Η Αυστρία και η Σλοβενία, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβαν την Παρασκευή την υποστήριξή τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας έπειτα και το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.
Ο South Stream είναι «ο καλύτερος δυνατός δρόμος για έναν βιώσιμο, μεσοπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Κροατίας κοντά στη Λιουμπλιάνα.
Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπρατούσεκ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτηρίζοντας την κατασκευή του αγωγού ως ένα έργο ζωτικής σημασίας.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεφθεί την Αυστρία, την Τρίτη 24 Ιουνίου.
Νωρίτερα την Παρασκευή το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Πούτιν σκοπεύει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αυστρία να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου έχει τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από την Gazprom με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ENI και ο γαλλικός EDF.
Η κατασκευή του αγωγού, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε το 2012, ενώ αυτός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τέλος του 2015.
Ο αγωγός αυτός θα συνδέει την Ρωσία με την Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.
Όμως εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί το σχέδιο αυτό καθώς σύμφωνα με την ίδια δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα.
Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον η Βουλγαρία ανέστειλε πρόσφατα τις εργασίες κατασκευής του τμήματος του αγωγού που περνά από το έδαφός της, φέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στη συνέχιση του έργου. Η Σερβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τα έργα κατασκευής.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο