙΝΛΟΤ 13,50%, ΜΠΕΛΑ 15,8%, ΟΤΕ 16,8% και ΠΕΙΡ 26%.
Από τα παραπάνω προκύπτει πως την αγορά σήκωσαν στην πλάτη τους οι παραπάνω τίτλοι, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΑΛΦΑ +6,4%, ΕΤΕ +9,2%, ΙΝΛΟΤ +5,1%, ΜΠΕΛΑ +13,2% και ΠΕΙΡ +5,63%.
Καλύτερη του 25άρη εβδομαδιαία μεταβολή είχαν με αλφαβητική σειρά οι ΑΛΦΑ +6,4%, ΕΕΕ +4,5%, ΕΤΕ +9,2%, ΙΝΛΟΤ +5,1%, ΜΠΕΛΑ +13,2%, ΜΥΤΙΛ +5% και ΠΕΙΡ +5,6%. Ακόμα λιγότερες είναι οι μετοχές με υπολογίσιμη μηνιαία άνοδο, αφού ως τώρα με κέρδη τον Αύγουστο αλφαβητικά έχουμε τις ΑΛΦΑ +8,2%, ΔΕΗ +0,46%, ΕΤΕ +8,71%, ΜΠΕΛΑ +0,9%, ΟΛΠ +0,6%, ΟΠΑΠ +2,1% και ΟΤΕ +4%. Παρατηρείται μια αυστηρή επιλεκτικότητα που στατιστικά είναι διακριτή και στα τραπεζικά blue chip.
Σήμερα
Το δολάριο βάδισε υψηλότερα έναντι του ευρώ και του γεν σήμερα Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές που στο ότι τα επιτόκια θα αποκτήσουν μια διαφορετική πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, δίνοντας ώθηση στις μετοχές του χρηματιστηρίου του Τόκιο με τον Nikkei στο +0,48%.
Το κοινό νόμισμα ξέφυγε καθοδικά ως 1,3185 δολάρια από περίπου 1,3246 δολάρια αργά στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ενώ το δολάριο ήταν στα 104,20 γεν κοντά σε μια κορυφή επτά μηνών. Το ευρώ έχασε επίσης έδαφος έναντι πολλών άλλων νομισμάτων, και βρέθηκε κοντά στο χαμηλό 10 μηνών με το δολάριο Αυστραλίας αγοράζοντας 1,4163 δολάρια Αυστραλίας.
Ο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος. Τα futures στην Ευρώπη δείχνουν άνοιγμα με κέρδη από 0,5% ως 0,6% για DAX και CAC ενώ η αγορά του Λονδίνου αργεί.
Στις αγορές εμπορευμάτων η ισχυροποίηση του δολαρίου πίεσε τις τιμές spot του χρυσού στα 1.278,00 δολάρια η ουγγιά, που δεν απέχει πολύ από το χαμηλότερο σημείο της περασμένης εβδομάδας στα 1273,96.
Το μπρεντ υποχώρησε 20 σεντς στα 102,09 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού στις ΗΠΑ έχασε 13 σεντς πέφτοντας στα 93,52 δολάρια το βαρέλι.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Οι άδειες του Δεκαπενταύγουστου στερούν τη δυνατότητα συλλογής απόψεων από εγχώριους αναλυτές.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Αστάθεια και διαφοροποιήσεις
Η πτώση του PMI της Κίνας τον Αύγουστο δείχνει μια επίμονη αδυναμία που προκλήθηκε από την επιβράδυνση της ανόδου της ιδιοκτησίας ακινήτων και την πιθανότητα για πιο έντονα μέτρα χαλάρωσης.
Ο PMI για τη ζώνη του ευρώ εγείρει επίσης καθοδικούς κινδύνους, αναφορικά με την πρόβλεψη μας για την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο.
Τα δεδομένα από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο για στερεή ανάπτυξη, αν και πιθανά θα αποδειχθεί κάτω από τα επίπεδα που αναμένουν οι αγοραίοι το δεύτερο εξάμηνο. Ιδίως η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, φαίνεται να είναι και πάλι σε πορεία ανάκτησης ικανοποιητικών ρυθμών, η οποίοι θα δώσουν μια άνεση στην Fed ως προς την πολιτική σύσφιξης που θα ακολουθήσει.
Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι καθόδου για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περιορισμένοι.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες
Ηνωμένες Πολιτείες: Μια ακόμα ψεύτικη κορύφωση στην αγορά κατοικίας
Τα δεδομένα από την αγορά της στέγασης αποκαλύπτουν μια σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, που θα μειώσει τις ανησυχίες της Fed για τον κίνδυνο πτώσης στην ανάπτυξη.
Ευρώπη: BoE Η Τράπεζα της Αγγλίας στο δρόμο για πολιτικές σύσφιξης, ενώ η ΕΚΤ, θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα για να διευκολύνει την ανάπτυξη. Η επιτροπή που χαράζει πολιτική, από τα πρακτικά της συνεδρίασής της, αποκάλυψε σημάδια ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ιαπωνία: Οι εξαγωγές αποδείχθηκαν υποτονικές, παρά το αδύναμο γιεν JPY.
Αναδυόμενες Αγορές
Ασία: Μια ισχυρή μέτρηση της ανάπτυξης το β τρίμηνο, αλλά η ανάκαμψη της Κίνας εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Η αδυναμία του «flash» PMI της Κίνας υπογραμμίζει την ευπάθεια της ανάκαμψης της Κίνας. Συνεχίζουμε να περιμένουμε δύο μειώσεις των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Η χαλάρωση είναι ακόμα στη μόδα στην Τουρκία η οποία είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, αλλά πιστεύουμε ότι άλλη μια κίνηση, κατά 25 μονάδες βάσης, θα είναι η τελευταία, σε αυτό το γύρο. Μια νέα κυβέρνηση παίρνει μορφή.
Υποσαχάρια Αφρική: Η Νιγηρία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού, η Νότια Αφρική επίσης, αφού τα ποσοστά του πληθωρισμού σε ετήσια βάση τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στο 8,3% και 6,3% αντίστοιχα. Αναμένουμε περαιτέρω ανοδική πίεση στον πληθωρισμό της Νιγηρίας από συναλλαγματικούς κινδύνους.
Λατινική Αμερική: Πολιτική: Η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή. Στη Βραζιλία, μετά το θάνατο του Eduardo Campos και την άνοδο στις δημοσκοπήσεις του διαδόχου του, Μαρίνα Σίλβα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αγορές στο να τιμολογήσουν μια αλλαγή στην οικονομική διαχείριση.
Barclays: (Σημερινό σχόλιο) Η Yellen στο Jackson Hole έδωσε μια ισορροπημένη αξιολόγηση των αγορών εργασίας
Το δολάριο ΗΠΑ ενισχύεται, τα ομόλογα αποκτούν επίπεδη καμπύλη και οι αμερικανικές μετοχές εμφάνισαν μέτρια υποχώρηση μετά τα σχόλια της Janet Yellen της Federal Reserve στο Jackson Hole. Η τάση ενίσχυσης του δολαρίου συνεχίστηκε σήμερα στην Ασία, ενώ οι αγορές μετοχών είχαν μεικτή εικόνα και τα ομόλογα ήταν ως επί το πλείστον αμετάβλητα. Η ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi στο Jackson Hole ήταν ένα σημαντικό γεγονός και σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη ρητορική της ΕΚΤ.
S&P: Προοπτικές και ανασκόπηση της εβδομάδας: Επιβράδυνση της δραστηριότητας. Περισσότερες εκθέσεις που αποκαλύπτουν την μεικτή εικόνα από τις Λιανικές Πωλήσεις
Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουν μέχρι το Σεπτέμβριο για να υπάρξει μια σαφέστερη ένδειξη επί της κατεύθυνσης των spreads. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,7% και τα spreads στα δομημένα ομόλογα ήταν ως επί το πλείστον σταθερά σε μια εβδομάδα με χαμηλή δραστηριότητα στην έκδοση ομολόγων και τις συναλλαγές για αυτά. Την Παρασκευή, στο επίκεντρο ήταν τα σχόλια της Τζάνετ Γιέλεν της Fed στο συνέδριο του Jackson Hole, αλλά δεν έδωσε πολύ περισσότερες ενδείξεις για την μελλοντική της πολιτική επί των επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου έκλεισε την εβδομάδα στο 2,41%, αλλά παραμένει κάτω από το 2,5% -2,8% που ήταν το της στις περισσότερες συνεδριάσεις το πρώτο εξάμηνο.
Ακολουθώντας τα χνάρια των αποτελεσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ εμφάνισαν μεικτή εικόνα στα κέρδη και τις πωλήσεις τους την περασμένη εβδομάδα. Οι περισσότεροι είχαν μέτριες αυξήσεις στις πωλήσεις των καταστημάτων, αν και οι μετρήσεις της κυκλοφορίας των επισκεπτών παρέμειναν υποτονικές. Τα κέρδη στα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερη διακύμανση, με Sears, Target, και Staples να αναφέρουν σημαντική μείωση σε ετήσια βάση, ενώ Home Depot, TJX, και Ross Stores είχαν διψήφια αύξηση των κερδών και αύξηση των πωλήσεων. Ο ανταγωνισμός από το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει, κατά την άποψή μας, καθώς πολλά μεγάλα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Target και Wal-Mart, επενδύουν περισσότερους πόρους σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει την ανακοίνωση επί του ΑΕΠ, νέες και εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, και του δείκτη τιμών των κατοικιών S & P Case-Shiller. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και την ανεργία, και τις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Νέες ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει «πακέτο» ελαφρύνσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι τα μηνύματα από το Παρίσι, στις αρχές της άλλης εβδομάδος, κατά τη συνάντηση με την τρόικα θα είναι θετικά. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει ήδη ζητήσει και αναμένει εντός των προσεχών ημερών ειδική μελέτη από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις του επί των αλλαγών στον ΦΠΑ, αλλά κυρίως πώς θα μπορούσε να γίνει σταδιακά η μετάπτωση σε νέο καθεστώς χωρίς τη δημιουργία αναταράξεων στην αγορά και πρωτίστως χωρίς την απώλεια εσόδων.
Πρωταρχικός στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, όπως τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο κ. Δένδια υποστηρίζει ότι το σχέδιο διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους. Όπως εξηγεί η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών προκειμένου να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρομεσαίες, να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει και να εξυγιανθούν. Ξεκαθαρίζει πάντως, ότι η εν λόγω διευθέτηση δεν θα γίνει εις βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών.
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά την προετοιμασία τους για να περάσουν από τα stress tests της ΕΚΤ το φθινόπωρο. Βασική παράμετρο για τους ελληνικούς ομίλους αποτελεί το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συνολικά κεφαλαιακά οφέλη άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για επιμέρους στοιχεία του πανευρωπαϊκού ελέγχου που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν θα παραλάβουν κάποια κομμάτια από το Asset Quality Review, και στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με στελέχη της ΕΚΤ λίγο πριν από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, τα οποία θα δημοσιευτούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Στην άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Hellas Online ΗΟΛ+19,95% προχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση για την εξαγορά του 72,7% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας από τη Vodafone.
Στην ανακοίνωση του το Χρηματιστήριο τονίζει ότι, μετά την ανακοίνωση για τη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της HOL, η άρση αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ξεκίνησε στις 15.17.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ Τζάκσον Χολ του Κάνσας. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε περαιτέρω την πολιτική μας», πρόσθεσε, καλώντας ωστόσο τις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για να βοηθήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης. «Θα ήταν χρήσιμο αν η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας παράλληλα με τη νομισματική πολιτική, και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.
Στην τελική φάση υιοθέτησης από την Κομισιόν βρίσκονται τα προγράμματα που υπέβαλαν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία», η οποία εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Συμβούλιο της Ε.Ε. Συνολικά την επόμενη τριετία θα δοθούν από την Ε.Ε. 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 160 εκατ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία των νέων το Μάιο του 2014 ήταν 23,3% στην Ευρωζώνη και 22,2% στο σύνολο της Ε.Ε., ενώ σε απόλυτους αριθμούς έφτασε τα 5,187 εκατ. άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων 3,356 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη. Συνολικά 7,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών βρίσκονται σήμερα εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ).
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη ακόμη και να υπερβεί τις τρέχουσες προβλέψεις της κυβέρνησης για 1,8% φέτος, όπως αναφέρει το «Der Spiegel». «Υπάρχει πιθανότητα για οικονομικές εξελίξεις πιο ευνοϊκές από το αναμενόμενο, ιδιαίτερα στην εγχώρια πλευρά», αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου το οποίο επικαλείται το περιοδικό. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην πιθανότητα ότι η αγορά εργασίας και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών θα είναι ισχυρότερες απ' ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ εκτιμά, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο από την εφημερίδαLe Monde ότι το Παρίσι πρέπει να υψώσει τους τόνους έναντι της Γερμανίας η οποία «έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας», και θεωρεί πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να φέρεται και να άγεται». «Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη», δηλώνει ο σοσιαλιστής υπουργός. «Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική Δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής Δεξιάς», υποστηρίζει ο κ. Μοντεμπούρ.
Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργού της Γαλλίας,Μανουέλ Βαλς, «δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να εκφράζεται υπό τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης ούτε για έναν τόσο σημαντικό εταίρο της Γαλλίας, όπως η Γερμανία». Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δράσει, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αποπομπή του κ. Μοντεμπούρ.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ