Market Beat: Η διόρθωση των υπερβολών με υπερβολή, εγκαθιστά νευρικότητα σε αβαθή αγορά

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 09:56
UPD:09:56
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Από την πρώτη παράγραφο χθες υπογραμμίσαμε ότι  ακόμα και για εκείνους που σέβονται την τεχνική ανάλυση, δηλαδή όσους δεν τους απασχολεί το πώς και το πότε αλλά το πόσο και με ποιους όγκους σημειώνονται οι μεταβολές είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη η διαδικασία με την οποία κατακτήθηκαν τα επίπεδα των υψηλών για τον 25άρη, την Παρασκευή. Σημειώναμε μάλιστα «Οι ελεύθερες συναλλαγές τον είχαν φθάσει κοντά στις 419,5 και κατόπιν στις «μάχες» των ταχυδακτυλουργών που δοθήκαν στις δημοπρασίες του έδωσαν κλείσιμο στις 423,17 μονάδες». Χθες λοιπόν η τιμή ανοίγματος ήταν στις 419,2 μονάδες δηλαδή πάνω στη τιμή που τον είχαν οδηγήσει οι ελεύθερες συναλλαγές την Παρασκευή.

Η δυναμική του ΧΑ χθες είναι δυνατό να ερμηνευθεί διαφορετικά, αφού η αγορά αυτή την εποχή αντιμετωπίζεται με διαφορετική οπτική από τις ομάδες των θεσμικών. Δεν θεωρούμε πως ισχύει πλέον το «κοινό στοίχημα» των ξένων θεσμικών που οι συναλλαγές από τις 20/5 και μετά αποτύπωσαν στο ταμπλό. Και για αυτό η εκτίμησή μας είναι, ότι είναι νωρίς για να διαπιστώσουμε αν έχουν «δίκιο» οι αισιόδοξοι, που θεωρούν ότι η βουτιά χθες έγινε γιατί απουσίαζαν οι αγοραστές και όχι γιατί περίσσευαν οι πωλητές. Οι απαισιόδοξοι έχουν ήδη αποφασίσει πως οι ξένοι θεσμικοί δεν πρόκειται να βάλουν επιπλέον κεφάλαια στην αγορά της Αθήνας πριν το φθινόπωρο. Την απάντηση μάλλον θα την διαπιστώσουμε μετά το πέρας του καλοκαιριού, εκτός και αν συμβεί κάποια εξαιρετικό γεγονός που θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς εκ νέου.

Οι αγοραίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, και οι εκθέσεις επί της μεταποίησης στις ΗΠΑ και η Κίνα έχουν δώσει θετικά μηνύματα. Η ακρίβεια των ερευνών επί της μεταποίησης (PMI) τις έκαναν αξιόπιστες και με δυνατότητα να ειδοποιούν έγκαιρα. Με αποτέλεσμα, να παρακολουθούνται στενά από τους οικονομολόγους οι δείκτες της τάσης της βιομηχανικής παραγωγής. Υπήρχε, λοιπόν, ανακούφιση από αναγνώσεις των δεικτών ΡΜΙ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία αφού όλοι αυξήθηκαν σημαντικά κατά τον Ιούνιο. Ο PMI των ΗΠΑ ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, καθώς αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στην κορυφή των 57,5 μονάδων.

Χθες τα δεδομένα της χθεσινής μέρας δεν ήταν αρκετά για να ζωντανέψει Wall Street, όπου ο Dow έκλεισε τη Δευτέρα με -0,06% και ο S​&P500 -0,01%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,01%. Η απογοητευτική ανάγνωση του PMI της ευρωζώνης, βάρυνε το ευρώ, που παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,3592 δολάρια, ενώ το δολάριο Αυστραλίας ήταν στα 0,9424 δολάρια ΗΠΑ έχοντας αγγίξει κορυφή τριμήνου στη διάρκεια της νύχτας. Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μικρά κέρδη σήμερα Τρίτη, γιατί η βελτίωση των στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούσαν σε ευοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα από τη ζώνη του ευρώ.  Άρα αν συντονιστεί και πάλι το ΧΑ με τις διεθνείς αγορές έχει πιθανότητες να κινηθεί ανοδικά στα άμεσο μέλλον αν όχι σήμερα τότε αύριο.

Από τον Οκτώβριο του 2013 που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια συμπυκνωμένης και όσο το δυνατό φρεσκότερης ενημέρωσης το πρωί, πριν από το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς η στήλη δεν έχει διακόψει για πραγματικές καλοκαιρινές διακοπές. Φέτος όμως θα τα πούμε ξανά μετά τις 20 Ιουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι η θέση μας ήταν και είναι ότι το ΧΑ θα βρεθεί σε επίπεδα που θα αντιστοιχούν στα υψηλά του 2014 στην επέτειο της δήλωσης του super Mario Ντράγκι, τον Ιούλιο του 2012, προς τους bond vigilantes.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να διακόπτουν τελικά το εξαήμερο ανοδικό σερί, με τις μικρότερες δυνατές, όμως, απώλειες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,09% στις 16.937,26 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,02% στις 4.368,68 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,01% στις 1.962,61 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, General Electric υποχώρησε κατά 1,2%, η διοίκηση έλαβε το πολυαναμενόμενο «ναι» στην προσφορά της για την εξαγορά των ενεργειακών δραστηριοτήτων της Alstom. Με απώλειες 4,5% έκλεισε η FMC, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη S&P 500. Η εταιρεία παραγωγής ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων ανέφερε ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Αμερική και την ξηρασία στη Βραζιλία οι πωλήσεις της φέτος θα μειωθούν.

Στον αντίποδα, κέρδη 12% σημείωσε η Integrys Energy Group, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για την εξαγορά της από την Wisconsin Energy έναντι του ποσού των 5,7 δισ. δολαρίων. Κέρδη 3,4% για την Micros Systems, η οποία δέχτηκε πρόταση εξαγοράς από την Oracle, έναντι του ποσού των 68 δολαρίων ανά μετοχή.
 
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης Chicago Fed των ΗΠΑ ανήλθε στο 0,21 τον Μάιο, από -0,15 τον Απρίλιο, δείχνοντας επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,20. Επίσης, άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης των μεταπωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, αφού το Μάιο οι μεταπωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,9% και διαμορφώθηκαν στα 4,89 εκατομμύρια. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στα 4,75 εκατομμύρια, έναντι 4,65 εκατομμυρίων τον Απρίλιο. Τέλος, σε υψηλό 4 ετών έφτασε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Ιούνιο, καθώς αυξήθηκε στις 57,5 μονάδες, έναντι 56,4 μονάδων το Μάιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2010!

Ευρώπη

Με απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, διορθώνοντας μετά από εννέα συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, με αφορμή τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά στοιχεία από τον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη. 
 
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε  απώλειες 0,11% στις 6.801 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,83% στις 9.921 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση -1,04% στις 4.516 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,6% στις 346,31 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 14 σήμερα σημείωσαν απώλειες. 
 
Στο ταμπλό, η Alstom υποχώρησε κατά 2,5%, μετά την ανακοίνωση ότι Bouygues θα πουλήσει το 20% της εταιρείας στο γαλλικό Δημόσιο. Στον αντίποδα, στο +2,2% βρέθηκε η Distribuidora Internacional de Alimentacion, η οποία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το μέρος της αλυσίδας της στην Γαλλία στην Carrefour. Η συναλλαγή θα αποφέρει στην εταιρεία 600 εκατ. ευρώ. Ράλι 32% από την Kentz, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την SNC-Lavalin Group, έναντι του ποσού των 1,16 δισ. στερλινών. 
 
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στις 52,8 μονάδες, έναντι 53,5 μονάδων τον Μάιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στις 51,9 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 από 53,2 το Μάιο.
 
Ο δείκτης PMI μεταποίησης στη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 49,6 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή πτώση του δείκτη στις 49,5 μονάδες.
 
Στη Γερμανία, ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 52,4 μονάδες καταγράφοντας οριακή άνοδο από τις 52,3 μονάδες που είχε βρεθεί το Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στις 52,5 μονάδες.

ΧΑ

Ευρείας κλίμακας διόρθωση ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδειξε για ακόμη μία φορά ότι τα επίπεδα που κινείται είναι μεταξύ των 1.220 - 1.300 μονάδων, εωσότου κάποιος ισχυρός καταλύτης βρεθεί για να δείξει την κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,72% στις 1.270,38 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.296,15 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.266,07. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 45,19% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 96,04 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,54 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μετά από τρεις ημέρες ανόδου και επανάκτησης των επιπέδων των 1.300 μονάδων, το Χ.Α. ακολούθησε χθες το ευρωπαϊκό διορθωτικό κλίμα, προχωρώντας μάλιστα και σε κάποιες υπερβολές. Το ανησυχητικό σημάδι για ακόμη μία φορά ήταν ότι εκτός του τραπεζικού κλάδου οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά περιορισμένες παραπέμποντας σε δύο σενάρια: ή ότι οι εισηγμένες έχουν απαξιωθεί για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές ή ότι τόσο οι μεν όσο και οι δε τηρούν στάση αναμονής ώστε να επιβεβαιωθούν ορισμένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την απάντηση μάλλον θα την διαπιστώσουμε μετά το πέρας του καλοκαιριού, εκτός και αν συμβεί κάποια εξαιρετικό γεγονός που θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς εκ νέου.

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ακριβώς στη στήριξη των 1.270 μονάδων, ενώ τα πακέτα εστίασαν στις μετοχές των ΟΤΕ,Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Ο FTSE25 έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας με πτώση 2,92% και στις 410,82 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών του στα 101,5 εκατ. ευρώ δηλ. στο 96% του συνολικού.

Πτώση 2,67% στην Alpha Bank στην τιμή των 0,73 ευρώ, με όγκο 17 εκατ. μετοχές, στο -0,70% η Εθνική στα 2,82 ευρώ με όγκο 7 εκατ. τεμάχια αξίας 19,7 εκατ. ευρώ, αφήνοντας μια ενθαρρυντική νότα στην τραπεζική διόρθωση. Με σημαντική πτώση 6,67% στα 1,68 ευρώ έκλεισε η Πειραιώς, διακινώντας όγκο 12,2 εκατ. τεμάχια αξίας 20,9 εκατ. ευρώ. Στο -2,46% η Eurobank και στα 0,3970 ευρώ. Σημαντικές πιέσεις για Jumbo στο -4,41%, Μυτιληναίο στο -3,55%, ΟΤΕ στο -3,33%, Τέρνα Ενεργειακή στο -3,31%, ΟΠΑΠ στο -3,23%, Τιτάν στο -3,16% και ΔΕΗ στο -3,01%. Μόνο η Viohalco (+0,68%) και η Intralot (+0,48%) έκλεισαν σε θετικό έδαφος στο χώρο του FTSE 25.

Αναφορικά τώρα με τον Mid Cap20 να παρατηρήσουμε την κατ' εξακολούθηση συναλλακτική απαξίωσή του (τζίρος 1,5 εκατ. ευρώ), το ότι έξι τίτλοι έκλεισαν θετικά (Σαράντης, Λαμδα, Ιατρικό, Ελληνικά Καλώδια, Ικτίνος και Autohellas) και ότι υστέρησαν εμφανώς οι τίτλοι των Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ, Ιντρακόμ, Frigoglass.

Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι μετοχές των Dionic (αντίδραση από το ιστορικό χαμηλό του) με άνοδο 18,4% και ανεκτέλεστο αγορών, ΣΑΤΟ στο +14% και με 60.000 τεμάχια, Χατζηκρανιώτη (+5,16% με 27.000 τεμάχια). Σημαντικές απώλειες για Αττικάτ, ΑΝΕΚ, Φιερατέξ, Σαραντόπουλος, Λούλη και Μοτοδυναμική.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών  (-3,44%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των  Μέσων Ενημέρωσης (+2,01%).  Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 44 κινήθηκαν ανοδικά, 80 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Καθαρά διορθωτικού χαρακτήρα, η χθεσινή συνεδρίαση, με τα ημερήσια "stop loss" μας, στο "Long" να είναι στο 1246 και 403 αντίστοιχα, για Γενικό Δείκτη και FTSE25, σε κλείσιμο. Η κοντινή μας σημαντική αντίσταση είναι το επίπεδο στις 430 και 1330 μονάδες αντίστοιχα, μιας και κατοχύρωση θα δώσει άμεση συνέχιση της κίνησης. Ο Τραπεζικός κλάδος, αντίστοιχα, κράτησε το πολύ σημαντικό 175 επίπεδο, ενώ οι Τραπεζικές μετοχές, πλέον, κινούνται σε ρυθμούς Αγοράς και όχι σε δικούς τους, όπως στο παρελθόν, προσπαθώντας να γίνουν οι "leaders".

Μεσοπρόθεσμα, ο στόχος είναι στις 1450 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 500 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μένει το επόμενο διάστημα να δούμε αν προστεθούν και άλλες εταιρείες στο ενδιαφέρον των ξένων, μιας και μέχρι στιγμής αυτό είναι περιορισμένο σε 25-30 τίτλους.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μικρά κέρδη σήμερα Τρίτη, γιατί η βελτίωση των στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούσαν σε ευοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα από τη ζώνη του ευρώ. Αν και οι κινήσεις ήταν μέτριας ισχύος, καθώς οι αγορές περιέπεσαν σε κάτι σαν ανάπαυλα του καλοκαιριού, ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατάφερε να κερδίσει 0,3 τοις εκατό. Ο Nikkei της Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος εμφάνισε υστέρηση χάνοντας 0,36% αλλά κατόπιν πέρασε σε οριακά κέρδη και στις 07:07 ώρα Ελλάδας ενισχύεται +0,18%, όταν η Νότια Κορέα, με επικεφαλής τις Samsung Electronics Co Ltd και η Hyundai Motor εμφάνισε άνοδο σχεδόν 1%.

Οι αγοραίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, και οι εκθέσεις επί της μεταποίησης στις ΗΠΑ και η Κίνα έχουν δώσει θετικά μηνύματα. Η ακρίβεια των ερευνών επί της μεταποίησης (PMI) τις έκαναν αξιόπιστες και με δυνατότητα να ειδοποιούν έγκαιρα. Με αποτέλεσμα, να παρακολουθούνται στενά από τους οικονομολόγους οι δείκτες της τάσης της βιομηχανικής παραγωγής.

Υπήρχε, λοιπόν, ανακούφιση από αναγνώσεις των δεικτών ΡΜΙ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία αφού όλοι αυξήθηκαν σημαντικά κατά τον Ιούνιο. Ο PMI των ΗΠΑ ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, καθώς αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στην κορυφή των 57,5 μονάδων.

Έτσι κατάφερε η παγκόσμια αγορά να αντισταθμίσει μια απροσδόκητη βουτιά του PMI της Markit για την ευρωζώνη στο 52,8 τον Ιούνιο από το 53,5 το Μάιο. Ο David Hensley, αναλυτής της JPMorgan, είπε ότι ο PMI σαν σύνολο υπογράμμισε την επιτάχυνση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής, και εκτίμησε ότι ίσως να δούμε σε ετήσια βάση ρυθμό μεταβολής +5%. Οι Αναδυόμενες χώρες της Ασίας βρίσκονται στο κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής, έτσι ώστε οποιαδήποτε επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κανονικά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί εκεί, πρόσθεσε.

Τα δεδομένα της χθεσινής μέρας δεν ήταν αρκετά για να ζωντανέψει Wall Street, όπου ο Dow έκλεισε τη Δευτέρα με -0,06% και ο S ​​& P 500 -0,01%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,01%. Η απογοητευτική ανάγνωση του PMI της ευρωζώνης, βάρυνε το ευρώ, που παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,3592 δολάρια, ενώ το δολάριο Αυστραλίας ήταν στα 0,9424 δολάρια ΗΠΑ έχοντας αγγίξει κορυφή τριμήνου στη διάρκεια της νύχτας.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ενισχύθηκε από τις γεωπολιτικές εντάσεις και κύρια από την αύξηση της βίας στο Ιράκ, ενώ η πλατίνα υποχώρησε επειδή η ένωση ανθρακωρύχων της Νότιας Αφρικής δήλωσε επίσημα το τέλος στην απεργία πέντε μηνών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Συνεχίζονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, με επιτόκια που δεν μπορούσε να διανοηθούμε πριν λίγο καιρό, ενώ το ντεμπούτο της έκανε και η Κύπρος με έκδοση ομολόγου με επιτόκιο κάτω από το 5% και με σημαντική υπερκάλυψη. Πλέον υπάρχει ενδιαφέρον χρηματοδότησης και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, από πλευράς funds, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία που τόσο ανάγκη έχει στην παρούσα την ρευστότητα. Ουσιαστικά, η παγκόσμια αναζήτηση αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, βοηθάει την Χώρα, μιας και οι αποδόσεις μπορεί να έχουν πέσει σημαντικά και να πέσουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, παρόλα αυτά είναι σημαντικές σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτό βοηθάει να έρθουν τόσο Ελληνικά όσο και ξένα κεφάλαια, τα οποία λόγω ζήτησης πιέζουν σημαντικά τα spread, αλλά και τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων.

Η "ποσοτική χαλάρωση" από την ΕΚΤ βοηθάει σημαντικά τόσο την Ελλάδα όσο και το σύνολο του Νότου, ενώ το γεγονός αναμονής της συζήτησης της βιωσιμότητας του χρέους προκαλεί "front running" σε επενδυτικά κεφάλαια, που εισρέουν στο σύστημα τόσο στην Αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο.

Το "country risk" έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό σημαντικά, ενώ πλέον βλέπουμε πως η Χώρα έχει αποκτήσει "σοβαρότητα", με τις επισκέψεις αξιωματούχων από άλλες Χώρες με σκοπό τις επενδύσεις και πρόσφατο παράδειγμα την Κίνα. Από την άλλη, η Κυβέρνηση φαίνεται να κάνει προσπάθεια να μειώσει την φορολογία σε διαφόρους τομείς, σε συνεννόηση με την τρόικα, θέλοντας να εξομαλύνει πιθανότατα τους φόρους που έρχονται, μιας και το επόμενο διάστημα οι φόροι, ειδικά και λόγω των μεγάλων προκαταβολών, θα είναι σημαντικά αυξημένοι, μιας και αναμένεται μαζί με τον φόρο ακινήτων να εισπραχτεί το ποσό των 11 δις ευρώ μέχρι τέλος του έτους (!!!)

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η εμπιστοσύνη του βιομηχανικού τομέα εμφανίζει μια σταθερή αύξηση τον Ιούνιο, μετά από τις θετικές εκπλήξεις που έφεραν οι προκαταρτικές μετρήσεις του ΡΜΙ της μεταποίησης για τις ΗΠΑ και την Κίνα

Η αρχική μας εκτίμηση για την εμπιστοσύνη στην μεταποίηση τον Ιούνιο, σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνει μια ισχυρή αύξηση, και περιμένουμε η μεταβολή της να μετρηθεί στο 0,0% από -0,12% τον Μάιο  (-0,27% και τον Απρίλιο), η οποία θα φέρει το δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Ιανουάριο. Αυτό προήλθε από τις μεγάλες ανοδικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ και την Κίνα  μετά τη «flash» έρευνα που έκανε η Markit που ανέδειξαν τη  βελτίωση για τους δείκτες PMI ακόμα και στην Ιαπωνία,

Ειδήσεις για το εσωτερικό

«Αν κυριαρχήσουν τα συμπτώματα πολιτικής παράλυσης, οι εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να καταστούν αναπόφευκτες» εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ σε πολιτιστική εκδήλωση στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη.

Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι εκλογές «ίσως να αποτελούν και την υγιέστερη διέξοδο», με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν με όρους προγραμματικής αντιπαράθεσης. Γιατί, πρόσθεσε, αν υπάρξει προεκλογική πλειοδοσία με τους μεν να ακολουθούν τη λογική του «Τσοβόλα δώστα όλα» και τους δε να υπόσχονται ότι «λεφτά υπάρχουν» τότε η μετεκλογική πορεία να είναι κατηφορική και επώδυνη ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Συνολικές ζημιές της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ το 2013, αντίστοιχες εκείνων του 2012, προκύπτουν για 2.720 βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που έχουν γνωστοποιήσει τα εταιρικά οικονομικά τους αποτελέσματα για το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με το www.inr.gr, που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς τους, προκύπτουν επίσης μειωμένες πωλήσεις, δυσμενέστερα λειτουργικά αποτελέσματα και επιδείνωση της σχέσης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια.

Πλεόνασμα 252 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014, έναντι πλεονάσματος 194 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 196  εκατ. ευρώ ή 27,8%, σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 138 εκατ. ευρώ ή 26,9%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων κατά 21,1% και στην  αύξηση κατά 26 ευρώ ή 6,2% της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης.

Την πρόθεση των ρωσικών σιδηροδρόμων να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και να αποκτήσουν ελληνικές εταιρείες του Δημοσίου, εφόσον αυτές απαλλαγούν από τα χρέη τους, εξέφρασε ο πρόεδρος του κρατικού σιδηροδρομικού μονοπωλίου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, σε συνέντευξή του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. «Εκεί έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μεγάλα χρέη, 800 εκατ. ευρώ. Η αρχική συμφωνία, όχι μαζί μας, αλλά εν γένει με τους εν δυνάμει επενδυτές, ήταν ότι αυτά τα χρέη θα τα αναλάβει η κυβέρνηση και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καλυφθούν. Υπ' αυτούς τους όρους, ναι, μπορούμε να ενδιαφερθούμε» είπε ο κ. Γιακούνιν στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως του ποσού των 250 εκατ. ευρώ, με ομολογίες μετατρέψιμες σε κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας, με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ενέκρινε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie στις 20 Ιουνίου.

Τη μη διανομή μερίσματος για την εταιρική χρήση 2013 ενέκρινε ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014. Εγκρίθηκε επίσης η παροχή εγγυήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. προς θυγατρικές της εταιρείες για την έκδοση/σύναψη δανείων.

Τρεις πρωτιές κατέκτησε φέτος η Eurobank Equities στην έρευνα Extel της Thomson Reuters. Η εταιρεία απέσπασε τον τίτλο της κορυφαίας χρηματιστηριακής στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα η Διεύθυνση Ανάλυσης – για δεύτερη συνεχή χρονιά – αναδείχτηκε η καλύτερη μεταξύ των τμημάτων ανάλυσης που καλύπτουν την ελληνική αγορά. Επίσης, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Σταμάτης Δραζιώτης, στέλεχος της Διεύθυνσης Ανάλυσης της εταιρείας, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος αναλυτής.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα ο χρυσός, προσθέτοντας νέα κέρδη στο ράλι που το έχει επαναφέρει πάνω από τα 1.300 δολάρια. Αντίθετα, το πετρέλαιο διόρθωσε σήμερα, παραμένοντας όμως πάνω από τα 106 δολάρια. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχυθήκαν κατά 1,80 δολάρια ή 0,1%, κλείνοντας στα 1.318,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Αύγουστου του αργού υποχώρησαν 66 σεντς, ή 0,6%, φτάνοντας στα 106,17 δολάρια το βαρέλι.

Στις 52,8 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, έναντι 53,5 μονάδων τον Μάιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στις 51,9 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 από 53,2 το Μάιο. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης PMI μεταποίησης στη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 49,6 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή πτώση του δείκτη στις 49,5 μονάδες.

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας απορρίπτει κατηγορηματικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως γράφει η εφημερίδα Bild. Σε συνάντηση που είχε χθες με τους χριστιανοδημοκράτες/χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) επικεφαλής των Κ.Ο. των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, τον επικεφαλής της Κ. Ο. των CDU/CSU στο γερμανικό κοινοβούλιο Φ. Κάουντερ, καθώς και τον επικεφαλής των Γερμανών ευρωβουλευτών των δυο χριστιανικών κομμάτων Χ. Ρόιλ, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δηλαδή 1,33 δισεκ. δολάρια, σε δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια, ζήτησε την Δευτέρα από την αμερικανική δικαιοσύνη η Αργεντινή. Ο Αργεντίνος οικονομολόγος Ραμίρο Καστινέιρα σχολίασε την ανακοίνωση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα πρώτο επίσημο βήμα» προς την έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι που «δείχνει την πρόθεση του Μπουένος Άιρε) να εφαρμόσει την απόφαση» του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Μείωση φόρων και φόρου εισοδήματος από το 2015 προβλέπει νομοσχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων, ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,55% την επόμενη διετία. Το νομοσχέδιο αυτό, με βάση το οποίο θα μειωθεί κατά μέσο όρο 12,5% ο φόρος εισοδήματος και κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις, εγκρίθηκε την Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο και θα συζητηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους, εξήγησε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα