Γάζα: Διαπραγματεύσεις τέλος

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 00:51
UPD:10:08
REUTERS/AMIR COHEN

Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

A- A A+

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίσθηκαν χωρίς αποτέλεσμα  δήλωσε από το Κάιρο ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών τα ξημερώματα της Τετάρτης. Λίγη ώρα πριν δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν το Ισραήλ και έφτασαν έως και το Τελ Αβίβ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων ο Αζάμ αλ Αχμέντ ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί αποχωρεί από το Κάιρο.

Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Ισραήλ.

«Η εκεχειρία είναι νεκρή και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο», δήλωσε ο Αζάμ αλ-Αχμέντ.

Ο Αζάμ αλ-Αχμέντ που είναι στενός σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «το Ισραήλ ματαίωσε τις επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη (...) υπήρχε μια ισραηλινή απόφαση να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες του Καΐρου».

«Η αποτυχία των συνομιλιών στο Κάιρο ήταν απόφαση του Ισραήλ» είπε.

Το Ισραήλ είχε αποσύρει τους διαπραγματεύτες του από νωρίς την Τρίτη έπειτα και από την εκτόξευση ρουκετών από την Γάζα και αμέσως ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς που κόστισαν τη ζωή σε ένα κοριτσάκι δύο ετών και μια ακόμη γυναίκα πιθανότατα τη μητέρα του.

EURONEWS

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα έκανε αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κάιρο.

Αργά το βράδυ της Τρίτης η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, ενώ πληροφορίες θέλουν να έφτασαν έως και το Τελ Αβίβ.

Ειδικότερα οι σειρήνες που προειδοποιούν για την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ήχησαν στην Ιερουσαλήμ με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι μια ρουκέτα αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα εκτός του αστικού ιστού της πόλης χωρίς να αναφερθούν τυχόν θύματα ή ζημιές.

EURONEWS

Η ρουκέτα ήταν η τελευταία από μια σειρά ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι παλαιστίνιοι επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με την εκτόξευση περισσότερων από 30 ρουκετών μία εκ των οποίων κατέστρεψε ένα αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Η οργάνωση της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις με ρουκέτες, μεταξύ των οποίων και αυτή που εκτοξεύτηκε εναντίον της Ιερουσαλήμ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη αναζωπύρωση της βίας στη Γάζα και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλέ" όσο δεν είναι ασφαλείς οι Παλαιστίνιοι.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές έως ότου ο παλαιστινιακός λαός ζήσει με ασφάλεια, και είναι το Ισραήλ που έχει ξεκινήσει (την αναζωπύρωση της βίας)» δήλωσε ο Αζάτ αλ Ρίσκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή