Icap: Υπό πίεση η αγορά απορρυπαντικών

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 10:47
UPD:10:54
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Icap, αναμένεται πτώση στη συνολική αξία όλων των κατηγοριών απορρυπαντικών - σαπουνιών την προσεχή διετία, λόγω αύξησης των συνεχόμενων προσφορών.

Με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4% υποχωρεί τα τελευταία χρόνια η αγορά απορρυπαντικών - σαπουνιών, ενώ αναμένεται μικρή μείωση της κατανάλωσης και φέτος με ενδείξεις σταθεροποίησης ή και μικρής ανόδου το 2015.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Icap, αναμένεται πτώση στη συνολική αξία όλων των κατηγοριών απορρυπαντικών - σαπουνιών την προσεχή διετία, λόγω αύξησης των συνεχόμενων προσφορών. Θετικό στοιχείο αποτελεί η επιστροφή στην Ελλάδα μέρους της παραγωγής απορρυπαντικών και η ανάκαμψη, σε ποσοστό 2,8%, της εγχώριας παραγωγής το 2013.

Ο κλάδος των απορρυπαντικών - σαπουνιών αποτελείται αφενός από ορισμένες μεγάλου μεγέθους εταιρείες που διαθέτουν ποικιλία προϊόντων και, αφετέρου, από αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις που ασχολούνται συνήθως με συγκεκριμένη κατηγορία, κυρίως τα σαπούνια.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας αγοράς καλύπτεται από λίγες, μεγάλου μεγέθους, εταιρείες, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός. Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις επιδιώκουν συνεχώς τον εμπλουτισμό με νέα προϊόντα.

Ωστόσο, ο υφιστάμενος ανταγωνισμός έχει οξυνθεί σημαντικά και από την αυξημένη διείσδυση της ιδιωτικής ετικέτας, επισημαίνεται στη μελέτη που εκπονήθηκε με την ευθύνη της Ελένης Βλάχου, consultant στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του Icap Group.

Κυρίαρχη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου καταλαμβάνουν οι θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν βάσει των προτύπων που θέτουν οι μητρικές τους και προμηθεύονται από αυτές μέρος ή το σύνολο των προϊόντων τους.

Η συνολική εγχώρια παραγωγή απορρυπαντικών - σαπουνιών παρουσίασε σε γενικές γραμμές ανοδική τάση κατά τη διάρκεια των ετών 1990-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,4%. Το 2009 η συνολική εγχώρια παραγωγή κατέγραψε πτώση 8,8%, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στην αντικατάσταση μέρους των παραγόμενων από εισαγόμενα προϊόντα. Το 2013 η συνολική παραγωγή σημείωσε αύξηση 2,8%.

Σημειώνεται ότι το διάστημα 2012 - 2013 ο τομέας της εγχώριας παραγωγής ενισχύθηκε ως ένα βαθμό από την επαναφορά μέρους της παραγωγής απορρυπαντικών και αντικατάσταση αντίστοιχου όγκου εισαγόμενων.

Η εγχώρια αγορά απορρυπαντικών και σαπουνιών παρουσίασε ανοδική τάση το χρονικό διάστημα 1990-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,5%. Την τελευταία πενταετία ωστόσο το συνολικό μέγεθος αγοράς μειώθηκε, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% περίπου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα