Πτώση 5,5% σημείωσαν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP Group, που αφορούν τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων
Όπως αναφέρεται στη μελέτη - η οποία φέρει τον τίτλο «Corporate insolvencies in Europe 2013/14» - στη χώρα μας το 2013 σημειώθηκαν 392 πτωχεύσεις το 2013 από 415 που ήταν το προηγούμενο έτος. Παράλληλα προστίθεται ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών «λουκέτων» πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.
Πάντως από την πλευρά του ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πορείας των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τον καταγεγραμμένο στην έκθεση αριθμό πτωχεύσεων στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
» Για την ορθή λοιπόν εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών και λοιπών δυσχερειών που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.
» Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειώσουμε τον μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω προβλημάτων ρευστότητας διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν σε πτώχευση και συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταγεγραμμένες ως πτωχευμένες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ’ τούτου τα μεγέθη των πτωχεύσεων στον τόπο μας, δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό πλήθος αυτών».
Πτωχεύσεις εταιρειών στη Δ. Ευρώπη
Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη δυτική Ευρώπη το 2013 ανήλθε σε 192.340 επιχειρήσεις έναντι 190.161 επιχειρήσεων το 2012, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,1%.
Από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν, στις εννέα χώρες σημειώθηκε μείωση των πτωχεύσεων με τα πιο αισιόδοξα μηνύματα να προέρχονται από την Ιρλανδία (-19%) και το Βέλγιο (-11%), ενώ οι υπόλοιπες οκτώ χώρες είχαν αύξηση, με ενδεικτικότερα παραδείγματα τη Νορβηγία (20), την Ιταλία (16%) και την Ισπανία (15%).
Λιγότερες αριθμητικά ήταν οι πτωχεύσεις που σημειώθηκαν σε Βρετανία και Γερμανία, ενώ περισσότερες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία.
Πτωχεύσεις ανά επιχειρηματική δραστηριότητα στη Δ. Ευρώπη
Συγκριτικά με το 2012 η εικόνα της συμμετοχής των τομέων δραστηριότητας στο σύνολο των πτωχεύσεων έχει αλλάξει σημαντικά. Ο τομέας των υπηρεσιών αναδεικνύεται και πάλι πρωταγωνιστής με συμμετοχή 36% στο σύνολο των πτωχεύσεων της Δ. Ευρώπης το 2013, αν και μειωμένος έναντι της περσινής χρονιάς.
Ο τομέας του εμπορίου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις catering, αύξησε σημαντικά τη συμμετοχή του, με μία στις τρεις επιχειρήσεις να δηλώνουν πτώχευση το 2013, κυρίως ως αποτέλεσμα της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στις υπό κρίση χώρες.
Παράλληλα, και ο τομέας της βιομηχανίας σημείωσε αύξηση κατά 1% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οριακή μείωση παρουσίασε ο τομέας των κατασκευών.
Πτωχεύσεις εταιρειών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν στην Ανατολική Ευρώπη ανήλθε σε 100.984 επιχειρήσεις το 2013, έναντι 97.169 επιχειρήσεων το 2012, μια αύξηση της τάξης του 3,9% έναντι του 2012 (και διπλάσια σε σύγκριση με το 2010).
Σε επίπεδο χωρών, σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων παρουσίασε η Βουλγαρία (221,7%) και ακολούθησε η Σλοβενία (58,2%). Αντιθέτως, σημαντική μείωση των πτωχεύσεων παρουσίασαν η Εσθονία (-7,3%) και η Λετονία (-7,2%). Πτωχεύσεις εταιρειών στις ΗΠΑ
Η εικόνα στις ΗΠΑ είναι ηπιότερη αυτής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και η χώρα παρουσιάζει μείωση των πτωχεύσεων της τάξεως του 17,1% μεταξύ του 2012 και του 2013 (33.212 πτωχεύσεις το 2007 έναντι 40.075 το 2012). Η εικόνα παραμένει η ίδια και στις πτωχεύσεις ιδιωτών -private individuals bankruptcies- όπου παρατηρείται μείωση 12%.
Στις ΗΠΑ η μείωση των περιπτώσεων πτώχευσης εξελίσσεται με θετικό ρυθμό τα τελευταία 2 χρόνια (2011-13). Οι προσωπικές πτωχεύσεις, συνεχίζουν και το 2013 να διατηρούν τη συντριπτική συμμετοχή (97%) στο σύνολο των Πτωχεύσεων (1.071.932 περιπτώσεις).