«Σε δύο άξονες η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων»

Άρθρο της υποψήφιας ευρωβουλευτή της «Ελιάς», Βίκης Μάτσικα
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 17:44
UPD:19:08
A- A A+

Άρθρο της υποψήφιας ευρωβουλευτή της «Ελιάς», Β. Μάτσικα

Η μεγαλύτερη πληγή της χώρας μας τα τελευταία χρόνια αδιαμφισβήτητα είναι η ανεργία των νέων. Ως εκπρόσωπος αυτής της γενιάς, γνωρίζω καλά πως οι νέοι άνθρωποι δοκιμάζονται σκληρά και πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από όλους. Φυσικά δεν θέλω να παρουσιάσω μια εικόνα διαφορετική από αυτή που σήμερα βιώνουμε όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας τα τελευταία χρόνια βασίστηκε σε σειρά μέτρων που στόχευσαν σε δύο τομείς. Ο πρώτος τομέας αφορούσε στη μείωση του κόστος εργασίας των νέων εργαζομένων ενώ ο δεύτερος στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας για τους νέους.

Η προσέγγιση αυτή υποσχόταν ότι θα πριμοδοτούσε ως  ελκυστικότερη για την εργοδοσία την πρόσληψη νέων ανθρώπων. Διαψεύστηκε, όμως, στην πράξη, με μάρτυρες τα δυσανάλογα ποσοστά ανεργίας των νέων σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Το μοντέλο αυτό έπληξε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς να αποδώσει τα υποσχόμενα οφέλη και δεν έχει επομένως λόγο να υποστηρίζεται.

Κατά συνέπεια, απαιτείται ένα άμεσο σχέδιο δράσης σε επίπεδο Ένωσης, προσαρμοσμένο όμως στις ιδιομορφίες του κάθε κράτους - μέλους που θα περιλαμβάνει πολιτικές και παρεμβάσεις σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας θα αφορά την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν σταδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις, συνδεόμενες με τον ρυθμό πρόσληψης νέων εργαζομένων, σύνδεση της πρόσληψης νέων με αρχές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την υποστήριξη της κινητικότητας νέων εργαζομένων μεταξύ εθνικών αγορών εργασίας.

Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τη διευκόλυνση της έναρξης επιχειρήσεων  από νέους ανθρώπους, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς με μειωμένους συντελεστές για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενίσχυση της διασύνδεσης των ακαδημαϊκών και λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  με την αγορά, στήριξη της επιχειρηματικής διάστασης της ερευνητικής καινοτομίας, και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου νεανικής καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.

Απαραίτητο για όλα τα ανωτέρω, ο συσχετισμός ενεργειών και δράσεων με υφιστάμενενες πολιτικές της Ένωσης, όπως η ενεργός γήρανση, η οποία επιμηκύνει τον εργασιακό βίο προς χάριν της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών συστημάτων, δεσμεύοντας όμως θέσεις εργασίας.

Η νέα γενιά οφείλει σε αυτή την ιστορική για την χώρα μας και για την Ευρώπη, βέβαια, πρόκληση, να είναι παρούσα και να παλέψει για το μέλλον που της αξίζει χωρίς συμβιβασμούς και εξαρτήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή