ICAP: Απώλειες για οκτώ στους δέκα κλάδους λόγω κρίσης

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 12:50
UPD:12:53
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις μεγαλύτερες απώλειες από την ύφεση υπέστησαν οι κλάδοι του Αυτοκινήτου και των Κατασκευών, καθώς και κλάδοι συναφών με την οικοδομική δραστηριότητα.

Οκτώ στους δέκα κλάδους της ελληνικής οικονομίας υπέστησαν απώλειες την τελευταία πενταετία λόγω της κρίσης, ενώ μόλις δύο στους δέκα κλάδους εμφάνισαν αυξητική πορεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP Group. Την τελευταία διετία καταγράφεται πάντως μια αισθητή μείωση των ζημιών.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group αποτύπωσε στη μελέτη της τις συνέπειες της κρίσης στους διαφόρους κλάδους και υποκλάδους της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία πενταετία. Για το σκοπό της ανάλυσης έγινε χρήση των αναλύσεων και των συμπερασμάτων  των πιο πρόσφατων Κλαδικών Μελετών, για 87 κλάδους ή κατηγορίες προϊόντων.

Η μελέτη παρουσιάζει τους κλάδους που κόντρα στην κρίση κινήθηκαν ανοδικά την τελευταία 5ετία με τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης που κατέγραψαν, καθώς και αυτούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την συνεχιζόμενη ύφεση. Ακόμα και στο περιβάλλον της ύφεσης όπου το μέγεθος αγοράς συνολικά συρρικνώνεται, κάποιοι κλάδοι παραμένουν κερδοφόροι, ορισμένοι μάλιστα με υψηλές αποδόσεις, ενώ βέβαια αρκετοί έγιναν ζημιογόνοι.

«Η ελληνική οικονομία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πρωτόγνωρη ύφεση που καθόρισε τις εξελίξεις την τελευταία πενταετία. Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) κατά ένα ποσοστό που υπερέβη το 23% στο διάστημα 2009-2013, είχε άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επικράτησαν αναμφισβήτητα έπληξαν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, διαφορετικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στις επί μέρους εταιρείες κάθε κλάδου», παρατηρεί ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group.

Όπως σημειώνει, από τους 87 κλάδους / αγορές που εξετάστηκαν, οι οκτώ στους δέκα (ήτοι 71 κλάδοι) υπέστησαν απώλειες (μικρής ή μεγάλης έκτασης), ενώ μόνο δύο στους δέκα κλάδους εμφάνισαν αυξητική πορεία (16 κλάδοι).

Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ο τομέας των Α.Π.Ε., που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση ιδιαίτερα την περίοδο 2011/2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου (υψηλές τιμές αποζημίωσης ενέργειας), ενώ αυξητικά κινήθηκαν και οι κατηγορίες προϊόντων διατροφής, με σχετικά περιορισμένο όμως ρυθμό αύξησης (κάτω του 5%). Τις μεγαλύτερες απώλειες από την ύφεση υπέστησαν οι κλάδοι του Αυτοκινήτου και των Κατασκευών, καθώς και κλάδοι συναφών με την οικοδομική δραστηριότητα.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετές πρόσφατες θετικές εξελίξεις με κύρια την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις αγορές, μετά από πολλά χρόνια, μέσω διάθεσης κρατικών ομολόγων, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την έξοδο από την κρίση.

Στη κατεύθυνση αυτή, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα το 2013, βάσει των ισολογισμών που είναι καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων της ICAP Group, προκύπτει μία αισθητή μείωση των ζημιών την τελευταία διετία. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν κατά 34% το 2012, ενώ και το 2013 προκύπτει περαιτέρω μείωση των ζημιών κατά 52%.

Επιπλέον, αν ληφθεί υπ’ όψιν και η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στις 156 μονάδες από 140 το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, «μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται και να εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα