Ιράκ: Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 07:01
UPD:12:33
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Τέσσερις ακόμα αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που απειλούν μέλη της μειονότητας των Γεζίντι κοντά στην πόλη Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του στρατού, οι επιδρομές είχαν ως στόχο να υπερασπιστούν τους Γεζίντι από τις «αδιάκριτες επιθέσεις» των τρομοκρατών του ΙΚ.

Ορισμένες από τις επιδρομές συμπεριλάμβαναν πολλαπλά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές τουλάχιστον έξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα φορτηγό καταστράφηκαν.

Ρίψεις προμηθειών

Βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν στο μεταξύ τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς που απειλούνται από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Δύο αεροσκάφη της βρετανικής αεροπορίας, που απογειώθηκαν χθες από την κεντρική Αγγλία προχώρησαν τη νύχτα σε ρίψεις στο Ορος Σιντζάρ πακέτων τροφίμων και νερού, αλλά και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων. Η βοήθεια προορίζεται πρωτίστως για τα μέλη της μειονότητας των Γεζίντι που έχουν καταφύγει στην ορεινή περιοχή και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της επιτροπής κρίσης της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι αποστολές αυτές θα συνεχισθούν σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

EURONEWS

Αμερικανικά αεροσκάφη προχώρησαν επίσης σήμερα σε νέες ρίψεις προμηθειών στο Ορος Σιντζάρ, ενώ στις επόμενες ώρες στην εκστρατεία θα προστεθούν και γαλλικά αεροσκάφη.

Εκκληση Φαμπιούς για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Την ίδια ώρα, από τη Βαγδάτη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς απηύθυνε έκκληση για ενότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι το Ιράκ έχει ανάγκη από μία ευρείας συμμετοχής και αποδοχής κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν αλ-Σαχριστάνι, ενώ στην πρωτεύουοσα του ιρακινού Κουρδιστάν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή