Market Beat: Σε προσωρινά ουδέτερο διεθνές πεδίο, θα ξεδιπλωθεί η νευρικότητα των τιμών

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 10:18
UPD:10:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η αγορά της Αθήνας χθες επιχείρησε με σχετική επιτυχία να επαναφέρει την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα επίπεδα που την άφησε η ανοδική εβδομάδα που πέρασε. Με γενικευμένες πιέσεις βούτηξε η αγορά τη Δευτέρα και με ανάλογης εξάπλωσης αγοραστικό ενδιαφέρον ανέβηκε την Τρίτη. Αυτά δε τα σκαμπανεβάσματα έγιναν ενώ το διεθνές κλίμα ήταν θετικό με αυξητική δυναμική στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Δηλαδή τη Δευτέρα ενισχύθηκαν οι μετοχές, αλλά την Τρίτη μαζί με την άνοδο των μετοχών, ήρθε και η πτώση της αξίας των ομολόγων ΗΠΑ, που είχαν λειτουργήσει σαν ασφαλή λιμάνια κατά την διάρκεια της έξαρσης των ανησυχιών από την κατάσταση στην Ουκρανία. Επίσης υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού σαν αποτέλεσμα του ότι εκτός της τοποθέτησης σε αξίες υψηλού κινδύνου υπάρχει και απόσυρση κεφαλαίων από τα παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά προϊόντα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτά μάλλον είναι η προεξόφληση της σημερινής είδησης πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα WSJ εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της συνέχισης της στρατιωτικής εκστρατείας του εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ή να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα για να σταματήσει η αιματοχυσία. Οι προτροπές για κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία και την Ευρώπη δυναμώνουν εν μέσω της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Αμέσως μετά το σύντομο ράλι ανακούφισης που προσέφεραν τα εκλογικά αποτελέσματα, οι μετοχές του ΧΑ πιέζονται κατά κύματα και υποχωρούν με ανοδικά σκιρτήματα, που ως τώρα φαίνεται να προετοιμάζουν την επόμενη κατρακύλα. Το γιατί αυτό συμβαίνει το καλοκαίρι του 2014 πιθανά να κρύβεται στις συχνές πυκνές αναφορές των ξένων Οίκων αναφορικά με την πιθανότητα της εισόδου της χώρας σε φάση πολιτικής αστάθειας. Χθες λοιπόν διαπιστώσαμε απλωμένο ενδιαφέρον σε πολλούς τίτλους στην αγορά δανεισμού μετοχών με στόχο την πώλησή τους ανοικτά στην υποκείμενη αγορά μόνο που το πλήθος των συμβολαίων σε ελάχιστες ήταν σημαντικό. Για κάθε συμβόλαιο στην αγορά δανεισμού στο stock repo και στο reverse stock repo αντιστοιχούν 100 μετοχές. Στα παράγωγα οι traders επέλεξαν να εμφανίζει προπορεία ο δείκτης έναντι του ΣΜΕ έστω και μικρότερη της μονάδας. Αλλά σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα στην αγορά δανεισμού, την άρνηση για διακίνηση puts τρέχουσας σειράς χθες που τα συμβόλαια λόγω ανόδου έγραφαν απώλειες συμπεραίνουμε ότι στο τέλος κυριάρχησε η απαισιοδοξία. Σήμερα λοιπόν πολλά θα εξαρτηθούν από την αδράνεια  της ανόδου δηλαδή από τη δυνατότητα να διατηρήσουν την ανοδική ορμή από χθες οι μετοχές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

Μελετώντας τις σημερινές αναλύσεις διαπιστώσαμε ότι οι αναλυτές της επενδυτικής στρατηγικής θεωρούν ότι η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται σε δύο επίπεδα όσον αφορά τις πηγές κινδύνου, ένα χαμηλότερο επικεντρώνεται στη σύγκρουση επί του εδάφους και ένας υψηλότερο σχετίζεται με τη δυναμική στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Οι αγορές τώρα παρακολουθούν αποκλειστικά την εξέλιξη στο ανώτερο επίπεδο του κινδύνου, καθώς έχουν μάλλον αποδεχτεί μια κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στο έδαφος μεταξύ των δύο χωρών (Ουκρανία και Ρωσία).

ΗΠΑ

Λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά ακινήτων, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη και τον S&P 500 να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά του.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 16.919,59 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,43% στις 4.527,51 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,50% στις 1.981,60 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Home Depot ενισχύθηκε κατά 5,5%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη ανα μετοχή 1,52 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 1,44 δολαρίων.

Επίσης, η Aeropostale κέρδισε 19,44%, καθώς αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μεγεθών το β' 3μηνο χρήσης. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι ζημίες θα κυμανθούν στα 36-38 εκατ. δολάρια, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση τοποθετούσε τις ζημίες στα 49-54 εκατ. δολάρια.

Η Apple ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 100,53 δολάρια, ξεπερνώντας την προηγούμενη τιμή διάσπασης της 19ης Σεπτεμβρίου 2012.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε μικρή άνοδο 0,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης χθες, Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014.

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 0,4%, ωστόσο το κόστος ενέργειας υποχώρησε κατά 0,3%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων δηλαδή των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,1%. Οι τιμές καταναλωτή τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σημειώσει άνοδο 2%.

Παράλληλα, κατά 15,7% αυξήθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,09 εκατ. έναντι 973 χιλ. τον Ιούνιο.

Ευρώπη

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τα κέρδη των Moeller-Maersk και Imperial Tobacco. Θετικά αναμένονται και οι δηλώσεις με τις προθέσεις των τραπεζιτών, οι οποίες θα διατυπωθούν την Πέμπτη στο ετήσιο συνέδριο του κλάδου στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 6.779 μονάδες και ο γερμανικός  DAX ενισχύθηκε 0,96% στις 9.334 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,55% στις 4.254 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 335,49 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες μόνο εκείνες της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας έκλεισαν με απώλειες σήμερα.

Στο ταμπλό, με κέρδη 4,9% έκλεισε η A.P. Moeller-Maersk, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη 13,33 δισ. κορονών το πρώτο εξάμηνο του έτους, ήτοι αύξηση 42% σε σχέση την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο +2,2% βρέθηκε η Imperial Tobacco καθώς η εταιρεία καπνικών προϊόντων ανακοίνωσε μείωση μόλις 1% στις πωλήσεις της το 9μηνο χρήσης που έληξε τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να υπάρξει μείωση 2%.

Ανοδικά κατά 3,2% έκλεισε η Sixt, καθώς ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 50,9 εκατ. ευρώ, από 43,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Την Πέμπτη οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, Τζάνετ Γέλεν και Μάριο Ντράγκι, θα μιλήσουν σε εκδήλωση στο Τζάκσον Χολ του Γουιόμινγκ των ΗΠΑ, με τις αγορές να αναμένουν τα μηνύματα που θα δώσουν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τις προθέσεις τους σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η μείωση του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 1,9% τον Ιούνιο. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,3%.

Επίσης, μείωση καταγράφηκε τον Ιούνιο στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, καθώς συρρικνώθηκε στα 13,1 δισ. ευρώ από τα 19,8 δισ. ευρώ τον Μάιο. Για το δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2014, το πλεόνασμα αντιστοιχούσε στο 2,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, πολύ πάνω από το 2,1% του ΑΕΠ από το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2013.

ΧΑ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της χθεσινής πτώσης καθώς επανακατέλαβε τις 1.100 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,07% στις 1.108,98 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.109,09 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.085,85. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 72,97 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 15,20 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ενώ το πρώτο μισάωρο οι συναλλαγές προμήνυαν ότι το Χ.Α. θα είχε μια ισχυρή αντίδραση, ένα αρνητικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg θόλωσε τα νερά, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η Πειραιώς, όπως και η ΔΕΗ,  οι οποίες άσκησαν σημαντικές πιέσεις στους δείκτες, ωστόσο η Εθνική εμφανίστηκε ως ο στυλοβάτης της αγοράς, συντηρώντας το θετικό πρόσημο. Το τελευταίο δίωρο όμως, ο τραπεζικός κλάδος έδειξε να απορροφά το ενδιαφέρον των αγοραστών, η Πειραιώς και η ΔΕΗ άλλαξαν συμπεριφορά, ωθώντας την αγορά σε ένα μίνι ράλι.

Ο δείκτης FTSE25 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας, και στο +2,29% στις 358,14 μονάδες, χωρίς να δει το αρνητικό πρόσημο καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 82,17 εκατ. ευρώ και στο 93,2% του συνολικού. Μόλις δύο μετοχές του υποχώρησαν κι αυτές οριακά (Πειραιώς και Τιτάν). Ανοδικά οι υπόλοιπες 23 με την ΕΤΕ στο +5,60%, τον Ελλάκτωρα στο +5% και τον ΟΠΑΠ στο +3,45% ξεχωρίζοντας στον δείκτη. Η Πειραιώς κατέγραψε και πάλι τον μεγαλύτερο τζίρο απορροφώντας μετοχές αξίας 20 εκατ. ευρώ, ήτοι το 22,70% του συνόλου. Ακολούθησε η Alpha Bank  με 12,7 εκατ. και η ΕΤΕ με 11,2 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης στο +2,44% και στις 148,34 μονάδες, ελάχιστα πιο κάτω από το ανώτατο της ημέρας. Οι συναλλαγές του ανήλθαν σε 59 εκατ. τεμάχια (το 86%) αξίας 49,54 εκατ. ευρώ (56,1%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,1% στις 1026,93 μονάδες και με τζίρο που αυτή την φορά ξεπέρασε τα 2 εκατ., συγκεκριμένα στα 2,15 εκατ. ευρώ. Τέσσερις μετοχές του στο μείον (Ιατρικό -7,37%, ΕΥΑΠΣ -1,91%, Φουρλής -1,40% και Autohellas -0,37%), τρεις χωρίς αλλαγή (ΟΛΘ, Ικτίνος και Ελληνικά Καλώδια) με τις υπόλοιπες 13 στο συν (Σωληνουργεία Κορίνθου +6,11%), Frigoglass (+3,68%),  Σιδενόρ (+3,2%), Σαράντης (2,63%).

Από το υπόλοιπο ταμπλό διακρίθηκαν (με συναλλαγές άνω των 5.000 ευρώ) οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή με άνοδο 6,21%, Άνεμος στο +6,67% και 110.000 τεμάχια και Τραστορ +5%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+29,62%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 69 κινήθηκαν ανοδικά, 38 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η εικόνα από το διεθνές επενδυτικό σκηνικό οδηγεί στο συμπέρασμα πως το κλίμα στο εξωτερικό θα είναι ουδέτερο προς θετικό και συνεπώς, η τάση στην αγορά θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των ισχυρών θεσμικών που εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα.

Χαρακτηριστικά χθες υπήρξαν κλάδοι που «έσβησαν» τη ζημιά της Δευτέρας, όπως της Ακίνητης Περιουσίας +1,42% από -1,56%, Μέσων Ενημέρωσης +29,62% από -29,54%, Προσωπικά - Οικιακά Είδη +1,53% από -1,45%.

Αλλά και κλάδοι που εμφάνισαν καλύτερη θετική μεταβολή από την προχθεσινή πτώση τους όπως των Ασφαλειών +4,84% από -3,88%, Πρώτες Ύλες +3,32% από -2,01%, Πετρελαίου– Αερίου +2,35% από -1,37%, Τεχνολογίας +1,76% από -1,19%, και Τροφίμων Ποτών +2,77% από -0,14%.

Οι υπόλοιποι κλάδοι δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν υπολογίσιμα τις απώλειες της Δευτέρας αλλά μόνο μέρος τους. Αυτοί είναι Βιομηχανικά Προϊόντα +2,27% από -3,52%, Κατασκευές – Υλικά +1,25% από -2,94%, Κοινής Ωφέλειας +1,11% από -2,36%, Ταξίδια – Αναψυχή +3,3% από -4,60%,  Τηλεπικοινωνιών +2,00% από -2,91%, Τραπεζών +2,44% από -3,02%, Χημικά +1,17% από -3,06% και Χρημ/κών Υπηρεσιών +1,18% από -4,26%. Ο κλάδος της Υγείας -2,96% από -1,47% είχε δυο πτωτικά κλεισίματα.

Από τις δυο συνεδριάσεις της εβδομάδας έχουν προκύψει με βάση την τελική μεταβολή των βασικών δεικτών κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Ο ΓΔ έχει από το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της περασμένης βδομάδας μεταβολή -0,5% και ο 25άρης -0,4%. Τα blue chip λοιπόν στο ταμπλό, χωρίστηκαν στα «ωφελημένα» και τα «ζημιωμένα». Με αρκετά επίσης στην κατηγορία των μεταβολών μεταξύ της πτώσης των δεικτών και του -1,95%.

Οι μετοχές που δεν εμφάνισαν ζημιές από τις 14/8 ήταν αλφαβητικά

ΒΙΟ +0,25%, ΕΕΕ +2,65%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,20%, ΕΤΕ +2,1%, ΕΥΔΑΠ +1,7%, ΕΥΠΡΟ 0,00%,ΜΟΗ +3,5%, ΜΠΕΛΑ +1,1%, ΜΥΤΙΛ +1,34%.

Οι μετοχές με πτώση στο διήμερο πάνω από -2% είναι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,22%, ΔΕΗ -2,1%, ΕΥΡΩΒ -2,5%, ΕΧΑΕ -2,8%, ΜΙΓ -3,75% ΠΕΙΡ -2,8%, ΤΕΝΕΡΓ -2,25% και ΤΙΤΚ -2,9%.

Η νευρικότητα μπορεί κάποιους θεσμικούς να τους έχει κουράσει αλλά είναι βέβαιο πως υπάρχουν άλλοι που τη λατρεύουν.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σταθερές σήμερα Τετάρτη μετά από ισχυρά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ που κινησαν ανοδικά τις αγορές μετοχών της Wall Street, βοηθώντας να περάσουν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα και διατηρώντας το δολάριο σε συνθήκες χαμηλής προσφοράς έναντι του ευρώ και του γιεν.

Οι μετοχές παγκόσμια έχουν προσελκύσει κεφάλαια στις πρόσφατες συνεδριάσεις γιατί οι επενδυτές ανέπτυξαν προσδοκίες για εφαρμογή πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της US Federal Reserve.

Ο Nikkei του Τόκιο ταλαντώνεται στο + ή - 0,1%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν επίπεδος.

Οι αγορές της Wall Street έλαβαν στήριξη από ισχυρά στοιχεία γύρω από την στέγαση, την Τρίτη, τα οποία ανέβασαν τις αποδόσεις των ομολόγων και οδήγησε το δολάριο σε υψηλό εννέα μηνών έναντι του ευρώ.

Η άνοδος των τιμών στα ριψοκίνδυνα assets στηρίζεται επίσης στην υποχώρηση των γεωπολιτικών εντάσεων που αφορούν στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα κινήσεις ανάληψης ρίσκου μόνο που την περασμένη βδομάδα σχετιζόντουσαν κύρια με τις μετοχές, αλλά τώρα είναι ακόμα πιο διαδεδομένες με αποτέλεσμα τα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα να πωλούνται.

Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση και είναι σήμερα στα 1,3315 δολάρια, σε σημείο που είναι κοντά στο χαμηλό εννέα μηνών των 1,3313 δολαρίων που χτύπησε στη διάρκεια της νύχτας. Το δολάριο έναντι του γεν διαπραγματεύθηκε κοντά στο υψηλό δύο εβδομάδων στα 103,005.

Αρκετοί αναλυτές της επενδυτικής στρατηγικής θεωρούν ότι η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται σε δύο επίπεδα όσον αφορά τις πηγές κινδύνου, ένα χαμηλότερο επικεντρώνεται στη σύγκρουση επί του εδάφους και ένας υψηλότερο σχετίζεται με τη δυναμική στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Οι αγορές τώρα παρακολουθούν αποκλειστικά την εξέλιξη στο ανώτερο επίπεδο του κινδύνου, καθώς έχουν μάλλον αποδεχτεί μια κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στο έδαφος μεταξύ των δύο χωρών (Ουκρανία και Ρωσία).

Σήμερα οι επενδυτές θα αναζητήσουν τα πρακτικά από την συνάντηση επί της πολιτικής της Federal Reserve, που έγινε στις 29 έως 30 Ιουλίου καθώς την Παρασκευή αναμένεται και την ομιλία της προέδρου της Fed Janet Yellen σε μια συγκέντρωση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, του Wyoming.

Οι αναλυτές θα ενδιαφερθούν για τυχόν ενδείξεις σχετικά με το πότε σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια των ΗΠΑ αφού τη διάθεση των επενδυτών επηρεάζουν οι εικασίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του κύκλου σύσφιξης.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ήταν κολλημένος σταθερά κάτω από $ 1300 η ουγγιά και φαινόταν να είναι πιθανό να επεκτείνει τις απώλειες καθώς τα ισχυρά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ προκάλεσαν εξασθένιση στην έφεση για επενδύσεις σε αξίες του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο. Η τιμή Spot  του χρυσού σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.295,95 δολάρια η ουγγιά μετά την πτώση κατά -0,15% την προηγούμενη ημέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι καλοκαιρινές διακοπές μας στερούν προσωρινά την ευχαρίστηση της παρουσίασης σχολίων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ισχυρότερο το δολάριο πριν από τα πρακτικά από τη συνοδό της FOMC

Το USD δολάριο ενισχύεται έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων και πιο πολύ έναντι των ασιατικών νομισμάτων πριν από τη σημερινή δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής της Fed τον Ιούλιο για της αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής και επί των βασικών επιτοκίων. Αυτό ακολούθησε την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα των αποδόσεων βραχυπρόθεσμων ομολόγων και προκλήθηκε από μια ισχυρή έκθεση επί της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ, η οποία βοήθησε να αποτινάξει το επενδυτικό κοινό τα αρνητικά συναισθήματα που γεννήθηκαν  πρόσφατα. Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διευρύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, σε μια απροσδόκητη ανάκαμψη των εισαγωγών, θέτοντας σε περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στην ισοτιμία USDJPY. Ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται κινούμενες πλάγια σήμερα, παρά την ισχυρή απόδοση του S&P500 στη διάρκεια της νύχτας.

Από τα πρακτικά της FOMC Ιουλίου σχετικά με το επίπεδο της χαλάρωσης και της εξόδου από την φθηνή ρευστότητα, αναμένουμε "αρκετά" ή "κάποια" μέλη να πιστεύουν πως η χαλάρωση είναι καλό να μειώνεται γρηγορότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, και ότι τα μέλη αυτά είναι πιθανό να επιθυμούν μια πιο γρήγορη μετάβαση σε αυξήσεις επιτοκίων. Περιμένουμε η επιτροπή να κάνει τις παραμέτρους της στρατηγικής εξόδου σαφείς από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Για θέματα τα οποία αφορούν την ελληνική οικονομία, όπως η ανεργία αλλά και το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας, συζήτησαν στην επίσημη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδιας, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησης, αυτή διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και μεταξύ των δύο υπουργών «υπήρξε μια ευρύτατη συζήτηση μίας ώρας για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις».
  • Στο επίπεδο των 2,422 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως αναφέρει η ΤτΕ, το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού  - ύψους 2,422 δισ. ευρώ - παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
  • Η αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας.
  • Σε νέα γραμμή παραγωγής, επέκταση των υποδομών της και δημιουργία αποθηκών προχωρά η χαρτοβιομηχανία Γλάρος, που έλαβε πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης για επένδυση ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, με επιδότηση που ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η χαρτοβιομηχανία της οικογένειας Σκλαβενίτη, που ελέγχει την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με βάση την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, επενδύει στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση της επιχείρησης, με απόκτηση νέας γραμμής παραγωγής, επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Σήμερα  στην ευρωπαϊκή έκδοση της WSJ αναφέρεται η είδηση πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες που πέρασαν χωρίς να συναντιούνται αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες. Καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ της συνέχισης της στρατιωτικής εκστρατείας του εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ή να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα για να σταματήσει η αιματοχυσία. Οι προτροπές για κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία και την Ευρώπη δυναμώνουν εν μέσω της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
  • Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών βρέθηκε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες κάμπτονται σταδιακά. Απώλειες σημείωσε και ο χρυσός, με τους επενδυτές να δείχνουν την προτίμηση τους σε περισσότερο αποδοτικές τοποθετήσεις. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 2,60 δολάρια ή 0,2%, κλείνοντας στα 1.296,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού έχασαν 2% ή 1,93 δολάρια, καταγράφοντας πτώση στα 94,48 δολάρια ανά βαρέλι.
  • Τουλάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί το κόστος από το ρωσικό εμπάργκο σε γεωργικά προϊόντα για την Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο υπολογισμός βασίστηκε στην αξία των ολλανδικών εξαγωγών (φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά) προς τη Ρωσία το 2013, η οποία είχε αγγίξει το επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα για την ολλανδική οικονομία να διαμορφώνονται στα 300 εκατ. ευρώ.
  • Ένα κορίτσι δύο ετών και μια γυναίκα είναι τα πρώτα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών που σημειώθηκαν την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ έπειτα και από την κατάρρευση της 24ωρης εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί την Δευτέρα  μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται παλαιστινιακές πηγές, το Ισραήλ εξαπέλυσε 35 βομβαρδισμούς εκ των οποίων ο ένας έπληξε ένα σπίτι σκοτώνοντας την γυναίκα με το παιδί.
  • Κάτοικοι της ανατολικής ουκρανικής πόλης του Ντονέτσκ εγκαταλείπουν περιοχή κοντά στο αρχηγείο των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών, μετά από εκτεταμένο βομβαρδισμό της από τις ουκρανικές δυνάμεις. Αυτοκίνητα τα οποία μεταφέρουν ενόπλους φιλορώσους αντάρτες περιφέρονται στους δρόμους της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο δημοσιογράφους του οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα