Γνώμη: Το ΔΝΤ βιάζεται, εμείς όχι

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 07:00
UPD:07:04
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η φθινοπωρινή ατζέντα κυβέρνησης - τρόικας δεν είναι από εκείνες που τελειώνουν γρήγορα και κυρίως δεν τελειώνουν αναίμακτα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιάζεται να τελειώσει γρήγορα ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας τον προσεχή Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση εύχεται να μην αρχίσει καν, και οι Ελληνες φορολογούμενοι αγωνιούν για το πώς θα τελειώσει.

Η φθινοπωρινή ατζέντα κυβέρνησης - τρόικας δεν είναι από εκείνες που τελειώνουν γρήγορα και κυρίως δεν τελειώνουν αναίμακτα.

Για να ολοκληρωθεί, ας πούμε, σε 15 ημέρες, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στους ελεγκτές αποφάσεις ή νόμους που θα αφορούν το ασφαλιστικό, το εργασιακό, λίστες με απολύσεις από το Δημόσιο, τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 (περίπου 2 δισ. ευρώ), το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, τη λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν, το σχέδιο για την επίσπευση των πλειστηριασμών ακινήτων και, βέβαια, καμιά αποκρατικοποίηση.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια λίστα-«φωτιά», η οποία είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί εντός ολίγων ημερών, εκτός κι αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υλοποιήσει όλες αυτές τις παρεμβάσεις.

Το άγχος και η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών δείχνουν, όμως, πως ο στόχος δεν είναι η υλοποίησή τους αλλά η διαπραγμάτευση ώστε να εφαρμοστούν διαφορετικά ή, εάν γίνεται, να μην εφαρμοστούν καθόλου.

Η πολιτική συγκυρία δεν ευνοεί την κυβέρνηση. Εάν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ατζέντα, δύσκολα πηγαίνει με αξιώσεις σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση με αφορμή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με άξονα τις πολιτικές εξελίξεις, η διάρκεια του ελέγχου θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των ελεγκτών. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο έλεγχος ξεκίνησε Σεπτέμβριο και τελείωσε την άνοιξη. Φέτος είναι δύσκολο να κρατήσει ο διάλογος με τους δανειστές αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορεί να φτάσουμε Φεβρουάριο ή Μάρτιο, οπότε και πρέπει να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, και να πηγαινοέρχονται οι ελεγκτές στα υπουργεία. Θα πρέπει να έχει τελειώσει πολύ νωρίτερα, αλλά εάν υπάρχει πλήρης υλοποίηση των εκκρεμοτήτων, το πολιτικό κόστος θα είναι αναπόφευκτο.

Μια λύση για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος είναι να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, με ανοιχτή την ατζέντα της τρόικας, ή να ζητηθεί από την κυβέρνηση αναβολή της λήψης των επώδυνων αποφάσεων για την άνοιξη.

Ολα αυτά θα μας απασχολούν μέχρι την έλευση των ελεγκτών, στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως κακώς κάνουμε λόγο για «λίστα τρόικας». Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι νέες αξιώσεις των ελεγκτών, αλλά παρεμβάσεις στις οποίες ήδη έχει επιτευχθεί συμφωνία, σε προηγούμενους ελέγχους, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την υλοποίησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η δομή της επικείμενης διαπραγμάτευσης και ειδικά το παρασκήνιο θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα