Yukos: Ανοδος 10% των μετοχών μετά την πρόταση Khodorkovsky

Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2004 08:44

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση σε ποσοστό 10%, σημείωσαν οι μετοχές της OAO Yukos Oil Co. στις ΗΠΑ, μετά την προσφορά του μεγαλύτερου μετόχου της, Mikhail Khodorkovsky, να διαθέσει το μερίδιό του, προκειμένου η εταιρεία να εξοφλήσει τα χρέη από τόκους και πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί, ύψους 99,4 δισ. ρουβλιών (3,4 δισ. δολ.), κίνηση η οποία ενδέχεται να βοηθήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, να αποφύγει την πτώχευση.

Ο Mikhail Khodorkovsky, 41 ετών, έχει προφυλακιστεί με τις κατηγορίες της απάτης και της φοροδιαφυγής τις οποίες αρνείται.

Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν τρία δολάρια, φθάνοντας στα 33 δολ. η μία, κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο σύστημα Inet ATS, στις 4:12'μ.μ. στη Ν. Υόρκη, τοπική ώρα. Η Yukos, είχε προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα, ώρα Μόσχας (χθες στις 4 μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης) να καταβάλει στο ρωσικό κράτος τους φόρους που οφείλει.

Κατά τις ανακρίσεις που έγιναν για ένα έτος στην Yukos και τους ιδιοκτήτες της, οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως κινήθηκαν ανοδικά, καθώς έντονη ήταν η ανησυχία που επικράτησε ότι η υπόθεση θα επηρεάσει την παραγωγή της εταιρείας. Επενδυτές και αναλυτές, έχουν πει, ότι, η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει τις διώξεις κατά της εταιρείας, εκτός εάν ο Khodorkovsky και οι συνεταίροι του στην Group Menatep, παραδώσουν τα μερίδια που κατέχουν στην εταιρεία.

Ο Khodorkovsky, 41 ετών, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή με τις κατηγορίες φοροδιαφυγής και απάτης, τις οποίες αρνείται, περιμένοντας την ημέρα της δίκης του, κατέχει μερίδιο και ελέγχει την Group Menatep, η οποία έχει στην κυριότητά της το 53% της Yukos.

«Ο Khodorkovsky, δεν έχει κάνει κάποια πρόταση στην κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού, Mikhail Fradkov. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Alexei Kudrin, δεν βρέθηκε από το Bloomberg News για να σχολιάσει τη σχετική με την προσφορά του Khodorkovsky, επιστολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα