Ιαπωνία : Χαμηλότερη η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2004 07:32

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση από ό,τι αναμενόταν σημείωσε τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, προκαλώντας ανησυχία σε μερίδα κατασκευαστών για την ζήτηση από την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Ιαπωνίας. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών και το γιέν.

Η βιομηχανική παραγωγή - εποχιακώς προσαρμοσμένη - αυξήθηκε κατά 0,5% τον Μάϊο έναντι του Απριλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Η αύξηση ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη 37 οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 2,5%, αλλά και από το 3,5% που αυξήθηκε κατά τον Απρίλιο.

Η διεθνής ζήτηση για ιαπωνικά αυτοκίνητα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων, βοηθά την οικονομία της χώρας να επεκταθεί με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1997. Η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά πιθανότητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτήν την εβδομάδα, από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία βρίσκονται από το 1958 και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας περιορίζει το δανεισμό.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 108,24 έναντι του δολαρίου στις 11:49' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 107,93 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 11.809,26 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα