Market Beat: Η αλλαγή στο διεθνές κλίμα μπορεί να φέρει το rebound

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 09:30
UPD:10:06
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Μετά από την κάθοδο της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου κατά -4,71%, η δεύτερη έφερε το -9,51% στον 25άρη και οδήγησε τους βασικούς δείκτες σε νέα χαμηλά για το τρέχον έτος και πλέον ο δείκτης των θεσμικών απέχει 40 μονάδες από μια στήριξη κοντά στις 295 ως 300. Αυτή η εκδοχή θα πάρει μεγάλες πιθανότητες επαλήθευσης μόνο αν συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πιέσεις την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτές θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ανησυχίας της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας σχετικά με την ανάπτυξη της ευρωζώνης, που σύμφωνα με όσα έχουν συμβεί στα ταμπλό των χρηματιστηρίων του ευρώ, θα την επηρεάσει η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ειδικά αν τα γεγονότα επαναφέρουν το φόβο για εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της ταραγμένης Ουκρανίας, ή οδηγήσουν σε νέο κύκλο κυρώσεων και αντίμετρων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η περασμένη εβδομάδα είχε πιέσεις στα χρηματιστήρια και επιστροφή κεφαλαίων στις αγορές ομολόγων με εστίαση του ενδιαφέροντος στα ομόλογα των ισχυρών κόντρα στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων. Αν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας ανέβουν θα πληγούν οι τράπεζες του ταμπλό, οι οποίες πρόσφατα δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις.  Οι αναλυτές τις απέδωσαν στην ανησυχία των θεσμικών για νέο κύκλο ΑΜΚ αν αποδειχθεί πως τα stress tests της ΕΚΤ αποκάλυψαν ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Πολύ σημαντικό για τις διαθέσεις των επενδυτών θα είναι αν καταφέρει η αγορά να περάσει γρήγορα τον δείκτη των blue chip πάνω από τις 342 μονάδες. Κάτι που θα απαιτήσει θετικό διεθνές κλίμα και κάποιες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των αποτελεσμάτων δεύτερου τρίμηνου. Σήμερα πάντως φάνηκε πως η παγκόσμια κεφαλαιαγορά έλαβε υπόψη την ανοδική αντίδραση στην Wall Street την Παρασκευή και τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν κέρδη που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σημαντικά. Αυτό και το ότι λίγοι περιμένουν άνοδο κάνει πιθανό το rebound σήμερα.

Η ανάγκη κάποιων εξελίξεων από το εσωτερικό, ώστε να λειτουργήσουν υπέρ της ανάληψης ρίσκου, έρχεται σε αντίθεση με την κορύφωση της θερινής ραστώνης, αφού αυτή είναι η εβδομάδα της αργίας του Δεκαπενταύγουστου. Το πολιτικό δυναμικό βέβαια θα τροφοδοτήσει με ένταση την κατάσταση που αφορά στις επιπτώσεις των αντίμετρων των Ρώσων, καθώς άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες για το πώς αντιμετωπίζεται μια παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από το φακό της ελληνικής πολιτικής μιζέριας.

Μια πιο χαλαρή εκδοχή για τη μελλοντική δυναμική στο ΧΑ περιλαμβάνει συσσώρευση και επιστροφή γρήγορα πάνω από τις 342 μονάδες, ώστε να απορροφήσουν, χωρίς επιπλέον απώλειες στις κεφαλαιοποιήσεις, την προσφορά μετοχών από τους διαχειριστές που προβλέπουν στο άμεσο μέλλον δυσκολίες στην ανάπτυξη της ευρωζώνης. Ακόμα υπάρχουν αρκετοί θεσμικοί που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ειδοποιούν για στροφή των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή επενδυτικά λιμάνια. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις αγορές ομολόγων, που τις μέρες των μεγάλων ανησυχιών γνωρίζουν την προτίμηση των επενδυτών. Άλλωστε και εκεί γίνονται ποιοτικοί διαχωρισμοί, αλλά και στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης υπάρχει διαχωρισμός με στροφή του ενδιαφέροντος στα ισχυρότερα έναντι εκείνων της περιφέρειας που στο πρώτο εξάμηνο υπερείχαν σε γοητεία. Επίσης σημειώνεται επιστροφή κεφαλαίων στις ΗΠΑ αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η ανάπτυξη της μπαίνει σε στερεή τροχιά.    

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Ο δείκτης VIX (μετρητής του επενδυτικού φόβου) ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν στην αρχή της άτσαλα, αποκαλύπτοντας τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι αυξημένες εντάσεις στα καυτά σημεία του πλανήτη. Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έκαναν κάποια κίνηση που να αποτελέσει έκπληξη στην αγορά, και η ροή των μακροοικονομικών δεδομένων έδειξε πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει καλό βηματισμό. Ενώ στην ευρωζώνη, τα γεωπολιτικά έχουν ρίξει τη σκιά τους κυρίως στην ψυχολογία των Γερμανών επιχειρηματιών και των ευρωπαίων καταναλωτών. Η δε Ιταλία περνάει σε καθεστώς ύφεσης, με αρκετούς αναλυτές από τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι τα χρόνια που πέρασε η οικονομία της χώρας στο ευρώ δεν προσέθεσαν τίποτε στο ΑΕΠ που είχε πριν την είσοδό της στο κοινό νόμισμα. Τα δε ομόλογα των ισχυρών οικονομιών πέρασαν μέρες δόξας, με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ακόμα και η τιμή του χρυσού πέρασε πάνω από τα 1.300 δολάρια η ουγκιά, ενώ οι διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου ήταν μικρότερες. Γιατί τις κρατά χαμηλά η γνώση των υψηλών αποθεμάτων που υπάρχουν σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την αρχή της περασμένης βδομάδας δέσποζαν οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που τις πυροδότησε ένας Πολωνός ιθύνοντας όταν ειδοποίησε πως ήταν πιθανή μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπήρξε μια ολιγοήμερη διακοπή των εχθροπραξιών στη λωρίδα της Γάζας, αλλά η ατμόσφαιρα βάρυνε την Πέμπτη, όταν η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έμαθε πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν στοχευμένες επεμβάσεις στο Ιράκ.

«Αποκαλυπτική» ανακούφιση 

Την Παρασκευή ωστόσο, οι εξελίξεις στην Wall Street δεν φάνηκαν να είναι συνέχεια των προηγούμενων ημερών. Αφού με δεδομένους τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, και την επανέναρξη της ρίψης ρουκετών στο Ισραήλ, οι μετοχές στις αγορές της Νέας Υόρκης διαπραγματευόντουσαν σε θετικό πεδίο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το επενδυτικό άγχος υποχώρησε, γιατί υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Ρωσίας δήλωσαν, ότι η Ρωσία «θα συνεχίσει να κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες για μια πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευαίσθητη περιοχή». Με αυτά τα δεδομένα και τη συνήθη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων, ο Dow είχε καταφέρει να είναι 80 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Τότε έπεσε στην αγορά η είδηση πως ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το τέλος των ασκήσεων που διεξάγονταν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου Ρωσόφιλοι αντάρτες έδιναν μάχες με τις Ουκρανικές δυνάμεις. Τα νέα συνόδευε η πληροφορία πως αποσύρονται από τις προσωρινές και κατευθύνονται στις μόνιμες βάσεις τους, αεροπλάνα, συστήματα εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων κλπ. Ο Dow έκλεισε με κέρδη +1,13% και ο S&P500 στο +1,15% σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Μάρτιο και, εξαφανίζοντας τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, κατάληξαν με θετική εβδομαδιαία μεταβολή.

Ο S&P500 επέστρεψε στις 1931 μονάδες και ενώ την Πέμπτη απείχε από τα υψηλά του 2014 πάνω από 4% το ράλι της Παρασκευής τον άφησε στο -3% και αυτό έδωσε την ευκαιρία στους αναλυτές να αναφέρουν πως οι διορθώσεις του δείκτη τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται μεταξύ του -4% ως -8% το πολύ, χωρίς να γίνονται διψήφιες σε ποσοστιαία βάση. Αντίθετα, ο DAX χάνει από τα υψηλά του Ιουνίου πάνω από -10%, ενώ ο CAC ενδοσυνεδριακά, και πριν μαζέψουν τις απώλειες τους οι αγορές της ευρωζώνης, έφθασε την Παρασκευή σε απόσταση -10% από τα υψηλά του τρέχοντος έτους. Τα δε χρηματιστήρια της Πορτογαλίας της Ελλάδας της Ιταλίας και της Ισπανίας απομακρύνθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό από το μέγιστο της χρονιάς. Ακριβώς διότι οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν μεγαλύτερο τον πιθανό αντίκτυπο στην Ευρώπη, από κάθε αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Τα παραπάνω είναι αρκετά για την στηρίξουν την εκτίμησή μας πως οι αγοραίοι, εδώ και καιρό, ανησυχούν για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, περισσότερο από κάθε άλλο γεωπολιτικής φύσεως κίνδυνο.

Η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει πολλές δημόσιες παρουσίες στελεχών της Fed και από αυτούς οι αγοραίοι περιμένουν κάποια ένδειξη, που θα απαντά στον φόβο τους μήπως ξεκινήσει η άνοδος των βασικών επιτοκίων, πιο γρήγορα από όσο αρχικά αναμένουν οι αγορές. Την ίδια ώρα οι ανησυχίες από τα γεωπολιτικά έχουν δώσει μεγάλη γοητεία στα ομόλογα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας της Ιαπωνίας και της Αγγλίας. Οι αποδόσεις τους την Πέμπτη, θα έλεγε κανείς, πιέστηκαν εύλογα. Το παράξενο είναι ότι βρέθηκαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα την Παρασκευή. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ βρέθηκε κάτω από το 2,4% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 και αυτή του Γερμανικού βούτηξε σε ρεκόρ χαμηλών κοντά στο 1%. 

Σύμφωνα με το Tradeweb το δεκαετές των ΗΠΑ είδε την απόδοσή του ως το 2,35% την Παρασκευή αλλά το ράλι στις μετοχές την οδήγησε στο τέλος στο 2,42% που παραμένει το κατώτερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2013. Στα Γερμανικά ομόλογα η απόδοση έπεσε στο 1,052% που είναι ιστορικό χαμηλό στο ευρώ, ενώ της Αγγλίας είδαν την απόδοσή τους στο 2,42% όταν της Ιαπωνίας άγγιξαν το 0,508%.

Στον αντίποδα βρέθηκαν στις αγορές ομολόγων εκείνα που είχαν υψηλές αποδόσεις, από επιχειρηματικά ως κρατικά, εμπεριέχοντας ταυτόχρονα και υψηλότερο επενδυτικό κίνδυνο. Η στροφή προς την ποιότητα, αναφορικά με τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, αποτελεί μέρος της ανάγκης για ασφάλεια σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που αρκετοί θεωρούν πως θα διατηρήσει την νευρικότητα για καιρό.

ΧΑ

Η εβδομάδα που χρηματιστηριακά θεωρείται δεύτερη του Αυγούστου, έδωσε απώλειες εξαιρετικά μεγάλες σε βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές του ΧΑ. Οι ρευστοποιήσεις που δεν έχουν σταματήσει τον Αύγουστο, είναι επίμονες και ενώ αρχικά είχαν άξονα τις τράπεζες και τις ανησυχίες για το πώς θα ανταποκριθούν στα stress tests από την ΕΚΤ, απλώθηκαν κατόπιν σε όλους τους κλάδους. Φαίνεται σαν μαζική υποχώρηση που συνδέεται με την αντίληψη των επενδυτών παγκοσμίως, πως η ανάπτυξη θα δεχθεί σημαντικά πλήγματα από την δημιουργία εντάσεων γεωπολιτικού χαρακτήρα.

Η διάθεση για αποφυγή της ανάληψης κινδύνων είναι σαφής από την Τετάρτη και μετά, καθώς κλιμακώθηκε η πίεση της Δύσης στη Ρωσία για την υποστήριξη ανταρτών στην Ουκρανία και η Μόσχα προχώρησε σε αντίμετρα, κόντρα στις κυρώσεις των Δυτικών. Προς το τέλος της εβδομάδας ήρθε και η είδηση πως οι ΗΠΑ μπορεί να προβούν σε στοχευμένες επιθέσεις στο Ιράκ, για να προστατεύσουν την μειονότητα Yazidi σε πολιορκούμενη πόλη και το προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετά από την βοήθεια που ζήτησε η ιρακινή κυβέρνηση. Η χώρα αγωνίζεται ενάντια σε μια σαρωτική υπεροχή των ισλαμιστών μαχητών.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, και το ότι επιδεινώνεται η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, η επανεμφάνιση του Έμπολα και οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να διευρύνει την απαγόρευση για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και να συμπεριλάβει τους τομείς του αυτοκινήτου, της ναυτιλίας και της αεροδιαστημικής, προκάλεσαν την Παρασκευή στην Ασία μια γενικότερη εντατικοποίηση της αποστροφής κινδύνου εν μέσω αδύναμων συναλλαγών λόγω διακοπών. Το ίδιο συνέβη και στην ευρωζώνη όταν άνοιξαν οι αγορές μετοχών και έτσι στο ΧΑ η εβδομάδα τελείωσε με αναζήτηση ως το τελευταίο λεπτό και εγγραφή νεότερων χαμηλών για το τρέχον έτος.

Η αγορά της Αθήνας έχει βρεθεί από κάθε άποψη σε πολύ αρνητική συγκυρία. Στο εσωτερικό, υπάρχουν αποδείξεις της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επιβολής των φόρων για τα ακίνητα, προβλήματα στην τουριστική κίνηση και τις εξαγωγές, από την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας και Δύσης, και καλοκαιρινή ραστώνη. Στο διεθνές σκηνικό ο κίνδυνος έκανε τους συντηρητικούς επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια των αξιών σταθερού εισοδήματος, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ σε νέα χαμηλά 14 μηνών, στο 2,38%, και η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,07%, από τους αυξημένους φόβους για πλήγματα στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

Οι τζίροι την εβδομάδα της βουτιάς των δεικτών κατά -9,5% ήταν κατά πολύ υψηλότεροι της περασμένης εβδομάδας που η πτώση ήταν της τάξης του -4% και πάντως με μέσο όρο στα 150 εκατ. ευρώ περίπου. Η αλλαγή που επέφεραν αυτές οι πέντε συνεδριάσεις είναι συγκλονιστική. Ο Αύγουστος έριξε τον ΓΔ πάνω από -10% ως χθες και η εβδομάδα -9,95%. Αλλά αυτό που άλλαξε ιδιαίτερα είναι η επίδοση του ΧΑ από την αρχή του χρόνου κάτι που όπως φαίνεται στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο της εβδομάδας μπορεί να αποδοθεί στο β εξάμηνο. Από την απόσταση των μετοχών έναντι του ελάχιστου της εβδομάδας που σημειώθηκαν στο τέλος της νεότερα χαμηλά έτους για τους βασικούς δείκτες δείχνει το πλήθος των μετοχών που έχουν καθοδική ορμή. Οι κλάδοι που δέχθηκαν πιέσεις χωρίς ανάπαυλα ήταν των εταιριών στα   Βιομηχανικά Προϊόντα, Εμπόριο Κατασκευές – Υλικά Προσωπικά - Οικιακά Είδη Πρώτες Ύλες Τηλεπικοινωνιών και στα Χημικά. Την Πέμπτη οι τράπεζες κινήθηκαν ανοδικά κερδίζοντας όσο έχασαν την Παρασκευή.

Ο ΓΔ έχασε -9,95%, ο 25άρης -9,51% και ο FTSEM -9,53% ενώ από τα blue chip διψήφιες εβδομαδιαίες απώλειες κατά αλφαβητική σειρά σημείωσαν ΒΙΟ -12,9%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -10,81%, ΕΛΠΕ -10,75%, ΕΥΡΩΒ -13,24%, ΕΧΑΕ -10,16%, ΦΦΓΚΡΠ -12,94%, ΜΕΤΚ -10,3%, ΜΙΓ -13,9%, ΜΠΕΛΑ -12,7%, ΜΥΤΙΛ -12,3%, ΠΕΙΡ -18,71%, ΤΕΝΕΡΓ -10,2% και ΤΙΤΚ -18,8%. Το πλήθος και το μέγεθος των απωλειών κάνει σαφές πόσο και ποια από τα blue chip χτυπήθηκαν τη βδομάδα της παγκόσμιας αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο. Ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα της απόδοσης από την αρχή της χρονιάς όπου υπάρχουν τίτλοι του 25άρη με απώλειες πάνω από 16% με τον ΓΔ στο -10% όπως οι ΕΕΕ -22,4%, ΕΛΠΕ -32%, ΕΤΕ -42,6%, ΕΧΑΕ -16% και ΠΕΙΡ -17,65% και στον αντίποδα οι κερδισμένες που πάλι αλφαβητικά είναι ΕΛΛΑΚΤΩΡ  +3,8%, ΕΥΔΑΠ +19,7%, ΕΥΠΡΟ 9,16%, ΦΦΓΚΡΠ +17,6%, ΜΙΓ +1,05% και ΟΠΑΠ +21,5%.

Τεχνική ανάλυση

Στατιστικά η εβδομάδα που πέρασε βεβαίωσε τον εκτροχιασμό της πορείας της αγοράς από το ανοδικό κανάλι που ακολουθούσε από το καλοκαίρι του 2012 ( από τις 5 Ιουνίου και μετά) και η εβδομαδιαία πτώση του FTSE25 ήταν η μεγαλύτερη στο 2014. Με βάση την προϊστορία, τόσο μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες στον 25άρη έχουν να εμφανιστούν από την αρχή του καλοκαιριού του 2013, όταν με αλυσίδα πτωτικών εβδομάδων από τις 407 μονάδες στις 13 Μαΐου, βρέθηκε στις 17 Ιουνίου στις 279,5. Μετά τη μεσολάβηση πέντε καθοδικών εβδομάδων που στην πρώτη οι απώλειες ήταν πάνω από -13,5% και στην τελευταία -9,84%. Όπως ήρθαν τα πράγματα η συνέχεια στην κάθοδο δεν αποκλείεται και πλέον στήριξη ο δείκτης των blue chip και των θεσμικών θα αναζητήσει στη ζώνη μεταξύ των 295 και 300 μονάδων χονδρικά.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά τη Δευτέρα μετά το ράλι στη Wall Street που αποδόθηκε στη χαλάρωση των εντάσεων στην Ουκρανία, αν και οι συγκρούσεις σε άλλες καυτές γεωπολιτικά ζώνες, όπως το Ιράκ, περιόρισαν τα κέρδη.

Η Wall Street σημείωσε μεγάλη άνοδο την Παρασκευή μετά τη δήλωση των Ρώσων ότι τελειώσανε τις στρατιωτικές ασκήσεις στη νότια Ρωσία, κάτι για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επικρίνει τους Ρώσους ως ένα προκλητικό βήμα εν μέσω της κρίσης Ουκρανία.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω κατά +0,7% μετά την βουτιά κατά -0,9% την Παρασκευή. Ο Nikkei του Τόκιο κερδίζει πάνω από 2%, βοηθήθηκε από το ότι το απότομο ράλι του γεν έναντι του δολαρίου την Παρασκευή αντιστράφηκε. Ο δείκτης είχε χάσει 3% την Παρασκευή.

Τα futures των μετοχών ΗΠΑ έχουν εικόνα που παραπέμπει σε ένα ελαφρώς πιο σταθερό άνοιγμα στη Wall Street, αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αλλά οι επενδυτές των αγορών της Ασίας ήταν επιφυλακτικοί στο να τοποθετήσουν κεφάλαια ξανά σε πιο ριψοκίνδυνα assets, αφού η κατάσταση στο Ιράκ σημαδεύτηκε από αύξηση των θανάτων και νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Η ψυχολογία των επενδυτών διακυμαίνεται μεταξύ των θετικών εξελίξεων επί των βασικών οικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ και  αρνητικά ψυχολογικά κυρίως, από τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Είναι εύκολο να επηρεάζονται στα πλαίσια μιας τέτοιας κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια και αναταραχή στην αγορά. Αλλά κατά την εκτίμησή μας αυτό θα συμβεί μόνο εάν επηρεαστούν οι τιμές του πετρελαίου.

Το δολάριο, το οποίο υπέστη σοβαρές απώλειες έναντι του γεν όταν θεωρήθηκε ασφαλές καταφύγιο, την περασμένη εβδομάδα, μετά από δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως αποφάσισε αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Το δολάριο σήμερα ενισχύθηκε κατά +0,1% αγοράζοντας 102,13 JPY γεν μετά την εγγραφή του χαμηλού των 101,51 την Παρασκευή. Το ευρώ με ελαφρά διαφοροποίηση ανήλθε στα 1,3400 δολάρια.  Το ομόλογο αναφοράς 10 ετών εμφάνισε απόδοση 2,432%, αφού αναπήδησε  από ένα χαμηλό 14-μηνών των 2,349% που χτύπησε την Παρασκευή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χαλκός σημείωσε στο Λονδίνο άνοδο καθώς αυξήθηκε η όρεξη για ρίσκο μετά την είδηση από τη Ρωσία που ανακούφισε τους επενδυτές γύρω από τις εντάσεις στην Ουκρανία, ενώ η αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας στηρίζει τη ζήτηση.

Ο χρυσός είχε μια υποτονική έναρξη εβδομάδας, όπως ήταν αναμενόμενο από την αντίδραση στις αγορές μετοχών, αλλά το μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο διατηρήθηκε πάνω από τα 1.300 δολάρια η ουγγιά καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γεωπολιτικά παραμένει τεταμένη. Η τιμή Spot για το χρυσό παρέμεινε αμετάβλητη στα 1.308,20 η ουγγιά μετά το χτύπημα στο υψηλό τριών εβδομάδων των 1.322,60 την Παρασκευή. Τα futures αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 0,2% στα 105,19 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι άδειες του Δεκαπενταύγουστου στερούν τη δυνατότητα συλλογής απόψεων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το κλίμα βελτιώνεται καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι χαμηλώνουν

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τελείωσαν την περασμένη εβδομάδα με ένα θετικό τόνο, καθώς οι αμερικανικές αγορές μετοχών αντέδρασαν ανοδικά σε απάντηση στα σημάδια αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία, παρά τις αναφορές των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ. Αυτή η διάθεση συνεχίζεται σήμερα με τις περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών και τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται υψηλότερα, σε συμφωνία με τις κινήσεις της Παρασκευής στις αγορές των ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του χρυσού εμφάνισαν περαιτέρω πτώση.

S&P: Πτώση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα ΗΠΑ εξαιτίας της αύξησης των εντάσεων παγκόσμια

Με λίγες οικονομικές ειδήσεις στην περασμένη εβδομάδα, οι αγορές επικεντρώθηκαν στις ειδήσεις που προήλθαν από το Ιράκ, την κατάσταση σε Ρωσία / Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας. Μια θετική ανάγνωση από τις αξιώσεις επιδόματος ανεργίας την Πέμπτη επηρέασε λίγο τις μετοχικές αγορές, οι οποίες υποχώρησαν ελαφρώς την εβδομάδα. Τα spreads σε ορισμένους τομείς των δομημένων ομολόγων διευρύνθηκαν. Τα Ομολογιακά Αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης παρουσίασαν εκροές ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ UST έκλεισε την εβδομάδα στο 2,42%, κάτω κατά 7μονάδες βάσης, και κάτω από το εύρος του 2,5% -2,8% που βρισκότανε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Οι αγορές μπορούν να συνεχίσουν να εστιάζουν αυτή την εβδομάδα σε γεωπολιτικούς παράγοντες, αν και αρκετές οικονομικές εκθέσεις θα παράσχουν κάποιο φως σχετικά με τη διάθεση που έχουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ. Επίσης, μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ θα αρχίσουν να αναφέρουν τα κέρδη δεύτερου τρίμηνου. Νέες εκδόσεις χρέους και η δραστηριότητα στη δευτερεύουσα αγορά μπορεί να επιβραδύνει κάπως μετά από μια εξαιρετικά ενεργή εβδομάδα.

Το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει τις λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, τριμηνιαίες δαπάνες E-Commerce, και τον PPI. Η ευρωπαϊκή ειδησεογραφία περιλαμβάνει  το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και του Ενωμένου Βασιλείου, τον CPI της Ευρωζώνης, και τα ποσοστά της ανεργίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στα 10,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών δημιουργήθηκε πριν από το 2009, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από λίγους μεγαλοοφειλέτες.  Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά τη δημιουργία, πριν από λίγους μήνες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Καμία αλλαγή που μπορεί να αλλάξει τη φιλοσοφία των εκποιήσεων ακινήτων στην Κύπρο δεν δέχεται η τρόικα, στο κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου, παρά τις αντεγκλήσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το μόνο που μπορούν να δεχθούν οι πιστωτές είναι αλλαγές ή βελτιώσεις τεχνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με πληροφορίες. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμη πηγή της τρόικας δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με αφορμή τις τροπολογίες που προτείνουν τα κόμματα στους υπουργούς Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή επί της ουσίας του νομοσχεδίου.

Αλυσιδωτές συνέπειες στην εγχώρια αγορά προκαλεί το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς για σειρά αγροτικών προϊόντων, που περιλαμβάνουν πέρα από τους χιλιάδες τόνους αδιάθετων οπωροκηπευτικών και φρούτων και το ενδεχόμενο κραχ στις τιμές παραγωγών, αλλά και τεράστια πλήγματα στους κλάδους μεταποίησης, εμπορίας, μεταφορών. Αρχής γενομένης από τον πρωτογενή τομέα, ήδη σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 25.000 παραγωγοί ροδάκινων, νεκταρινιών, ακτινιδίων και σταφυλιών που αναζητούν τρόπο να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να διασώσουν το εισόδημά τους.

Στα 97,5 εκατ. ευρώ ανήλθε οενοποιημένος κύκλος εργασιών της Forthnet στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από εννέα τρίμηνα και παρά τη μείωση των τελών τερματισμού στα σταθερά δίκτυα.

Η εταιρεία διευκρινίζει πως η από 1/1/14 μείωση των τελών τερματισμού στα σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επηρέασε τα έσοδα κατά 1,1 εκατ. ευρώ. Η τάση βελτίωσης των εσόδων είναι επίσης εμφανής στα έσοδα λιανικής, εξαιτίας της εμπορικής επιτυχίας του Nova3Play. Η αυξανόμενη συνδρομητική βάση αρχίζει να βελτιώνει τα έσοδα λιανικής, με το δεύτερο τρίμηνο να εμφανίζει αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αποζημίωση εννέα εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η εταιρείαCreta Farms για τις ζημιές που υπέστησαν οι αποθηκευτικοί της χώροι στο Ρέθυμνο από την  πυρκαγιά της 14η Μαρτίου 2014. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διακανονισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης, το συνολικό ποσό αποζημίωσης ανήλθε στα 9,15 εκατ. ευρώ και αφορά σε αναπλήρωση κατεστραμμένων αποθεμάτων, αποκατάσταση αποθηκευτικών χώρων και σε αποζημίωση της απώλειας μικτών κερδών, που υπέστη η εταιρεία, λόγω της πυρκαγιάς.

Σημαντική κερδοφορία παρουσίασε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τα καθαρά της κέρδη να διαμορφώνονται σε 24,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Την ίδια περίοδο τα έσοδα από μισθώματα παρουσίασαν αύξηση 20% και διαμορφώθηκαν στα 22,8 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης εσόδων από νέες επενδύσεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Νέα αναφορά σε ενδεχόμενη παρέμβαση της τρόικας με στόχο την εξυγίανση της οικονομίας έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.  Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, ο Ρέντσι είπε ότι συμφωνεί με τον (πρόεδρο της ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι όταν λέει ότι η Ιταλία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, «αλλά το πώς θα τις προωθήσουμε θα το αποφασίσω εγώ, όχι η τρόικα, ούτε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στο 6,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών,εκτοξεύτηκε το ποσοστό των ανέργων στην Αυστραλία τον Ιούλιο, εντείνοντας τις πιθανότητες για μια μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας (RBA). Η RBA διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 2,5% στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, επαναλαμβάνοντας την προοπτική για σταθερή νομισματική πολιτική.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, Commerzbankκατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών της στα 100 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ πέρυσι. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη ύψους 114 εκατ. ευρώ. Οι δραστηριότητες λιανικής αύξησαν τα λειτουργικά κέρδη στα 115 εκατ. ευρώ από τα 54 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια υποχώρησαν στα 257 εκατ. ευρώ από 537 εκατ. ευρώ.

«Κλείνουμε μια εποχή και προχωρούμε εμπρός, σε μια νέα» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να πανηγυρίσουν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας. Πρόκειται για την πρώτη άμεση εκλογή προέδρου της δημοκρατίας στη χώρα αυτή, όπου ως τώρα τον αρχηγό του κράτους ανεδείκνυε το κοινοβούλιο. «Σήμερα δεν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κέρδισε αυτές τις εκλογές, (αλλά) είναι η βούληση του έθνους, είναι η δημοκρατία», ανέφερε ο επικεφαλής του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην πρώτη του ομιλία ως εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στην πρωτεύουσα.

Νέους βομβαρδισμούς στην πόλη του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορωσικών δυνάμεων, που είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, εξαπέλυσε το ουκρανικό πυροβολικό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημαρχίας, «μία κατοικία καταστράφηκε από οβίδα, καθώς και τμήμα πολυκλινικής», ενώ «μία γυναίκα τραυματίσθηκε». Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι συνέχισε την επίθεση σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ και ότι βομβαρδίσθηκαν θέσεις των φιλορώσων ανταρτών.

Τέσσερις ακόμα αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που απειλούν μέλη της μειονότητας των Γεζίντι κοντά στην πόλη Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του στρατού, οι επιδρομές είχαν ως στόχο να υπερασπιστούν τους Γεζίντι από τις «αδιάκριτες επιθέσεις» των τρομοκρατών του ΙΚ.

Αρνήθηκε ο Αμερικανός πρόεδροςΜπαράκ Ομπάμα να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των επιθέσεων στο Ιράκ, λέγοντας πάντως ότι επίλυση της κρίσης δεν θα προκύψει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά «θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

«Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας. Η επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους "ήταν ταχύτερη" από ό,τι ανέμεναν οι αρχές εντός ή εκτός του Ιράκ», συμπλήρωσε.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα