Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούνιο εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου καθώς υλοποιήθηκαν ήδη τα πέντε από τα έξι προαπαιτούμενα, ενώ όσον αφορά το έκτο έγιναν δεκτοί οι λόγοι της αναβολής.
Ταυτόχρονα, αισιοδοξία επικρατεί και για την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό και με την έκδοση του τριετούς ομολόγου, την επόμενη εβδομάδα, ύψους 3 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει τους πόρους για την κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του Αυγούστου.
Η εκταμίευση των δύο δόσεων συμπαρασύρει και την αποδέσμευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αποτελεί την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Το συνολικό κονδύλι που έχει προβλεφθεί για το σύνολο του έτους από τα ANFAs και τα SMPs ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και θα παράσχει εξηγήσεις για την εκκρεμότητα του 6ου, που δεν υλοποιείται τώρα αλλά σύντομα.
Πρόκειται για την καταγραφή, αξιολόγηση και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Λόγω καθυστερήσεων όμως στην επικαιροποίηση της σχετικής λίστας, αλλά και τεχνικών προβλημάτων ζητήθηκε ήδη παράταση μερικών μηνών από το Eurogroup, μόνο για την καταγραφή, ενώ οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην κατάργηση δεκάδων φόρων και τελών από την 1-1-2015.
Ηδη τέθηκε σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή όπου πολίτες ή επιχειρήσεις καταγράφουν τους φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις συναλλαγές τους.
Η πλήρης υλοποίηση του μέτρου θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη και θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Μεταξύ των τελών και των φόρων υπέρ τρίτων που κινδυνεύουν με κατάργηση είναι οι κοινωνικοί πόροι που χρηματοδοτούν επικουρικές συντάξεις ταμείων και διάφορες άλλες κρατήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αποδίδουν κάθε χρόνο ετήσια έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ στα ταμεία. Είναι σαφές ότι εάν οι πόροι αυτοί λείπουν από τα ταμεία, τότε θα δημιουργηθεί νέο χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Το θέμα θα συζητηθεί τόσο στην επίσκεψη της τρόικας την επόμενη εβδομάδα όσο και στην εκτεταμένο έλεγχο του Σεπτεμβρίου, όταν και η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά.
Τα υπόλοιπα από τα έξι προαπαιτούμενα που υλοποιήθηκαν είναι:
1. Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο.
2. Ο νόμος για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό.
3. Η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.
4. Η κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
5. Η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων πολιτών.
Για την επόμενη δόση, που κανονικά ήταν να εκταμιευτεί εντός του Ιουλίου, η απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές Αυγούστου, από το Euro-Working Group, εφόσον διαπιστωθεί πως έχει:
1. Ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου.
2. Υιοθετηθεί δασικός νόμος.
3. Θεσπιστεί νόμος-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
4. Προβλεφθεί η κατάργηση από 1/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.
5. Υιοθετηθεί νόμος για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
6. Θεσπιστεί νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.
Δύσκολος ο Αύγουστος
Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Αύγουστο, για πληρωμές τοκοχρεολυσίων.
Συγκεκριμένα, σε 4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι λήξεις των ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ σε 700 εκατ. ευρώ είναι η δόση από το δάνειο του ΔΝΤ.
Τον ίδιο μήνα, οι πληρωμές τόκων προϋπολογίζονται σε 919 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα τοκοχρεολύσια σε 5,6 δισ. ευρώ.
Ολα έτοιμα για την έκδοση του νέου ομολόγου
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας τοποθετείται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση τριετούς ομολόγου, ύψους μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ.
Με την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δημιουργήθηκαν οι ικανές συνθήκες για τη νέα έκδοση ομολόγου, με την οποία καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η έκδοση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα από κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών.
Ως προς το ύψος της έκδοσης, στελέχη του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για «λίγο μικρότερη» έκδοση από εκείνη των πενταετών ομολόγων του Απριλίου, που ήταν στα 3 δισ. ευρώ, αλλά σημειώνουν πως θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση της αγοράς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεδομένων των υψηλών σχετικά υποχρεώσεων για τοκοχρεολύσια τον Αύγουστο, η έκδοση του ομολόγου δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα (είχε προαναγγελθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το Μάιο), αλλά και πρακτικό.
Το οικονομικό επιτελείο είχε συνδέσει τη νέα έξοδο στις αγορές με δύο στοιχεία:
1. Τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Ιουλίου, που αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
2. Την αναμενόμενη για τον Αύγουστο αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s.
Αναφορικά με το επιτόκιο, η αγορά το τοποθετεί πέριξ του 3%, επίδοση που εάν επαληθευτεί θεωρείται ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, αλλά βέβαια είναι πάνω από το μέσο επιτόκιο που κοστίζουν τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης.
Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο των πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, για πρώτη φορά από το 2010, ήταν 4,9%, ενώ στη δευτερογενή αγορά η απόδοσή τους έχει υποχωρήσει στο 4,07%.
«Αγριεμένη» εμφανίζεται η τρόικα
Ο έλεγχος της εφαρμογής των 6+6 προαπαιτούμενων γίνεται από το Eurogroup, ενώ η τρόικα, που επιστρέφει στις 9 Ιουλίου, θα επικεντρωθεί σε άλλες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Το μήνυμα που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο από την ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι η αυστηρότητα των δανειστών και η πίεση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ζητούν ήδη και θα ζητήσουν και κατ’ ιδίαν εξηγήσεις για την αποδοχή από μέρους της κυβέρνησης των δικαστικών αποφάσεων για τους ένστολους, χωρίς καμία αντίδραση. Σημειώνεται πως το κόστος αποδοχής των δικαστικών αποφάσεων ξεκινά από 300 εκατ. ευρώ και φτάνει μέχρι 800 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές είναι εξασφαλισμένοι πως η κυβέρνηση στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν το κόστος των μισθολογικών αναπροσαρμογών, αλλά γνωρίζουν ταυτόχρονα τις δυσκολίες να βρεθούν τα συγκεκριμένα μέτρα χωρίς αντιδράσεις.
Εξάλλου, οι αντιδράσεις είναι δεδομένες, καθώς η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως είναι το νέο ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (απελευθέρωση απολύσεων και lock out) και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]