Γνώμη: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:20
EPA/BORIS ROESSLER

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Νέα σοβαρά προβλήματα συσσωρεύονται στην παγκόσμια οικονομία, όπως με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές προειδοποιούν έγκυροι οικονομολόγοι, αλλά και κατέχοντες ηγετικές θέσεις σε παγκόσμιους και κρατικούς Οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν σαφής χθες για τα επερχόμενα, όταν μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι «οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες».

Ηδη η ουκρανική κρίση φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στην Ε.Ε., ενώ ο βαθμός που θα επηρεάσει κάθε χώρα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία έγιναν γνωστά, σε γενικές γραμμές, η χώρα μας θα έχει απώλειες από την ουκρανική κρίση όσον αφορά τις εξαγωγές της, μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία οι συνολικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, η ΕΚΤ να προχωρήσει στη χρήση μη συμβατικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ και στο παρελθόν είχε σαφώς αφήσει να εννοηθεί ότι ένα εξωτερικό σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία που θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να δώσει έναυσμα για την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών της Ευρωζώνης, απευθύνοντας έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να εμμείνουν στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η θέση της ΕΚΤ είναι γνωστή από παλαιά, καθώς προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της ικανότητας προσαρμογής των αγορών εργασίας και προϊόντων των χωρών-μελών.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν είναι ομοιόμορφη για όλες τις χώρες.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη δημοσιονομική και τη διαρθρωτική πολιτική.

EURONEWS

Ωστόσο, τονίζεται ότι οι χώρες της Ζώνης του Ευρώ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις του προγράμματος, θα πρέπει να μην αναστρέψουν όσα έχουν ήδη επιτύχει στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκτός όμως από τον κ. Ντράγκι, για τον κίνδυνο μιας νέας διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης εξαιτίας της εν εξελίξει φούσκας προειδοποιεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας και πρώην κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ραγκουράμ Ραγιάν, ο οποίος, σημειωτέον, είχε προβλέψει την προηγούμενη κρίση.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα επιβεβαιωθεί και πάλι - που το απευχόμαστε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τον τελευταίο καιρό μαζεύονται και πάλι σύννεφα στον οικονομικό ορίζοντα.

Η Ε.Ε. και κυρίως η Ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστούν άμεσα ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα ανακύψουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα