Γ' ΚΠΣ: Αναθεώρηση με έμφαση στην επιχειρηματικότητα

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 21:35

Με την ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ξεκίνησε τις εργασίες της η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, της οποίας προήδρευσε ο υφυπουργός Χρ.Φώλιας. Διαπιστώθηκε ότι η έως σήμερα πρόοδος του ΚΠΣ είναι σαφώς χαμηλότερη των προσδοκιών, αλλά και των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, τόσο σε επίπεδο δεσμεύσεων -άρα προγραμματισμού- όσο και σε επίπεδο πραγματικών δαπανών, οι οποίες ανέρχονται σε λιγότερο από 25% της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Και αυτό, ενώ στο 25% περιλαμβάνονται τα έργα «γέφυρες» και άλλες υποχρεώσεις του Β' ΚΠΣ. Στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συνολική δημόσια δαπάνη 35-37% του ΚΠΣ στο τέλος του έτους.

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιδιωχθεί η απλούστευση διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχων, έτσι ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι απώλειας πόρων λόγω του κανόνα «ν+2», αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα.

Με αυτές τις νέες βάσεις ξεκινά άμεσα η αναθεώρηση των επί μέρους προγραμμάτων, ώστε να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το φθινόπωρο.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε, τέλος, για τις εργασίες προετοιμασίας της τέταρτης πλέον προγραμματικής περιόδου, 2007-2013 (Δ' ΚΠΣ). Μέσα στα δύο επόμενα έτη θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία με την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την περίοδο αυτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα