Να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός ο ΕΝΦΙΑ ζητεί ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης τονίζοντας ότι καμία φορολογική πολιτική δεν πετυχαίνει αν δεν βασίζεται «σε μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση».
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17, ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων».
Μάλιστα ζητεί «ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός, πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του. Θέλουμε δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να φορολογεί δίκαια και αναλογικά την περιουσία του πολίτη».
Ο κ. Αλεξιάδης σημειώνει ότι «καμιά φορολογική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αν δεν βασίζεται σε μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση. Έχω μπροστά μου τον πίνακα με τα 34 ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς ούτε ένα από αυτά τα ΦΕΚ ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με φορείς της κοινωνίας, της αγοράς, το Οικονομικό επιμελητήριο, τους εφοριακούς κλπ. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί με ρυθμούς πολυβόλου σε μια χώρα που θέλουμε φορολογική σταθερότητα λόγω επενδύσεων».
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ ήρθε ως κείμενο στα αγγλικά μεταφρασμένο στα ελληνικά και προσθέτει: «Στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια αόρατη εξουσία, ένα παράκεντρο εξουσίας, γιατί κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να έχει συμβούλους, επιτελεία κλπ. Δεν πρέπει όμως αυτά τα επιτελεία να νομοθετούν και να κυβερνούν. Γιατί αυτό ακριβώς έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και άλλους νόμους. Αυτοί οι νόμοι έρχονται από διάφορα νομικά γραφεία, εισάγονται για ψήφιση χωρίς κανένα διάλογο και έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπετε. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα νόμου που ήρθε στα αγγλικά και μεταφράστηκε και μάλιστα με κακή μετάφραση είναι ο νόμος 4174 του 2013 - ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών - με τον οποίο φαίνεται ότι φέρνουμε κείμενα από το εξωτερικό και μετά κοιτάμε πώς να μπαλώσουμε τα προβλήματα».
Πηγή: ΑΜΠΕ