Γνώμη: Προβλήματα χωρίς λύσεις

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ρυθμίσεις σχεδιάζονται, υλοποιούνται, επανασχεδιάζονται και πάλι αποτυγχάνουν να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Οι πρόσφατες τραγελαφικές καταστάσεις, αφενός με τις εφόδους σε σπίτια και επιχειρήσεις, αφετέρου με το εξάμβλωμα του ΕΝΦΙΑ, αποδεικνύουν -αν μη τι άλλο- ότι οι ρυθμίσεις του «ποδαριού» όχι μόνο δημιουργούν «ρήγματα» εντός και εκτός κυβέρνησης, αλλά έχουν και πολιτικό κόστος σε μια περίοδο που ο κυβερνητικός συνασπισμός βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο «στροφή στην κοινωνία».

Ταυτόχρονα καταδεικνύουν τη σε κάθε περίπτωση δικαιολογημένη «ευαισθησία» που έχει αποκτήσει η κοινή γνώμη σε θέματα φορολογικής πολιτικής, αφού τα όρια αντοχής όλων έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Το πιο τραγικό όμως είναι ότι αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα και δυστυχώς ότι απουσιάζει ακόμη και η γνώση του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Λόγος για τον οποίο, άλλωστε, τα αντανακλαστικά είναι αυξημένα, καθώς η φορολογική λαίλαπα των τελευταίων ετών δεν επιτρέπει εφησυχασμό σε κανένα φορολογούμενο, αφού όλοι είναι ένα βήμα πριν κηρύξουν «στάση πληρωμών», ενώ εκατομμύρια είναι αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ακόμη όμως και σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει μια λύση, αδυνατεί να βρει τρόπο να ελαφρύνει και να ανακουφίσει τους οφειλέτες προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που κάθε άλλο παρά «συστηματικοί κακοπληρωτές» είναι, αφού στην πλειονότητά τους αποτελούν απλούς καθημερινούς πολίτες που η ζωή τους έχει ανατραπεί.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τις αρχές του 2013 οι οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση ξεπερνάνε πλέον τα 15 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια, αφού μόλις τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 172.000.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα Ταμεία, όπου το σύνολο των οφειλών, παλιών και νέων, αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ και βαραίνει 211.451 ασφαλισμένους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.  Ομως και στο θέμα αυτό, καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ρυθμίσεις σχεδιάζονται, υλοποιούνται, επανασχεδιάζονται και πάλι αποτυγχάνουν να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Γιατί; Πολύ απλά γιατί όσοι σχεδιάζουν και εφαρμόζουν ή δεν έχουν γνώση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών ή έχουν λάθος πληροφόρηση.

Αν δεν υπάρξει ρεαλισμός, θάρρος, ρηξικέλευθες αποφάσεις, που θα στηρίξουν την αγορά και τους πολίτες, στην προσπάθειά τους να μη «βουλιάξουν» -πάνω απ’ όλα δηλαδή η απαιτούμενη πολιτική βούληση- και αναλωθούμε σε ευχολόγια, ευσεβείς πόθους, ανεφάρμοστες ιδέες τροϊκανών αξιωματούχων, τα «καυτά» προβλήματα της κοινωνίας θα μείνουν άλυτα. Και είναι βέβαιο ότι οι πολίτες  γνωρίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους, αλλά και όσους την αγνοούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα