Αυστραλία : Μείωση της απασχόλησης. Στο 5,6% η ανεργία

Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2004 08:22

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε τον Ιούνιο η απασχόληση στην Αυστραλία και η ανεργία αυξήθηκε στο 5,6%, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 3.800 θέσεις τον Ιούνιο, μετά από μείωση στις 43.000 θέσεις τον Μάϊο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 23 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι, θα δημιουργηθούν 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,6%, από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 23 ετών που είχε υποχωρήσει και στο 5,5%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων, ενώ το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε, καθώς εικάζεται ότι η Bank of Australia θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,25% για το υπόλοιπο του έτους, μετά την συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, τη μείωση των τιμών αγοράς κατοικιών και την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται, ότι, μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά από αυξήσεις στις οποίες προχώρησε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, προκειμένου να περιοριστεί η εκρηκτική ζήτηση στην αγορά κατοικιών.

Δώδεκα από τους 23 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News, προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα φέτος, εννέα εκτιμούν ότι αυτά θα αυξηθούν και δύο, προβλέπουν ότι θα μειωθούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα