Ελλειψη κινήτρων στις αγορές

Συνεχίσθηκε η πτωτική τάση στα χρηματιστήρια
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:28

ΣΥΝΕΧΙΣΘΗΚΑΝ οι ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών στα διεθνή χρηματιστήρια, εν όψει της τριήμερης αργίας στις ΗΠΑ, οδηγώντας τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο. Αύριο, ημέρα που κηδεύεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές θα παραμείνουν κλειστές.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν σε κλίμα υποτονικών συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές απορρόφησαν κέρδη μετά το τριήμερο ράλι που οδήγησε τη μεγαλύτερη αγορά στα υψηλότερα επίπεδα του μήνα.

Στην αιχμή της πτώσης ήταν η μετοχή της Coca Cola, η οποία σημείωσε πτώση πάνω από 2%, αναχαιτίζοντας οποιαδήποτε ανοδική τάση στο δείκτη των αμερικανικών blue chips Dow, μετά την ανακοίνωση ότι έχασε τον μόλις ενός μηνός πρόεδρό της, Στίβεν Χάγερ.

Στο δείκτη μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq η OmniVision Technologies είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, στον απόηχο δηλώσεων για καθυστέρηση της ανακοίνωσης στοιχείων για την κερδοφορία τετάρτου τριμήνου.

Το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, λόγω απουσίας ειδήσεων από το οικονομικό και εταιρικό μέτωπο. Οι αγορές αναμένουν τα σημερινά στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή, προκειμένου να αντλήσουν νέες ενδείξεις για τον πληθωρισμό και να εντοπίσουν το μέγεθος της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 64,08 μονάδες, ποσοστό 0,61%, φθάνοντας στις 10.368,44 μονάδες. Με απώλειες 32,92 μονάδων, ποσοστό 1,63%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.990,61 μονάδες.

Μέτριες απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μεν, αλλά οι ανησυχίες για τα γεωπολιτικά ρίσκα και την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν, ενώ η πτώση στη Wall Street και οι αναιμικές εταιρικές ειδήσεις δεν έδωσαν κατεύθυνση στους επενδυτές. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, καθώς το πενταήμερο ράλι δείχνει σημάδια εξασθένησης.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών ομίλων βρέθηκαν στην κορυφή των χαμένων, με τη μετοχή της BP να υποχωρεί κατά 2,3%, λόγω της υποχώρησης των τιμών ενέργειας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα στις 1.003,45 μονάδες, για έκτη συνεχή συνεδρίαση ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,46% στις 2.787,39 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στις 11.449,74 μονάδες με πτώση 0,63%.

NANΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα