Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2004 10:42

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές για πέμπτη ημέρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, όπως της Nokia Oyj, της STMicroelectronics NV και της ASML Holding NV, μετά την αναθεώρηση της πρόβλεψης από την Merrill Lynch & Co., για τη διεθνή ζήτηση κινητών, αλλά και την έκθεση της JP Morgan Chase & Co., η οποία εισηγείται θετικά για τον κλάδο.

Ο Dow Jones Stoxx 50 Index κέρδιζε 0,4%, φθάνοντας στις 2.725,50 μονάδες, στις 8:07 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη συνεχόμενη άνοδο του σε χρονικό διάστημα επτά ημερών, μετά την αντίστοιχη που είχε σημειώσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Ο Stoxx 600 αναρριχήθηκε κατά 0,3% και ο Euro Stoxx 50, σημείωνε κέρδη 0,5%.

Οι μετοχές της Nokia, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, κέρδιζαν 1,1%, φθάνοντας στα 11,77 ευρώ η μία. Οι μετοχές της ST, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip της Ευρώπης, σημείωναν άνοδο 1%, φθάνοντας στα 18,48 ευρώ η μία, ενώ της ASML, της υπ αριθμόν ένα εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών της περιφέρειας, κέρδιζαν 0,9%, φθάνοντας στα 14,29 ευρώ η μία.

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, το 2004 προβλέπεται αύξηση των παραγγελιών για κινητά τηλέφωνα, σε ποσοστό 5,2%, φθάνοντας στα 602 εκατ. κινητά, ενώ ανέφερε ότι τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς θα αυξήσουν περισσότερο τη ζήτηση. Επίσης ο χρηματο-οικονομικός οργανισμός, αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψη για τις πωλήσεις το 2005, λέγοντας ότι αυτές θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 7%, φθάνοντας στα 658 εκατ. κινητά τηλέφωνα, από 615 εκατ.

Η J.P. Morgan αναθεώρησε προς τα πάνω τον κλάδο της τεχνολογίας στην Ευρώπη και στο «overweight».

Οι μετοχές της Air France κέρδιζαν 1,3%, φθάνοντας στα 13,58 ευρώ ή μία, παρά την ανακοίνωση του επικεφαλής της, Jean-Cyril Spinetta, που ανέφερε ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα επηρεάσουν αρνητικά τα κέρδη της εταιρείας, φέτος.

Οι μετοχές της Vivendi Universal SA, ιδιοκτήτριας της μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 0,4%, φθάνοντας στα 21,94 ευρώ η μία. Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, για την αλλαγή της φορολογίας, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει 3,5 δισ. ευρώ (4,3 δισ. δολ.), σύμφωνα με δημοσίευμα στην Wall Street Journal.

Οι μετοχές της Heidelberger Druckmaschinen AG, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εκτυπωτικών μηχανών στον κόσμο, σημείωναν αύξηση 0,2%, φθάνοντας στα 25,85 ευρώ η μία. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα εμφανίσει στο σύνολο της χρήσης τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, καθώς η βιομηχανία ανακάμπτει από την ύφεση τριετίας. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες 690 εκατ. ευρώ, κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα