Ευρωκοινοβούλιο: Εμμονή στα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 15:02
UPD:15:05
REUTERS/VINCENT KESSLER

Στην καθιέρωση της «Πρωτοβουλίας για τη νεανική Απασχόληση» για τις χώρες όπου οι άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών υπερβαίνουν το 25% των ανέργων επέμεινε το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Πρόκεται για ένα πρόγραμμα που αφορά 5,3 εκατ. ανέργους σε ηλικία κάτω των 25 ετών.

Για την πρωτοβουλία θα δοθούν 3 δισ. ευρώ, φέτος, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Λάσλο Άντορ απαντώντας σε επισημάνσεις των ευρωβουλευτών, σημείωσε ότι στις στρατηγικές που χαράσσουν τα κράτη- μέλη μπορούν να ανεβάσουν τα όρια ηλικίας ως τα 30 χρόνια. Ο ίδιος, επισήμανε ότι «οι νέοι ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης», ενώ επανέλαβε και την ανάγκη εμμονής στην εφαρμογή των εργαλείων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και κάλεσε τα κράτη- μέλη να διαμορφώσουν τα δικά τους προγράμματα στο πλαίσιο της «Εγγύησης για τη Νεολαία».

Στη συνεδρίαση παρενέβησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη επένδυσης στην Οικονομία της Γνώσης, την έρευνα και την καινοτομία.

Η Μαρία Σπυράκη (ΝΔ) τόνισε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του προβλήματος και υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης και προώθησης στοχευμένων πολιτικών για την ενίσχυση εκείνων των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν κινδύνους και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Κύρκος («Ποτάμι»), ο οποίος τόνισε την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Επικριτικός ήταν ο Ν. Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ), ο οποίος απέδωσε το πρόβλημα στα μνημόνια και τις πολιτικές της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής (που εφαρμόζονται στον Ευρωπαϊκό Νότο), ενώ ο Σ. Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε «προσχηματική» την ανησυχία της ΕΕ για την ανεργία των νέων. Ο Λ. Φουντούλης (Χρυσή Αυγή), τέλος, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την αυξημένη ανεργία των νέων.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα